NRK Meny
Normal

Frykter opptøyer og kriminalitet ved mottakssenter på Tøyen

TØYEN/RÅDE (NRK): Politiet frykter ordensforstyrrelser, opptøyer og oppblomstring av kriminalitet ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo. Det er satt opp vegger og gjerder rundt hotellet ved siden av, der asylsøkerne bor og spiser.

tøyensperring

NY VEGG: Denne veggen skal hindre gjennomgang fra Kjølberggata til Brinken på Tøyen, der det ligger et hotell som huser asylsøkere.

Foto: Sofie Gran Aspunvik

Passasjen mellom Brinken på Tøyen, få meter fra Politiets utlendingsenhet (PU), og Kjølberggata, der hotellet som huser nyankomne asylsøkere ligger, er vanligvis åpen.

tøyen 2

AVSPERRET: En port med hengelås er eneste åpning ut til Kjølberggata.

Foto: Sofie Gran Aspunvik

Men i løpet av den siste tiden har det blitt satt opp en høy trevegg og et metallgjerde i hver ende av passasjen.

«Ingen adgang» sier et skilt som er hengt opp på veggen, på arabisk og engelsk. Et annet ber asylsøkere om å holde seg innenfor det avgrensede området.

Ifølge ledelsen ved Best Western hotell er gjerdet satt opp for å hindre uønsket gjennomgang der asylsøkerne oppholder seg.

Frykter ordensforstyrrelser og opptøyer

PU bekrefter overfor NRK at de også har skjerpet sikkerheten ved sine lokaler på Tøyen, men ønsker ikke å gå inn på hvilke sikkerhetstiltak som er iverksatt.

På spørsmål om hva slags scenarier PU frykter, svarer stabs- og sikkerhetssjef Geir Bang Danielsen slik:

– Ordensforstyrrelser, opptøyer, oppblomstring av kriminalitet.

– Har dere fått konkrete trusler mot mottakssenteret?

– Nei, sier Danielsen.

Han legger til at de har et godt samarbeid med Oslo politidistrikt, som patruljerer området jevnlig. Det er Oslo-politiet som har ansvar for sikkerheten ved hotellet der asylsøkerne bor, opplyser kommunikasjonsenheten i PU i en e-post til NRK.

Tøyen 3

GJERDER: Oversiden av passasjen er stengt av med metallgjerder.

Foto: Sofie Gran Aspunvik

Har iverksatt tiltak mot brann

De siste ukene har det vært en rekke branner på asylmottak i Sverige.

Svensk politi mener at mange av de nesten 20 brannene og branntilløpene som er registrert så langt i år, har vært påtent.

Hendelsene i Sverige har fått norsk politi til å ta forholdsregler.

– Vi har iverksatt flere sikkerhetstiltak i forhold til flere scenarier, inkludert brann, men ønsker ikke å gå nærmere inn på hva slags tiltak det er, sier Geir Bang Danielsen i PU.

Skjerpet sikkerhet i Råde

Også på ankomstsenteret for asylsøkere i Råde i Østfold har sikkerheten blitt skjerpet de siste dagene.

Årsaken er trusler som er blitt fremsatt i debatter på internett. Moss avis omtalte saken først.

– Vi tar sånne henvendelser på alvor og undersøker dem, men vi har også fokus på sikkerhet inne og ute på ankomstsenteret, sa Kjetil Lunde, lensmann i Vansjø, i går.

Vakthold og gjerder

Tirsdag deltok flere representanter fra Østfold-politiet i et møte om sikkerheten på ankomstsenteret.

Den ene delen av senteret kontrolleres av poltiet, og det er her registrering og helsesjekk av asylsøkere foregår. I den andre delen har Utlendingsdirektoratet og driftsoperatøren Hero ansvar. Her bor asylsøkerne som allerede er registrert.

Vektere sørger for at uvedkommende ikke kommer inn i lokalene, og høye gjerder skjermer plassen der det sparkes fotball og tørkes klær for innsyn.

– Vi ligger midt i Østfold politidistrikt, og de tar sikkerheten på fullt alvor. Vi samarbeider med mange aktører for å ivareta sikkerheten til søkerne, sier politioverbetjent Rolf Hegli på ankomstsenteret i Råde.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger