Hopp til innhold

Frykter for sikkerheten ved transport av asylsøkere

Politiets utlendingsenhet (PU) vil bruke flere sivile ved uttransportering av asylsøkere. Tillitsvalgte i luftfarten frykter for sikkerheten om bord i flyene og ber om hastemøte med myndighetene.

Utransport av asylsøkere.

Tillitsvalgte i luftfarten er bekymret for sikkerheten ved transport av asylsøkere med avslag.

Foto: NRK

PU jobber for tiden med en rapport om bruk av sivile med begrenset politimyndighet ved uttransportering av asylsøkere som har fått avslag på søknadene sine.

 Jan Levi Skogvang

Jan Levi Skogvang er leder for Parat Luftfart og pilot i SAS.

Foto: Rusten, Ole Berg / NTB scanpix

– Transportene tar for mye av politiets tid. Det tar mye tid å sitte på et fly, og vi må frigjøre tid for politifolk til andre oppgaver. Sikkerheten vil uansett være godt nok ivaretatt, sier politimester ved Politiets utlendingsenhet, Kristin Kvigne.

– Alltid politiet

– Det vil alltid være en politimann eller politikvinne som leder transporten, og den sivile med begrenset politimyndighet vil alltid ha fått grundig opplæring. Sivile med begrenset politimyndighet blir også i dag til å bistå ved uttransporteringer, så det blir ingen endring, sier Kvigne.

Leder i Parat Luftfart, Jan Levi Skogvang, er bekymret for sikkerheten for sine 4300 medlemmer i norsk luftfart etter hendelsen i Årdal i Sogn og Fjordane sist mandag. Han viser til at mannen som mandag trolig tok livet av tre personer på en buss, etter planen skulle sendes ut av landet med fly uten politieskorte.

Dagsrevyen-reportasje om uttransport av asylsøkere.

VIDEO: Lover å ivareta sikkerheten på flyene

Han forteller at de vil skrive et brev til Samferdselsdepartementet der de vil legge fram sine bekymringer og be om et hastemøte.

– Det er også behov for å gjennomgå rutiner og forbedre kommunikasjonen knyttet til denne type uttransportering, sier Skogvang, som til daglig er pilot i SAS.

Individuell risikovurdering

– Det blir tatt en risikovurdering av hver enkelt. På bakgrunn av de opplysninger vi da hadde ble det bestemt at han skulle hentes på mottaket i Årdal og så sendt med fly til Oslo. Men det ville ha blitt gjort en ny vurdering før transport. Hadde vi fått nye opplysninger, så ville dette bli endret, sier Kristin Kvigne.

Geir Petter Pettersen i Politiets utlendingsenhet.

Geir Petter Pettersen er tillitsvalgt i Norsk politiforbund i Politiets utlendingsenhet.

Foto: NRK

Hun forsikrer om at det blir gjort en grundig vurdering av alle asylsøkere med avslag som skal sendes ut av landet. Hun forteller at de har over 5000 uttransporteringer i året, og at bare 40 prosent av disse skjer med ledsager.

– Vi må huske på at disse menneskene i utgangspunktet ikke er kriminelle, men at de er folk som har fått nei på søknaden om opphold i Norge. Det er egentlig få hendelser på slike transporter, forteller Kvigne.

LES OGSÅ: – Ble drept uten kamp på bussen

LES OGSÅ: - Ideelt sett skulle kommunene fått bedre tid til å forberede seg på asylmottak

– En politioppgave

Geir Petter Pettersen er tillitsvalgt for politifolkene ved Politiets utlendingsenhet. Han er klar på at det å transportere ut asylsøkere med avslag er en politioppgave. Det er politifolk som har utdannelsen og erfaringen i slike saker, og det er politifolk som skal sørge for at det er trygt for både passasjerer og de som jobber om bord i flyene.

Han mener at sivile ikke har den utdannelsen, erfaringen og profesjonaliteten politiet har i denne type saker, og at det derfor er svært viktig at politiet beholder ansvaret.

LES OGSÅ: - Gjerningsmannen var iskald

LES OGSÅ: Beredskapstroppen kom seg kun til Hønefoss

LES OGSÅ: Brannvesenet vart ikkje varsla om knivmannen

LES OGSÅ: Jobbar intenst med å få oversikt over tele-spor

AKTUELT NÅ