Hopp til innhold

Frykter ID-juks i byggebransjen

Ansatte i bygg – og anleggsbransjen kan ha fått ID-kort på falskt grunnlag. Nylig måtte en byggeplass stenges da det viste seg at mannen som skulle utføre sprengningsarbeidet, ikke hadde de nødvendige papirene for jobben.

Frykter ID-juks i byggebransjen

Det utstedes 190.000 ID-kort til folk i byggebransjen hvert år. Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, er pålagt å utstyre sine arbeidstakere med slike ID-kort.

Kortene var ment å skulle bidra til lovlige og ordentlige arbeidsforhold, men politiet mener kontrollen er for dårlig.

Ingen kontroll fra myndighetene

Selv om flertallet av de rundt 400.000 med slike ID-kort, eller byggekort, er ærlige arbeidsfolk, har Arbeidstilsynet og politiet avslørt mange forfalskninger og misbruk.

– Noen har fått laget seg et falskt pass i utlandet, og så tar man en kopi av det. Så godkjenner på sett og vis arbeidsgiveren det og sier at dette er den personen, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen i Oslo politidistrikt.

Det er nemlig opp til arbeidsgiveren å sjekke om den som søker jobb, er den han sier han er, og å sjekke at papirene han legger fram for å få byggekortet, er ekte.

– Det foregår da ingen formell undersøkelse fra myndighetenes side knyttet til om dette faktisk stemmer, sier Meeg-Bentzen.

– Kan bare tenke seg hva som kunne skjedd

Ifølge politiadvokaten finnes det alvorlige eksempler på situasjoner der en arbeidstaker i bygg og anleggsbransjen har lurt seg til et byggekort for å få jobbe på byggeplassen.

– Det er ikke så lenge siden man faktisk måtte stenge en hel byggeplass fordi det viste seg at den som skulle utføre sprengningsarbeider, ikke hadde de nødvendige papirene på at han skulle kunne utføre den jobben, sier Meeg-Bentzen.

– Man kan jo bare tenke seg hva som kunne skjedd hvis feil mann får sprengstoff mellom hendene.

Vil endre

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet Kristian Dahlberg Hauge sier de nå vil endre forskriftene for å slå fast at byggekortet ikke er et reelt identitetskort, men et helse-, miljø- og sikkerhetskort.

– Det er ikke et ID-kort man kan gå i banken og ta ut penger med, eller bestille seg pass med, det er et kort som utelukkende skal ha tilhørighet til arbeidsplassen og arbeidsforholdet, sier Hauge.

Politiet sier at dette er lek med ord, for problemet er kontrollen med papirene før man får dette kortet?

– Man er hele tiden opptatt av et forbedringsarbeid, men dette er noe bransjen selv har vist til at er nødvendig for å belønne seriøse arbeidsgivere og seriøse arbeidsforhold, sier Hauge.

Meeg-Bentzen mener imidlertid det må helt andre grep til for å hindre forfalskning og juks med kort i byggebransjen.

– Gjennom etterforskningen har vi sett at samme personalia på én person har vært brukt av fire ulike personer. I systemene til Arbeidstilsynet finner man altså samme personalia, men med fire forskjellige bilder, sier han.

AKTUELT NÅ