Frykter flere MC-dødsfall etter en tung start på sesongen

Det har vært en tung start på sesongen for MC-kjørere. Så langt har fire motorsyklister omkommet i utforkjøringer. Statens vegvesen og Norsk Motorcykkel Union (NMCU) frykter for resten av sesongen.

Det har vært en tung start på sesongen for MC-kjørere. Så langt har fire motorsyklister omkommet i utforkjøringer. Statens vegvesen og Norsk Motorcykkel Union (NMCU) frykter for resten av sesongen.

Mange er rustne bak styret etter en lang vinter, og våryre MC-førere må passe ekstra på, mener vegvesenet.

Sesongen for motorsyklistene er allerede godt i gang. Men den har hatt en tragisk start.

– Før vi når 17. mai har vi mistet fire MC-kolleger. Det er tragisk og vi er litt bekymret for fortsettelsen, sier Lars-Inge Haslie, seniorrådgiver i Statens vegvesen, til NRK.

Lars-Inge Haslie

Lars-Inge Haslie i Statens vegvesen er bekymret for resten av MC-sesongen.

Foto: Privat

Hver vår leser man om MC-førere som blir drept eller får store skader i trafikkulykker. For mange er rustne bak styret etter en lang vinter, og våryre førere må passe ekstra på, mener vegvesenet.

– For høy fart i forhold til ferdighet

– Når det gjelder de typiske vårulykkene så kan det se ut som at man har for høy fart i forhold til ferdighetene man har nå, sier Haslie.

MC-førere har ti ganger høyere risiko for å dø i trafikken enn bilister. Siden 2011 har gjennomsnittlig 22 mennesker omkommet hvert år, og tall fra Statens vegvesen viser at motorsyklisten selv er den utløsende faktoren i to av tre ulykker.

Morten Hansen Generelasekretær Norsk Motorcykkel Union (NMCU)

Generelasekretær i Norsk Motorcykkel Union, Morten Hansen, oppfordrer MC-førere til å være godt forberedt før de legger ut på veien.

Foto: NRK

Så langt i 2016 har fire personer mistet livet. Ut ifra statistikken kan vi vente minst én dødsulykke i uka ut august.

Jobber med bevisstgjøring

– Etter å ha kjørt motorsykkel i mer enn 40 år, så er det klart jeg kjenner mange som har omkommet på motorsykkel. Det rører oss selvfølgelig, det er veldig trist, forteller Morten Hansen, generalsekretær i Norsk Motorcykkel Union, til NRK.

– Det er ikke ufarlig det vi driver med. Jo mer forberedt man er, jo mindre sjanse er det for at man havner i en slik type situasjon.

Sammen med vegvesenet jobber de nå med å bevisstgjøre førere om trygghet på veien. Forhold, dagsform og fart må tas hensyn til.

– Dette er ting du må forberede deg på før du legger ut på turen. Du kan ikke ta slike avgjørelser på et tiendedels sekund, sier Hansen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger