Hopp til innhold

Frykter mer hjemmetid kan føre til flere nabokrangler

Huseierne oppfordrer til å bevare en hyggelig tone med naboen i en tid der mange av oss må tilbringe mer tid hjemme.

Gutt som klipper plenen med hage t.

Vi tilbringer mer tid hjemme. I tillegg har det blitt vårlig i store deler av landet, noe som betyr mer hagearbeid og støy. Det kan føre til flere nabotvister, frykter Huseierne.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Kanskje hører man håndverkerne hos naboen ekstra godt når man sitter og gjør seg klar til videomøtet med jobben. Eller kanskje er det ekstra irriterende med naboens trær som skjuler for sola når man har samme utsikt hver dag, hele dagen.

Hverdagen har for mange av oss flyttet seg til innenfor husets fire vegger. Det tror forbrukerorganisasjonen Huseierne kan føre til flere nabotvister.

– Vi frykter økning i nabotvister fordi koronasituasjonen gjør at vi alle er hjemme og tettere på hverandre, sier Anders Leisner, advokat og leder av juridisk avdeling hos Huseierne.

Krangler om trær og parkering

En som har god erfaring med nabokonflikter er Olav Brekke Mathisen. Han er medforfatter av boka «Den jævla naboen», en samling av 200 historier om nabokrangler.

– Man krangler om kjedelige ting som trær, takrenner som er fulle av løv, og parkering. Det interessante er metodene eller verktøyene folk tar i bruk for å plage naboen sin.

Olav Brekke Mathisen

Olav Brekke Mathisen har samlet historier om nabokonflikter og skrevet boka «Den jævla naboen» sammen med Ronny Berg. Han forteller at folk oftest krangler om kjedelige ting.

Foto: Anne Valeur

En av historiene i boka handler om en Liverpool-tilhenger som klipper plenen slik at «Liverpool» kan leses i gresset. Naboen er da selvsagt Manchester United-fan. Det betydde slutten på det naboskapet.

Mange konflikter løses

Mathisen sier at han ikke har hørt om noen har blitt venner med naboen sin igjen etter en konflikt. Det har derimot Lars Otto Justad fra Konfliktrådet Sør-Øst.

– Vi retter heller fokuset bort fra selve problemstillingen og inviterer partene til å fortelle sine historier, med vekt på hvilke behov, bekymringer og forventninger de har til naboskapet. Gjennom disse historiene ser man kanskje annerledes på hvorfor naboen gjør som han gjør, sier Justad.

Lars Otto Justad

Lars Otto Justad fra Konfliktrådet Sør-Øst sier at mange som tar nabokrangelen til Konfliktrådet klarer å løse problemet.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Justad har vært borti saker som har endt i bedre naboskap. Han tror trikset er å ta fokuset bort fra den enkelte tingen som er problemet.

Konfliktrådene i Norge håndterer omtrent 750 nabokonflikter årlig, og har mellom 500 og 600 lekmeklere, altså konfliktrådsmeklere som utøver vervet på fritida, rundt om i landet. Konfliktrådene er en gratis tjeneste for partene å bruke, og tall viser at meklingsmøter funger – omtrent 90 prosent av alle saker løses i første møte.

Mer støy i disse dager

Advokat Anders Leisner tror at mer tid hjemme betyr mer støy. Det kan være på grunn av alt fra håndverkere hos naboen, trær som skygger for sola, folk som sitter ute til langt på kveld og spiller musikk, eller naboens barn som hopper litt lengre enn vanlig på trampolinen.

Anders Leisner, advokat i Huseiernes Landsforbund

Advokat Anders Leisner fra Huseierne oppfordrer folk til å bevare en god tone med naboen.

Foto: Huseiernes Landsforbund

– Og når vi tillegg er hjemme hele helgen, som vi har vært under hytteforbudet, så blir det enda mer gnisninger, sier Leisner.

Vi er nå inne i en sesong som vanligvis fører med seg flere henvendelser om nabotvister. Advokaten forteller at antall henvendelser vanligvis øker om våren og sommeren.

– Og det øker jo nå også, og det er jo det lett å tenke seg at det har med koronasituasjonen å gjøre, sier han.

– Snakk med naboen!

Leiser oppfordrer til å snakke med naboen og bevare en hyggelig tone.

– Skal man gjøre noe, informer naboen om hva som skal skje. Da er det lettere å få aksept for en ulempe enn hvis man setter i gang med en kjerneboring midt i en hjemmeskoletime.

– Er du i tvil, undersøk hvem som har rett i situasjonen, slik at du ikke starter en konflikt som du er nødt til å tape uansett.

AKTUELT NÅ