Bare ni måneder etter storaksjonen der Mattilsynet fant kjøkkener gjengrodd av skitt og skadedyr, slår distrikssjef i Mattilsynet Kjetil Berg alarm: Tilsynet har ikke midler til å sjekke restaurantene.
For å slippe betale overtids- og kveldstillegg sendes kontrollørene stort sett ut på dagtid, når mange serveringssteder har liten aktivitet eller rett og slett ikke holder åpent, skriver Dagsavisen.
Garn med større masker
– Noen av våre områder får mindre tilsyn, andre må vi kutte ut. Det blir som å fiske med et garn med større masker: Mer kan gå igjennom, sier Berg til Dagsavisen.
Mattisynet har 15 millioner kroner mindre å rutte med i år i forhold til i fjor. Det gjør at kontrollen med matvarer i butikker blir redusert.
Påvirker tilliten
Distriktskontorene bestemmer selv hvor pengene skal kuttes, men tilsynet med sjømat fredes og sikres.
- Når folk er usikre på om maten er trygg å spise, påvirker det tilliten til bransjen, mener administrerende direktør Ole-Jakob Ingeborgrud i Norsk Landbrukssamvirke til Dagsavisen.
Restaurantbransjen har problemer både med utrygg mat, dårlig hygiene, skattesnusk og kjøttsmugling, påpeker han.
Preventiv effekt
Men Mattilsynets regionsdirektør for Oslo, Akershus og Østfold, Karina Kaupang tror storaksjonen "Rent bord" tidligere år har en preventiv effekt.
– Fremdeles reagerer vi på konkrete tips om restauranter, så det er ingen grunn til at de skal senke skuldrene, sier Kaupang.