NRK Meny
Normal

Frykter mindre tilstedeværelse

Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund sliter med å forstå hvordan færre tjenestesteder gir mer tilstedeværelse.

Sigve Bolstad

SKEPTISK: Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund vil ikke mene noe om antall distrikter eller tjenestesteder, men er skeptisk.

Foto: Svein Olsson/NRK

– Vi frykter at politiet vil kutte ut å dra på mindre oppdrag når kjøreveien blir lengre, sier Bolstad til NRK.no.

Mandag formiddag la politidirektør Odd Reidar Humlegård fram politidirektoratets syn på en ny organisering av politiet. Der anbefalte han å gå fra dagens 27 til 6 politidistrikt og at antall tjenestesteder reduseres fra 354 til 210.

Bolstad bemerker at det er mye positivt i politianalysen (se utdrag fra Politiforbundets høringssvar i faktaboksen til høyre). Det er først og fremst reduksjonen av antall tjenestesteder som bekymrer.

Han tar et blankt ark og tegner et eksempel på et område med ni tjenestesteder. Deretter setter han kryss over seks av dem.

– Det er jo like mange politifolk. Hvordan får man mer tilstedeværelse med lengre kjørevei? undrer Bolstad.

– Så det dere ber om er nok en gang flere politifolk?

– Ja, definitivt. Det å ikke øke antall politifolk, er ingen stor satsing, slik jeg ser det, svarer Bolstad.

Les høringssvaret fra Politiets Fellesforbund her

– Ikke bare inni bygningene

Under fremleggelsen mandag formiddag sa politidirektøren at politiet må bruke mindre tid på å holde åpningstiden på et kontor oppe fra 09 til 15.

– Slik det er i dag, går politiet av jobb når de kriminelle begynner, sa Humlegård på pressekonferansen.

– Vi ønsker at politiet skal være ute og rulle der folk bor. Hovedmålsettingen er et mer tilstedeværende politi, med mer fokus på mennesker enn bygninger, sa Humlegård.

– Det kan høres ut som politiet bare sitter inne i bygningene. På de små lensmannskontorene er jo lensmannen selv ute i distriktet. Vi er skeptisk til deler av argumentasjonen. Hva skal komme i erstatning når bygningene forsvinner? undrer Bolstad.

For radikalt, mener KS

Han får støtte av lederen for kommunenes interesseorganisasjon KS.

– Å kutte antall politidistrikter fra 27 til 6 er for radikalt, sier Helgesen til NTB.

KS mener at analysen fra politianalyseutvalget gir et for ensidig og negativt bilde av dagens lokale og nære politi.

– Det er veldig mye motstand ute i kommunene allerede, sier hun og minner om at også den forrige politireformen i 2005 inneholdt løfter om et mer synlig politi og mer trygghet for befolkningen.

– Mange opplevde at de fikk det motsatte, et politi med lang responstid som man ikke ser noe særlig til. Det har skapt utrygghet. Vi fikk det motsatte av det som var målet, sier Helgesen, som framholder at KS ikke stiller seg imot enhver endring av politiet.

Bolstad sier han ikke er så bekymret for at de som skal ha nytt pass må kjøre lengre, men at politiet ikke blir en naturlig del av nærmiljøet. Han frykter folk bare vil møte politiet når de har vært utsatt for alvorlig kriminalitet, og at forebyggingen kan lide.

– Humlegård har de beste intensjoner, men han sliter med å overbevise om at dette skal gi større tilstedeværelse, mener Bolstad.

– Rammer kun 8 prosent

Humlegård tror det vil gå greit å få politifolkene med på omstillingen.

– Om man fjerner 140 lokasjoner, 40 prosent av tjenestestedene, så gjelder det bare 8 prosent av medarbeiderne. Det viser hvor små disse enhetene er, sier Humlegård til NRK.no.

Han påpeker at de tillitsvalgte har vært med på alle møter.

– Jeg har reist rundt i Politi-Norge. Gjennomgående synes medarbeiderne at det blir for spinkle fagmiljøer. Noen vil sikkert rammes av denne omstillingen, reise lengre enn det de ønsker, men jeg kan ikke være ansvarlig for en etat som får så mye kritikk uten å gjøre noen endringer, sier Humlegård til NRK.no

Færre politidistrikter

NETT-TV: – Noen steder blir det lengre å reise for ting som ikke haster, sier Odd Reidar Humlegård. Se intervjuet med politidirektøren etter pressekonferansen her.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger