Hopp til innhold

Frykter for førerkortet. Derfor tier de om alkohol.

Mange med alkoholproblemer oppsøker ikke hjelp i frykt for å miste førerkortet, ifølge Norsk forening for allmennmedisin. Legene er pålagt å varsle, men mener det er ødeleggende.

Lars Arne Krukhaug (59)

Lars Arne Krukhaug (59) mistet førerkortet i vel ett år etter at han ba om hjelp for alkoholproblemer i 2017. Han vet om flere som unngår å si ifra om at de drikker i frykt for å miste sertifikatet.

Foto: Privat

I mange år slet Lars Arne Krukhaug med alkohol. Det begynte på 1980-tallet og varte fram til 2017. Han forteller at han drakk tett og at det særlig ble mye drikking i helgene.

Ferie i Tyrkia 2013

Fra en tur til Tyrkia i 2013. Den gang drakk Lars Arne Krukhaug tett.

Foto: Privat

Da han i 2017 oppsøkte helsevesenet for å få hjelp, bestemte han seg for å si det som det var. Det førte til at han mistet førerkortet, selv om han da ikke ble tatt i å kjøre med promille.

– Det gjorde at jeg ikke hadde sertifikat i vel ett år, sier han.

– Hvordan var det?

– Det var vanskelig fordi jeg bor i distriktet. Det er dårlig med offentlig kommunikasjon og opplevdes som å bli fengslet. For meg hadde det ingen hensikt. Jeg kom meg ingen plass. Alt ble bare mye vanskeligere, sier han.

Han forteller også at det hadde med skam å gjøre.

– Det er vanskelig å forklare bygdesamfunnet at du ikke har sertifikat, sier han.

Helsemyndighetene regner med at mellom 20 og 30 prosent av alle pasienter som legges inn på medisinske avdelinger på sykehus, har en sykdom knyttet til alkohol. Men ofte blir ikke det oppdaget fordi pasientene ikke forteller hvor mye de drikker.

Det er ikke rart, synes Lars Arne Krukhaug. Han vet om flere som ikke forteller at de drikker av frykt for å miste førerkortet.

Lenger nede i saken kan du teste hvordan ekspertene vurderer ditt alkoholforbruk.

Legen skal varsle

Ifølge forskrift om førerkort har legen en varslingsplikt. Hvis legen får vite at pasienten er avhengig av alkohol, plikter legen å rapportere dette og pasienten risikerer å miste førerkortet i mist seks måneder. Det gjelder også selv om pasienten aldri har kjørt bil i alkoholpåvirket tilstand.

Dette er uheldig, mener Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for allmennmedisin

Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for allmennmedisin mener det er uheldig at leger skal varsle om pasienters alkoholforbruk.

Foto: Legeforeningen


– Det gjør det vanskelig for oss å bygge den tilliten vi er avhengig av å ha hos pasienten så de kan fortelle hva som er årsaken til plagene deres. Vi går glipp av god diagnostikk fordi det er en trussel der. Det er en trussel om veldig alvorlige konsekvenser for pasienten hvis de åpent og ærlig forteller om sitt alkoholforbruk. sier Tangen.

Tellef Inge Mørland, stortingspolitiker for Arbeiderpartiet. Foto: Gunnar Bratthammer

Tellef Inge Mørland, ruspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Det er ikke akseptabelt at folk ikke tør å oppsøke hjelp, mener Tellef Inge Mørland, ruspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet

– Det er mange som kan slite med for eksempel alkoholproblemer uten noen gang å ha satt seg bak rattet i påvirket tilstand, sier han.

Han mener det må bli lettere for folk å søke hjelp, ikke vanskeligere.

Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, generalsekretær i MA Rusfri Trafikk

Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, generalsekretær i MA Rusfri Trafikk vil innføre alkolås for bilførere med alkoholproblemer.

Foto: Sigmund Sagberg

Både Norsk forening for allmennmedisin og organisasjonen MA rusfri trafikk mener at man i stedet for å inndra førerkortet automatisk bør kunne tilby alkolås til pasientene.

– Den som ønsker å komme seg ut av sitt alkoholproblem bør ikke straffes, men kunne få krav om alkolås. Det sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, generalsekretær i MA rusfri trafikk.

Hun mener den rusavhengige bør betale alkolåsen selv og få oppfølging av lege.

Også Arbeiderpartiets ruspolitiske talsperson åpner for at dette kan være en løsning.

– Jeg synes dette er interessant å se på og håper også at regjeringen synes det, sier Mørland.

– Trafikksikkerhet er viktigst

Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk

Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk mener trafikksikkerheten er viktigere enn hensynet til enkeltpersoner som har et alkoholproblem.

Foto: Trygg Trafikk

Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk er positiv til forslaget om alkolås. Han mener likevel at det er flere ting som må på plass før man eventuelt kan innføre en slik ordning. Det gjelder blant annet det juridiske.

– Hensynet til trafikksikkerheten og de som ferdes langs veien med forventninger til å gjøre det på en trygg måte, må gå foran hensynet til den enkelte, sier han.

Jan Gunnar Skoftedalen, leder Fagrådet Rusfeltetets hovedorganisasjon

Jan Gunnar Skoftedalen, leder av Fagrådet - Rusfeltets hovedorganisasjon.

Foto: Synne Dahl

Fagrådet - Rusfeltets hovedorganisasjon er opptatt av at straffen den alkoholavhengige får, må stå i forhold til forseelsen. De mener det er galt å gi noen en straff så lenge det ikke er gjort noe galt.

– Man må ha brutt en trafikkregel for å bli straffet, mener Jan Gunnar Skoftedalen, leder av Fagrådet - Rusfeltets hovedorganisasjon.

Rusfri

Lars Arne Krukhaug

Lars Arne Krukhaug (59) sluttet å drikke alkohol i 2017.

Foto: Privat

Lars Arne Krukhaug bor i Røyrvik kommune i Indre Namdal i Trøndelag. Det bor i underkant av 500 personer i kommunen. I motsetning til tidligere, gleder 59-åringen seg nå til hver dag og tilbringer mye tid ute i naturen. Særlig gleder han seg over de mange fisketurene til vannet Vektaren.

I dag er han rusfri. Men det er ikke fordi han ble fratatt førerkortet, sier han.

– Nei det gjorde det mye vanskeligere. Hadde jeg ikke funnet et fellesskap med rusmisbrukere som hjalp hverandre, hadde jeg ikke klart det, sier han.

Test deg selv

ZKWv9RLbsMQ
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ved hjelp av testen AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test) kan alle teste seg og sitt forhold til alkohol. Slik kan du finne ut hvordan ekspertene vurderer ditt alkoholforbruk.

Testen er tilgjengelig via Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk helse.

TEST DEG SELV HER

AKTUELT NÅ