Frykter ID-tyverier fra dumpede mobiler og pc-er

Ukentlig opplever gjenvinningsstasjoner at datamaskiner og mobiltelefoner som inneholder sensitive opplysninger blir stjålet. Det kan i verste fall føre til ID-tyveri.

Ukentlig opplever gjenvinningsstasjoner tyverier av elektronisk avfall, avfall som ofte inneholde sensitive opplysninger vi har glemt å slette før vi kaster pcen og mobilen vår.

Se innslaget fra Dagsrevyen.

Førerkort, kredittkortopplysninger og 113 gigabyte med porno er noe av det datasikkerhetsselskapet Alternativ data fant da sjekket dumpede mobiler og pc-er på en miljøstasjon.

Selskapet gjorde en test for å se hvor flinke nordmenn er til å slette sensitiv informasjon før vi kaster elektronisk avfall.

– Det er veldig alvorlig ettersom datamaskinene er kastet på et sted som ligger helt åpent for offentligheten, sier Lene Zachariassen som er produktsjef i Alternativ data.

Enkelt å hente ut informasjonen

Selskapet brukte enkle verktøy og klarte å hente ut sensitiv informasjon på alle diskene de hadde utstyr til å koble opp.

– Tidligere eier av denne maskinen har tatt bilde av visakortet sitt. Vi finner også skatteopplysninger og andre dokumenter eieren helt sikkert ikke vil at skal være offentlig, fortsetter Zachariassen.

(saken fortsetter under bildet)

Elektronisk avfall

På gjenvinningsstasjoner over hele landet blir det stadig stjålet gamle pc-er og mobiler. Her kan det være mye sensitiv informasjon å hente for tyvene.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Vanskelig å sikre stasjonene

På gjenvinningsstasjoner over hele landet ligger det elektronisk avfall med sensitive opplysninger. Henrik Lystad er fagsjef i Avfall Norge. Han forteller at det er vanskelig å sikre stasjonene.

– Det er et problem over hele landet. Både på kommunale gjenvinningsstasjoner og hos mottak hos forhandlere. Det er så store arealer vi skal sikre og når tyver vil inn, så er det vanskelig å sikre seg mot at det skjer.

Datatilsynet advarer

Atle Årnes

Atle Årnes i Datatilsynet anbefaler folk å knuse pc-er og mobiler før de blir kastet. På den måten blir det vanskeligere å hente ut sensitiv informasjon.

Foto: Hans Fredrik Asbjoernsen

Fagdirektør i Datatilsynet Atle Årnes mener nordmenn er alt for slappe med å slette informasjon før vi kaster maskiner og mobiler.

– Kunsten er å slette absolutt alt. Jeg anbefaler å bruke egen programvare for å gjøre dette, sier Årnes.

Og hvis man ikke får til det, er det et annet triks Datatilsynet anbefaler.

– Knus utstyret før du kaster det. Da blir det mye vanskeligere for andre å ta det i bruk.

SISTE NYTT

Siste meldinger