Frykter mer passkaos på Gardermoen

Passkøene på Gardermoen vokser stadig. – Folk mister flyene sine, sier NHO Luftfart, som nå er bekymret for sommertrafikken.

Passkontrollen på Gardermoen

Passkøene virket nærmest uendelig lange på Gardermoen i sommer. Nå frykter både NHO Luftfart og kommunikasjonssjefen på Gardermoen at det vil skje igjen.

Foto: Simon Solheim / NRK

Køer på opptil halvannen time. Folk som mister fly. Flyselskaper som taper penger. Situasjonen i grensekontrollen på Gardermoen er nå såpass ille at flere roper alarm.

Torbjørn Lothe

Torbjørn Lothe er direktør i NHO Luftfart.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Problemet har blitt større og større, og vil bli enda større til sommeren, sier Torbjørn Lothe, direktør i NHO Luftfart.

For det er fremdeles ikke nok ansatte i grensekontrollen på Gardermoen, og problemene fra i høst har bare blitt forverret.

– Nye reiseoperatører og flyselskaper er ikke interessert i å legge flyturene sine til Norge, når det ikke fungerer i landets viktigste veikryss, nemlig Gardermoen, sier Lothe.

Han bekymrer seg for hvordan det skal bli fram mot sommeren.

– Det trengs både mer personell og nye digitale løsninger. Mens for eksempel Storbritannia har fått det til, er Norge er helt på hælene.

– Problemene stjeler overskriftene

Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn

Joachim Westher Andersen er kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn.

Foto: Kim Jansson / NRK

Også kommunikasjonssjefen ved Oslo Lufthavn fortviler over situasjonen.

– Vi kan ikke bygge en flyplass til 14 milliarder kroner, og så er det køer og andre problemer som stjeler overskriftene, sier Joachim Westher Andersen.

Han etterlyser også en bedre arbeidshverdag for de ansatte på flyplassen.

– Nå har vi holdt på siden i fjor sommer, og nå er det viktig at vi får gjort alt vi kan, sånn at det blir kortere køer enn i fjor.

– Bemanningen har vært for lav

Jon Steven Hasseldal

Jon Steven Hasseldal er politimester i Øst politidistrikt.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Jon Steven Hasseldal er politimester i Øst politidistrikt, som også har ansvar for Grensekontrollseksjonen ved Gardermoen politistasjon.

Han vedgår at bemanningen har vært for lav, men lover flere folk i jobb i tiden framover.

– I 2017 vil vi styrke bemanningen ganske betydelig. Vi snakker om et tyvetalls grensekontrollører. I tillegg får vi sommervikarer og tilkallingsvikarer. Vi har også fått elektroniske gates, sier han.

Men fortsatt vil det være kø, og de har ikke planlagt i detalj hvordan det skal løses.

– Men slik det ser ut nå, vil vi gå sommeren bedre i møte. Vi skal få disse medarbeiderne i drift før sommertrafikken, sier Hasseldal.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger