Frykter foreldrenes drikking i sommerferien

Mange barn gruer seg til sommerferien på grunn av at alkoholkonsumet hos foreldrene går opp. Ifølge en ny undersøkelse drikker seks av ti foreldre alkohol i sommerferien - når barna er til stede.

Alarmtelefonen for barn og unge får inn 10 000 samtaler hvert år. I sommer fra mange barn som er redd fordi foreldrene er fulle.

Alarmtelefonen for barn og unge får inn 10 000 samtaler hvert år. I sommer fra mange barn som er redd fordi foreldrene er fulle.

– De forteller at de ser foreldre beruset og fulle. De er vitner til krangler og de har kanskje blitt skjelt ut av fulle foreldre, forteller informasjonsmedarbeider hos Alarmtelefonen, Sylwia Obuchowicz, til NRK.

Sylwia Obuchowicz

– Vi vet at det dessverre går for langt noen ganger i sommerferien, sier Sylwia Obuchowicz hos Alarmtelefonen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

6 av 10 foreldre oppgir at de drikker alkohol på sommerferie når barna er til stede, viser en fersk spørreundersøkelse Ipos MMI har gjort for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Sommeren kan være ekstra tøff for mange barn. Idet ferien kommer, går konsumet av alkohol opp i befolkningen. Mange er innstilt på å slappe av og nyte den ferien de har.

Ifølge AV-OG-TIL oppgir også annenhver norsk forelder de drikker alkohol hver eneste dag i sommerferien.

– Vanskelig å vite hvor grensen går

Kommunikasjonsrådgiver i organisasjonen, Elise Nyborg Eriksen, er overrasket over de høye tallene. Bak dem skjuler det seg mange barn som ikke får den sommeren de ønsker seg, forteller hun.

– Det er ofte vanskelig for oss å vite hvor grensen går. For lykkepromillen vår kan se ganske annerledes ut for dem som er små. Når stemningen blir god og samtalen flyter, er det ikke sikkert det oppfattes slik av barna, sier hun.

Elise Nyborg Eriksen

Elise Nyborg Eriksen oppfordrer voksne til å gripe inn hvis de ser foreldre som drikker seg for fulle rundt barna sine.

Foto: NRK

Obuchowicz i Alarmtelefonen sier at mange av barna er lei seg, redde og føler seg utrygge når de ringer.

– Det er trist og leit at barn opplever foreldre på den måten. Foreldre er det tryggeste man skal ha og når barn da opplever foreldre som er beruset og mister kontroll, så skaper det usikkerhet og utrygghet hos barna, sier hun.

Ber voksne ta ansvar

Obuchowicz sier at det er viktig at foreldrene passer på og tar hensyn når de er sammen med barna i sommerferien.

– Vi vet at det dessverre går for langt noen ganger, og foreldre blir fulle eller overstadig beruset, og barn blir vitne til ting som oppfattes som vondt eller utrygt, sier hun.

Nyborg Eriksens råd er også å bruke alkovett og tenke over hvor mye man drikker. I tillegg oppfordrer hun voksne som ser at et barn har det vanskelig på grunn av de foreldrenes alkoholforbruk, om gå bort og ta kontakt.

– Snakk med barnet og få det til å forstå at du ser hva som skjer, sier hun.

– Det som er gjennomgående hos mange barn som vokste om foreldre som drakk mye, er at de er fryktelig lei seg og skuffet over at ingen grep inn. At ingen snakket med dem, selv om de så hva som skjedde.

SISTE NYTT

Siste meldinger