NRK Meny
Normal

Statoil-ansatte frykter kreft

Statoil-ansatte på Njord-feltet har lenge pustet inn damp fra råolje. En Statoil-lege er kritisk til selskapets egen risikovurdering, ifølge DN.

Njord-plattformen

Tilsette risikerer å verta eksponerte for helsefarleg gass frå råolja som vert lagra ved Njord-feltet, meiner Statoil-lege.

Foto: StatoilHydro / Atle Kårstad

Arbeidere på feltet har hatt akutte helseproblemer grunnet hydrokarbon-dampen, og frykter nå langtidsskader. Det skriver den fagansvarlige legen på Njord i et notat, ifølge Dagens Næringsliv.

Oljedamp inneholder bla. benzen, som en mistenker at øker blodkreft-risikoen.

Frykter damp fra råolje

Njord B består av et lagerskip der råoljen fra feltet blir lagret. Det er dampen fra denne oljen som arbeiderene på feltet blir utsatt for.

Ifølge notater fra legen frykter han at gassen fra råoljen kan nå boligkvarterets ventilasjonssystem, og dermed gi de ansatte en langvarig eksponering selv når de oppholder seg innendørs. Det er flere ganger blitt rapportert om gasslukt i boligkvarteret på skipet.

– Tidlige risikovurderinger av opphold på tankdekk på Njord B har etter min mening lagt til grunn oppholdstider som ikke lenger er relevante. I dag er det flere ansatte om bord og de fleste går fulle skift på 14 dager. Våre vurderinger tilsier at det utføres planlagt arbeid på tankdekk i et større omfang en det som lå til grunn for de tidlige risikovurderingene, skriver legen i et notat.

Får tilbud om oppfølging

Ifølge hovedvernombudet på Njord-feltet, Hilde Kristin Brevik får de ansatte på feltet nå tilbud om oppfølging.

– Vi har hatt møte på Njord med bedriftslege og HMS-avdeling der folk har fått gitt uttrykk for sine bekymringer, og fått svar og tilbud om eventuell oppfølging. Det er litt vanskelig fordi det ikke er noen konkrete målinger som viser den eksponeringen som noen føler et ubehag med, sier Brevik til NRK.

Hun har også merket forholdene som legen beskriver i notatet.

– Bedriftslege uttaler seg på faglig grunnlag, og det er en situasjon som ikke må vedvare. Han har skrevet et brev som gjelder for oss og flere andre installasjoner i Statoil, sier hun.

Statoil innrømmer gass-problem

Statoil-ledelsen har foreløpig ingen planer om å bygge et lukket system på Njord B. Istedet vil de prøve å lede dampen bort fra skipet.

– Man kan få en gass-sky eller gasståke på skipet, det er en situasjon som kan oppstå spesielt når det er vindstille. Da har man en konsentrasjon av denne gassen som legger seg rundt tankdekket. Vi har gjort ting i forhold til det å arbeide i den mest utsatte sonen på skipet, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil til Dagens Næringsliv.

Han innrømmer at Njord-feltet har et problem med oljedamp.

Statoils informasjonssjef forteller at de ikke har sett spor av oljedamp innendørs i boligmodulen ved tidligere målinger.

– Vi har ikke påvist gass i boligkvarter-området på de målingene vi har gjort, men vi følger med på situasjonen og vil vurdere om den løsningen vi får på plass etterhvert er god nok. Inntil den er på plass vil vi ha disse kompenserende tiltakene som nevnt, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger