Hopp til innhold

Riksadvokaten: Frykter Monika-saken svekker tilliten til politiet

Ved å iverksette en granskingsgruppe som skal gå gjennom Monika-saken håper Riksadvokaten å vise at de tar kritikken mot politiet i Hordaland på alvor.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch

VIL HA SVAR: Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier granskingen av Monika-saken skal gi svar på om politiet kunne gjort noe annerledes i etterforskningen av åtteåringens dødsfall.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Politiet i Hordaland har fått knallhard kritikk for håndteringen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja. Åtteåringen ble funnet kvalt i sitt hjem i november 2011, og politiet henla saken som et selvmord i 2012.

Nå er en 32 år gammel litauer varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha drept åtteåringen. Mange personer, både i lokalmiljøet, eksperter på selvmord og personer internt i politiet har reagert på henleggelsen og den opprinnelige konklusjonen om at det dreide seg om et selvmord.

Frykter for tilliten

I går varslet også Riksadvokaten at de vil nedsette en gruppe som skal gå gjennom politiets arbeid i saken.

– Jeg kjenner ikke denne saken og skal være veldig forsiktig med å gjøre noen vurderinger av hvor sterkt grunnlag det er for kritikk av politiets arbeid. Men det er altså et faktum at det er foregått en etterforskning som ledet frem til en henleggelse, så blir det en ny etterforskning som leder til en siktelse. Vi vet jo ikke om denne siktelsen vil ende med en tiltale og langt mindre en dom. Men uavhengig av det, så er det en dramatisk forskjell på de to konklusjonene og det må vi altså rett og slett undersøke, hvordan kunne det bli slik, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til NRK.

Busch sier han frykter at tilliten til politiet kan svekkes av saker som denne. Det er også noe av årsaken til at han mener det er nødvendig med en gjennomgang av politiarbeidet i saken.

– Ja, det er jeg og det tillitsperspektivet er selvfølgelig et medvirkende moment i vår beslutning om at vi oppretter en arbeidsgruppe som skal se på saken og at vi endrer rutinene for hvem som kan treffe henleggelsesbeslutningen. Så jeg håper at vi gjennom dette også sender ut et signal om at vi tar problematikken på alvor og ønsker å bli bedre, sier han.

Håper det varsles

Monika-saken har satt nytt fokus på etterforskningen av dødsfall blant barn og unge. Leder i stiftelsen Barnas rettigheter, Thea Totland mener vold og drap tas mer på alvor når det rammer voksne enn når det rammer barn.

– Vi ser det samme med saker om seksuelle overgrep. Vi kan ikke tro det som foregår, og da benekter vi det, sier Totland.

Monika Sviglinskaja

BLE BARE ÅTTE ÅR: Monika Sviglinskaja ble funnet død i 2011. Nå er hennes tidligere stefar siktet for drapet.

Foto: PRIVAT / NTB scanpix

Riksadvokat Busch sier de vil gjennomføre granskingen for å se hva som kan læres av saken, og se hva som kunne vært gjort annerledes. Samtidig oppfordrer han bistandsadvokater til å klage på politiet dersom de mener etterforskningsarbeidet har vært for dårlig.

– Kan det være flere slike saker?

– Det kan jeg jo på ingen måte utelukke. Men jeg håper at bistandsadvokater er flinke til å inngi klager hvis de er misfornøyd med politiets etterforskning. Det har vi flere eksempler på: Christoffer-saken er nevnt. Der var det en klage til vårt kontor hvor vi gjorde om og beordret ytterligere etterforskning og som etter hvert endte med en tiltale og en alvorlig dom på flere års fengsel. Så jeg håper klagemulighetene benyttes her, sier han.

Avhøres ikke

Granskingen til Riksadvokaten kommer i tillegg til etterforskningen Spesialenheten i Trondheim gjennomfører. Blant punktene som blir undersøkt er påstander om at videoopptak av den siktede 32-åringen har kommet på avveie.

I tillegg ble politiet i august anmeldt av moren til den avdøde Monika for å ha holdt tilbake viktig informasjon i etterforskningen.

32-åringen sitter nå i varetekt. Han har avvist at han har noe med saken å gjøre, men politiet mener nå å ha funnet DNA som kan knytte ham til drapet. I dag ble det kjent at mannen trolig ikke vil bli avhørt denne uken. Det opplyser hans forsvarer, Fredrik Verling til NRK.

– Det har ikke vært hensiktsmessig å gå videre med politiavhør, sier Verling.

AKTUELT NÅ