Hopp til innhold

Frykter koronasmitte: Mener Krekar ikke kan utleveres til Italia

Forsvarer Brynjar Meling sier mulla Krekars alder gjør at han er i gruppa som kan bli rammet spesielt hardt av koronasmitte.

Mulla Krekar og hans advokat Brynjar Meling på vei til rettsmøte om utleveringssaken i Oslo tingrett i 2016.

BEKYMRET: Advokat Brynjar Meling er bekymret for helsen til sin 63 år gamle klient, som er dømt for terror i Italia. Her er de to på vei til rettsmøte om utleveringssaken i Oslo tingrett i 2016.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Selv ikke mulla Krekar skal risikere å bli sendt ut til et sted hvor andre mennesker blir frarådet å oppholde seg, sier mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling.

Nå sender han et eget skriv til Justis- og beredskapsdepartementet, med det han mener er enda en god grunn til å stoppe utleveringen av Krekar til Italia.

– Det er helt åpenbart at mulla Krekars har det samme vern mot å bli utsatt for smitte som enhver annen borger, sier Meling.

Rettsbygningen i Bolzano i Nord-Italia

Rettsbygningen der mulla Krekar ble dømt til 12 års fengsel i Italia, ligger på grensa mellom Østerrike og Italia. Krekar var ikke til stede under rettssaken.

Foto: Ines Margot Zander / NRK

Fraråder reiser til Nord-Italia

Italia er blant de europeiske landene som er hardest rammet av det nye koronaviruset. Over 9.000 personer smittet, og 463 har mistet livet. Over 300 av dødsfallene er fra Lombardia-regionen, nord i landet.

Så langt er 192 personer i Norge bekreftet smittet. Folkelseinstituttet (FHI) fraråder nå alle reiser til regioner i Nord-Italia med utbredt spredning av covid-19.

Det er ikke endelig avklart hvor ankesaken mot terrordømte Krekar skal avholdes, eller hvor i Italia han skal oppholde seg i mellomtiden.

Rettssaken som endte med at Krekar ble dømt til 12 års fengsel i fjor sommer ble avholdt i Syd-Tirol.

Regionen er på FHIs liste over områder med utbredt spredning av koronaviruset.

– Retten som behandlet saken og sakens utgangspunkt er jo i Nord-Italia, i et av de områdene som er rammet. Utgangspunktet er at han skal mest sannsynlig dit, sier Meling.

regioner-italia

– I risikogruppen

Meling mener 63 år gamle Krekar står i fare for å bli alvorlig syk, om han skulle bli smittet av det nye koronaviruset.

– Jeg skal ikke gå inn på hans helsemessige detaljer, men det er helt åpenbart at alderen i seg selv innebærer at han er i risikogruppen.

Folkehelseinstituttet (FHI) har definert personer over 65 år som en del av risikogruppen, med bakgrunn i opplysninger fra Kina.

Pårørende barker sammen med politi etter at flere italienske regler innførte strenge regler for å hindre koronasmitte. Her utenfor et fengsel i Roma.

Pårørende barker sammen med politi etter at flere italienske regler innførte strenge regler for å hindre koronasmitte. Her utenfor et fengsel i Roma. I 2018 satt 66 personer dømt for terror i fire fengsler lenger sør i landet, ifølge ISPI.

Foto: Yara Nardi / Reuters

Fanger døde i opptøyer

Det er italienske myndigheter som må skaffe et fly for å frakte Krekar til Italia.

Alle de største flyplassene i Nord-Italia er innenfor den røde sonen som inntil mandag markerte grensen myndighetene har opprettet for å bremse virusets utbredelse.

Mandag kveld melder imidlertid Italias statsminister Giuseppe Conte at det innføres karantenetiltak over hele Italia.

Tidligere mandag ble det også kjent at seks fanger i flere fengsler i Nord-Italia er døde i opptøyer i italienske fengsler. Opptøyene var en reaksjon på smittetiltak som begrenser kontakten med familiemedlemmer og andre innsatte.

Direktør i ESA, Gjermund Mathisen, regnes som en av de fremste ekspertene i Norge på utleveringsrett. Mathisen sier han ikke kjenner til noen relevante eksempler der faren for smitte har vært til hinder for en utlevering.

Heller ikke Meling kan vise til noe konkret regelverk som omhandler problemstillingen.

– Dette er bare nok en tvist i en sak som har alle mulige ingredienser så langt. Så også her blir det vel en spesiell vurdering, uten noe særlig historisk sammenlignbart materiale.

Behandles i statsråd

Justisdepartementet mener vilkårene for å utlevere mulla Krekar til Nord-Italia er oppfylt. Italia har bedt om å få Krekar utlevert etter at han ble dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging av en domstol i Bolzano i Nord-Italia.

I forrige uke klaget Meling på vedtaket. Det betyr at saken skal behandles avgjøres av Kongen i statsråd. Det kan i teorien skje førstkommende fredag.

I justisdepartementets avgjørelse heter det at utleveringen skal skje «så snart som mulig, og senest innen fire uker etter at endelig vedtak er fattet».

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere denne saken, men viser til tidligere uttalelser fra justisminister Monica Mæland.

Justisministeren var imidlertid ordknapp da departementets avgjørelse ble kjent i februar, og viste til at saken var unntatt offentlighet.

Pågripelsen av mulla Krekar. Foto: NRT

PÅGREPET: mulla Krekar ble pågrepet i sitt hjem på Tøyen i juli i fjor, etter at han hadde blitt dømt til 12 års fengsel for terror i Italia. Foto: NRT

Lyspunkt

AKTUELT NÅ