Folkehelseinstituttet frykter at flere kan bli syke av E. coli-bakterien.
- Vi frykter at det vil bli noen flere tilfeller, for det meste i form av diare, men vi kan også forvente oss flere tilfeller av nyresvikt. Det kan dreie seg om personer som har spist kjøttdeig, og som er i ferd med å bli syke, sier avdelingsdirektør i Nasjonalt folkehelseinstitutt, Preben Aavitsland.
Akutt nyresvikt
Etter at det i går ble kjent at E.coli-bakterier i kjøttdeig fra Gilde trolig er årsaken til alvorlig nyresvikt hos seks barn, jobber Gilde med å sjekke rutinene.
Tilsammen seks barn har fått det såkalte HUS-syndromet, som innebærer akutt nyresvikt. I går ble det kjent at kjøttdeig fra Gilde trolig er årsaken.
De seks syke barna, som er i alderen to til sju år, skal alle være på bedringens vei.
Instituttet fortsetter med å lete etter bakterien hos de fire andre barna også. Den farlige bakterien er én av bakteriene i gruppen EHEC-bakterier, som er kjent for å gi blodig diaré og alvorlig nyresykdom hos barn.
Stopper produksjonen
Gilde stopper all produksjon av kjøttdeig ved anlegget på Rudshøgda i Hedmark.
- Fram til kontrollene er ferdige, tar Gilde ingen sjanser selv om det fortsatt ikke er sikkert at bakterien kommer fra Gilde. Vi mener dette er den eneste ansvarlige måten å gjøre dette på, sier avdelingsdirektør Knut Framstad til NRK.
Han sier at Gilde ikke vil ha varer med autorisasjonsnummeret 103 fra Rudshøgda på markedet til uka.
- Vi vil at det skal være et synlig brudd. Så får vi klare å levere fra andre anlegg i den perioden, sier han.
Gilde produserer på i alt fem anlegg, men det er ingen ting som tyder på at kjøtt fra de andre anleggene er infisert.
Ingen rapporter om flere syke
Folkehelseinstituttet hadde i ettermiddag ikke fått melding om at flere er blitt syke etter å ha spist kjøttdeig eller lignende produkter fra Gilde.
Gilde kjøttdeig Foto: Scanpix
– Vi har foreløpig ikke fått rapporter om flere syke, og så vidt vi vet, er de seks syke barna fortsatt på bedringens vei, sier pressekontakt Per Kristian Svendsen i Folkehelseinstituttet til NTB.
Ifølge Mattilsynet vil det først i neste uke bli klart om kjøttproduktene fra Gilde virkelig er smittekilden.
Barna som er smittet, er i alderen to til sju år. De har fått fått hemolystisk-uremisk syndrom og har utviklet akutt nyresvikt, som kan være dødelig.
Helsemyndighetene frykter at flere kan bli syke fordi inkubasjonstiden er på inntil én uke.
Fra Hedmark eller Oppland
Bakterien som forårsaket nyresvikten hos barna, stammer trolig fra en storfebesetning i Hedmark eller Oppland, skriver Nationen.
Den farlige E.coli-bakterien forekommer i tarmen hos levende dyr.