Frykter for terrorberedskapen uten bevæpning

POLITIHUSET GRØNLAND/LILLESTRØM (NRK): Tillitsvalgte i Oslo-politiet mener Paris-terroren viser hvorfor det er uforsvarlig å avvæpne politiet om to uker.

Kristin Aga og tillitsvalgt i Oslo-politiet

LETTET: Leder i Oslo politiforening, Kristin Aga, og Håvard, som er tillitsvalgt i Oslo-politiet, håper den midlertidige bevæpningen vil forlenges ytterligere 1. desember.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Grunnen til at politiet har et skarpladd våpen på hofta handler om sekunder når en fare som står foran deg. Det at man kan agere fort er et spørsmål om liv og død, sier Kristin Aga, leder i Oslo politiforening til NRK.

Etter at Politidirektoratet (POD) fredag ga beskjed om at den midlertidige bevæpningen av politiet skulle opphøre fra i morgen, kom kontrabeskjeden i dag:

Politiet får fortsatt bære våpen på hofta, men bare fram til 1. desember.

På en pressekonferanse i formiddag sa beredskapsdirektør Kaare Songstad at «situasjonen etter terrorangrepet i Paris» er bakgrunnen for snuoperasjonen.

– Vi synes ikke det var naturlig å gå vekk fra den midlertidige bevæpningen slik situasjonen nå forelå, sa Songstad, og la til at man «vil vite mer om situasjonen man står i om to uker».

Politiet vil ikke gå tilbake til fremskutt lagring, fordi det tar lang tid å hente opp våpenet fra våpenkasse.

30 SEKUNDER: Innsatsleder Roger Pettersen i Romerike politidistrikt viser hvor lang tid det tar å hente fram våpenet fra våpenkassa.

30 sekunder

Politifolk NRK har snakket med sier Paris-terroren har satt i gang mange tanker blant de ansatte. Aga er glad for at POD har snudd, og sier det ikke var grunnlag for å fjerne bevæpningen i utgangspunktet.

– Trusselen er ikke borte. Vi må fortsatt ha den midlertidige bevæpningen, for å kunne agere i forhold til det vi eventuelt kan møte når vi er ute på jobb, sier hun.

Justisminister Anders Anundsen

BEVÆPNING: Justisminister Anders Anundsen sa mandag til NRK at han vil ha ny diskusjon om den permanente bevæpningen av politiet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Dersom PST ikke endrer sin trusselvurdering i løpet av de neste to ukene, vil om lag 6000 norske politifolk gå tilbake til ordningen med fremskutt lagring. Dette innebærer at politipistolen låses inn i våpenkasser i politibilen.

Ketil Lund, innsatsleder i Romerike politidistrikt, forklarer hva endringen vil innebære i praksis.

– Om vi ikke er i nærheten av bilen, så må vi trekke oss tilbake for å hente våpenet. Er man på fotpatrulje i et kjøpesenter kan det ta litt tid å komme tilbake til bilen, sier Lund.

På forespørsel fra NRK viser han at det deretter tar ytterligere rundt 30 sekunder å låse opp våpenkassen, feste våpenhylsteret på hofta og lade politipistolen av merket Heckler & Koch.

Frykter avvæpning

Innsatsledere i Romerike politidistrikt

BEVÆPNET: Ketil Lund (t.v.) og Roger Pettersen (t.h.) er innsatsledere i Romerike politidistrikt.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Håvard er tillitsvalgt i Norges største politidistrikt, Oslo. Han er ikke i tvil om at tiden det tar å løpe tilbake til bilen og hente et våpen kan bli avgjørende i pressede situasjoner, som den politiet opplevde i Paris i helgen.

– Vi kan ta et tenkt eksempel, der noen vil prøve å begå terror inne på Oslo S. Hvis vi er ute og går fotpatrulje i området, og da må løpe 200 meter tilbake, lade våpenet, og så løpe tilbake for å håndtere det, da blir responstiden mye lengre.

– Terrorbildet har ikke forandret seg stort det siste året. Det viser det som skjedde på fredag også. Hvis vi avvæpnes om to uker, vil det sette oss tilbake.

Ulf Leirstein og Jenny Klinge

UENIGE: Senterpartiets stortingsrepresentant Jenny Klinge sa til NRK i helgen at bevæpning ikke stopper terrorister. Dette etter at Frps dro i gang bevæpningsdebatten igjen allerede søndag, to dager etter Paris-terroren.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste meldinger