Hopp til innhold

Frykter utbrudd av meslinger

Barnesykdommen meslinger er på fremmarsj i Vest-Europa. Grunnen er at alternative miljøer nekter å la barna bli vaksinert, sier Verdens Helseorganisasjon.

Meslinger

I en rekke land i Vest-Europa er det nå store meslingutbrudd. Dette skjer etter flere ti-år med reduksjon av meslingsmitte på verdensbasis.

Foto: CDC

Meslinger dreper fortsatt mange barn verden over - i underkant av 200.000 årlig.

Men det er ikke bare i u-land sykdommen kan være livstruende. Også i Skandinavia er det nå fare for større utbrudd av sykdommen. Meslinger svekker immunsystemet, og påfølgende sykdommer som hjernebetennelse dreper også barn i rike land.

Frykter utbrudd

Og dette skjer blant annet fordi alternative miljøer i Vest-Europa vedlikeholder barnesykdommen ved å ikke vaksinere barna sine, mener Verdens Helseorganisasjon.

Gunnar Hasle

Spesialist i infeksjonssykdommer, Gunnar Hasle, mener det er forkastelig at enkelte foreldre ikke vil vaksinere barna sine mot meslinger.

Foto: NRK

I en rekke land i Vest-Europa er det nemlig nå store meslingutbrudd. Dette skjer etter flere ti-år med reduksjon av meslingsmitte i verden. Og faren er stor for utbrudd også i Norge, mener spesialist i infeksjonssykdommer, Gunnar Hasle.

- Hvis det kommer et menneske til Norge med meslinger, kan vi regne med et utbrudd. Så smittsom er denne sykdommen, sier han til NRK.

Nett-tv: Hvor farlig er meslinger? Steinar Madsen svarer

Video nsps_upload_2010_3_18_7_36_39_979.jpg

Klikk på bildet for å se video.

Utbrudd på steinerskole

Verdens helseorganisasjon hadde håpet å utrydde sykdommen i Europa i år. I stedet har antall syke i Vest-Europa økt med 60 prosent siden 2000.

Danske helsemyndigheter advarte i forrige uke om risikoen for et større utbrudd. Også Norge har grunn til bekymring - særlig når det gjelder alternative miljøer hvor barn ikke blir vaksinert, sier Dr. Rebecca Martin i WHO til NRK.

- Vi så et utbrudd i Norge i 2008 på en steinerskole med smitte fra Tyskland og Østerrike, sier Dr Martin.

Det er nemlig særlig i steinerskolemiljøene i Europa at meslinger bryter ut. I disse miljøene har mange et helt annet syn på sykdommen.

- Ingen grunn til bekymring

Homeopat Gro Lystad

Homeopat Gro Lystad mener at det kan være positivt for barn å få meslinger.

Foto: Tonje Grimstad, NRK

Homeopat Gro Lystad ser ingen grunn til bekymring for meslinger, og mener sykdommen er bra for barn.

- Meslinger er ifølge Rudolf Steiner en transformerende sykdom som gjør at du vokser som menneske. Dette blir vi fratatt ved vaksinasjon.

- Er du helt sikker på at dette er positivt for barna?

- Jeg er helt sikker på at det er positivt for et barn som er friskt. Det kan tenkes at enkelte vil dø, men dette gjelder barn som er svekket på forhånd, sier hun til NRK.

Lystad har også god kjennskap til at en del foreldre går inn for å få barna smittet av meslinger.

- I Steiner-miljøet finnes det enkelte steder såkalte smitteringer. Hvis de hører om barn som har meslinger, kusma eller røde hunder, så vil de gjerne at folk skal ha det.

- Jeg synes det er fornuftig, spesielt om man har en homeopat i ryggen, og jeg har gjort det mange ganger.

Vil droppe vaksine

Det er ikke bare meslinger Lystad mener man kan droppe vaksine mot men også difteri, hjernehinnebetennelse, kikhoste, kusma, meslinger, polio, røde hunder, stivkrampe, influensa, tuberkolose og tropiske sykdommer.

- Mener du da at alle disse vaksinene er overflødige?

- Jeg mener det er bedre måter å behandle disse sykdommene på enn å vaksinere.

Lege Gunnar Hasle er opprørt over at foreldre prøver å påføre barna meslingsmitte.

- Det er helt forkastelig. Det er en av de mest dødelige sykdommene vi har i verden. Å hevde at den er ufarlig er så urimelig at det nesten ikke er verdt å kommentere.

Nett-tv: Meslinger er bra for barn

Video nsps_upload_2010_3_18_7_39_4_980.jpg

Klikk på bildet for å se video. Reporter Hanne Marie Molde

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger