Hopp til innhold

– Hva har du å si til ungdommen?

Opposisjonen var tydelig misfornøyd med regjeringens behandling av Mongstad-utsettelsen i Stortinget, og KrFs leder Dagfinn Høybråten etterlyste den visjonære statsministeren som lovte en «månelanding» for miljøet og framtida.

Video Høybråten: – Hva har du å si til ungdommen nå?

VIDEO: Se Høybråten etterlyse den visjonære klimastatsministeren og statsminister Jens Stoltenbergs svar (arkivfoto: Morten Holm / SCANPIX, video: Stortinget)

En samlet opposisjon hadde bedt statsminister Jens Stoltenberg om en redegjørelse etter at rensingen av Mongstad ble utsatt. Et prosjekt som Stoltenberg har frontet som sin store miljøvisjon, eller «månelanding», der Statoil er partner i utvikling av teknologien.

LES: Månelandingen på Mongstad utsettes

LES: Statoil: – Trenerer ikke månelandingen

Erna Solberg i Stortingets vandrehall

Erna Solberg (H) mener regjeringen utsetter klimabeslutninger og at det skaper problemer for klimapolitikken (arkiv).

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Og det var en tydelig misfornøyd og klimabekymret opposisjon som gikk løs på Stoltenberg i Stortingssalen.

Leder i KrF, Dagfinn Høybråten, beskyldte regjeringen Stoltenberg for å ikke jobbe for miljøet, men heller imot det med sin «månelanding».

– Hva har du å si til ungdommene som så nyttårstalen der du framsto som en visjonær miljøpolitiker for framtida når dette utsettes og er noe helt annet, spurte Høybråten og siktet til Stoltenbergs nyttårstale i kommunevalgåret 2007 der han lanserte fangst og rensing av CO2 som et viktig bidrag i klimakampen fra Norge.

Krf-lederen viste til at når rensingen stadig utsettes er ikke gasskraftplanene til regjeringen noe miljøprosjekt, men heller ekstra utslipp som gjør at vi bryter internasjonale klimaløfter.

– Stoltenberg tar lett på at månelandingen er parkert. Det virker som et lite tilbakeskritt for ham, men er et gigantisk tilbakeskritt for miljøet, sa en tydelig skuffet Høybråten.

Det var heller ikke bare Høybråten som var bekymret for klimaet nå som rensingen av utslipp fra gasskraftverk blir utsatt.

Både Trine Skei Grande fra Venstre og Erna Solberg uttrykte bekymring for hvordan mål om klimakutt kan nås når prosjektet utsettes alt etter som rensing av CO2 er regnet med når man har planlagt klimakutt.

– Nesten alle viktige beslutninger i klimapolitikken skyves ut i tid, sa Erna Solberg fra talerstolen i Stortinget.

– Rart med statsminister som skryter av løftebrudd

Knut Aril Hareide likte heller ikke Stoltenbergs holdning til utsettelsen.

– Jeg synes det er rart å oppleve at vi har en statsminister som skryter av løftebrudd. Det oppleves rart både overfor Stortinget og SV som ønsker å være et miljøparti, sa Hareide.

Video Hareide: – Rart med statsminister som skryter av løftebrudd

VIDEO: Knut Arild Hareide syntes det er rart med en statsminister som skryter av løftebrudd. Se hans innlegg og Stoltenbergs svar (video: Stortinget).

Han var bekymret for hvordan utsettelsen vil føre til store urensede utslipp, og lurte på hvordan dette skulle løses siden det ikke var beregnet med dette i klimaplanen regjeringen nylig la frem, Klimakur.

– Når vi nå får store utslipp i 2014, 2015, 2016, 2017 og 2018 som ikke er tatt med i klimaplanen. Er det bare målet i 2020 som gjelder?

– Ikke parkert, vi er i gang med arbeidet

Stoltenberg svarer Solberg i Stortinget

Stoltenberg svarer i Stortinget (arkiv)

Foto: Holm, Morten, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller / SCANPIX

Statsministeren prøvde så godt han kunne å svare for hva utsettelsen betyr, og var klar på at dette ikke er noen parkering. Han kom stadig tilbake til at det var fullskala-biten av prosjektet som nå var utsatt, teknologiutviklingen skal gå i rute.

– Trinn én med teknologisenteret er i rute, og vi skal utvikle nye løsninger for verden, svarte Stoltenberg etter Høybråtens tirade.

Stoltenberg viste til at dette ikke direkte ville bety et brudd med klimaforliket, og de målsetningene man har satt seg for utslippskutt.

– Målsetningene er i 2020, og da er ikke oppstarten det som avgjør, sa Stoltenberg som fortsatte å forsvare at man har valgt å utsette kjempeprosjektet på Mongstad med å rense gasskraftverket for CO2-utslipp.

– Jeg mener at vi ville gjort miljøet en bjørnetjeneste hvis vi hadde gjennomført et dårlig prosjekt på Mongstad. Hvis dette blir stående som et monoment over dårlige investeringer hjelper vi ikke miljøet, sa Stoltenberg.

– Arrogant behandling av Stortinget

Opposisjonen var heller ikke spesielt fornøyd med hvordan utsettelsen var blitt behandlet av regjeringen i forbindelse med at det ble kjent at man ikke klarer å holde tidsplanen.

Siv Jensen spør Stoltenberg i Stortinget

Siv Jensen var ikke fornøyd med at Stoltenberg først avviste å komme i Stortinget og redegjøre for utsettelsen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– 3. mai sendte en samlet opposisjon et felles brev der vi ba om en redegjørelse fra statsministeren om denne utsettelsen. Samme dag fikk vi et svarbrev på fire linjer der han sa at han ikke kunne gi oss dette, men at vi måtte vente på revidert budsjett. Dette er i overkant arrogant, var det klare budskapet fra Siv Jensen som var først ut fra Stortingets talerstol.

Hun mente at saken var altfor viktig og handlet om altfor mange penger til at den kunne vente, og skulle helst ha sett at informasjon om utsettelsen ble gitt til Stortinget før den kom ut i media.

– Stortinget har gitt en bevilgningsramme på 5,5 milliarder kroner til dette. Så kan vi lese på statsministerens blogg at dette skal koste 10 mrd. Hvorfor har vi ikke fått vite noe om dette, spurte en tydelig sarkastisk Jensen.

Stoltenberg valgte å parrere partiformannen fra Fremskrittspartiet ved å henvise til at partiet hennes hele tiden har vært imot denne rensingen.

Han syntes det var noe spesielt at de nå var så opptatt av at det ble forsinkelse i rensingen de tidligere ikke ville ha, og kunne informere om at ekstra utgifter var noe som måtte behandles i Stortinget. Noe han med en like sarkastisk tone trodde ville gå bra.

– Ja, det er en bevilgningsramme på 5,5 mrd. Det er todelt og vi vil be om mer penger fra Stortinget. Så får vi se om vi får de pengene, det tror jeg vi gjør, sa statsministeren for en regjering som har flertall i Stortinget.

AKTUELT NÅ