Hopp til innhold

Frykter at sykehus må stenge hvis Høyre får viljen sin

Flere helsetopper frykter at de offentlige sykehusene blir tappet for arbeidskraft hvis det åpnes for mer bruk av private.

Flere helsetopper frykter at de offentlige sykehusene blir tappet for arbeidskraft hvis det åpnes for mer bruk av private.

VIDEO: Helsetoppene frykter at flere sykehus må stenge.

Høyre ønsker å øke bruken av private klinikker for å få ned helsekøene, og regningen skal det offentlige ta.

Arvid Tangerud velger kreftutredning på privatsykehuset Aleris, fordi det går raskere enn det offentlige tilbudet.

– Jeg føler ikke at jeg sniker, fordi vi nå får et tilbud om å gjøre det på en annen måte som gjør at de andre køene kanskje blir kortere, sier han.

I dag er det offentlige som begrenser hvor sykehuspasienten skal behandles, dersom staten skal ta regningen.

Frykter stengte sykehus

Et av Høyres viktigste valgløfter er at alle pasienter fritt skal kunne velge mellom private og offentlige sykehus etter at de har fått en behandlingsrett.

Blant toppsjefene i det offentlige sykehus-Norge er flere bekymret for at økt privatisering vil ramme de offentlige sykehusene.

Mest kritisk er sjefen i Helse Nord, Lars Vorland, som mener de kan risikere å måtte stenge sykehus på grunn av mangel på helsepersonell.

– Det vil jo føre til at de som er mest sårbare er i Nord-Norge. Da vil vi kunne risikere å få problemer med å holde alle sykehusene våre åpne, sier Vorland.

Nå etterlyser han tydelighet fra Høyre på partiets helsepolitikk.

– Vi må ha forutsigbare rammer, og det savner jeg i øyeblikket. Jeg vet ikke helt hva vi har å forholde oss til etter valget dersom det blir et skifte, sier Vorland.

– Sitter ribbet tilbake

Herlof Nilssen, adm. dir. i Helse Vest, er også kritisk.

– Hvis dette får et stort omfang og skal dekkes over sykehusbudsjettet, er bekymringen at det blir relativt magert med ressurser. I tillegg kan de vi har brukt mange år på å utdanne til spesialister forsvinne til det private, mens vi sitter ribbet tilbake, sier Nilssen.

Det betyr at utdanning, forskning og opplæringsoppgaver kan bli skadelidende, mener Nilssen.

– Utfordringen min er at jeg ikke helt vet hva slags omfang vi snakker om når det gjelder bruk av private. Den andre bekymringen er hvem som skal betale regningen. Det har jeg ikke fått svar på, sier han.

Mindre penger til det offentlige

Og Høyres løsning for å få ned helsekøene er altså at pasienter som har krav på å behandling kan velge å gå til det private.

Det betyr mindre penger til de offentlige sykehusene.

– Hvis de offentlige sykehusene ikke klarer å gi behandling innen rimelig tid, er det helt riktig at de skal betalte for at pasientene har valgt et annet tilbud, sier Høyres Bent Høie.

Høie mener sykehusdirektøene tar feil når de er redde for å miste for mange ansatte til det private.

– Det er jo ikke slik at antallet som jobber i denne sektoren er gitt en gang for alle. Det utdannes stadig nye, sier han.

Men de sier at de mangler helsepersonell allerede i dag?

– Ja, men da må de bli flinkere til å beholde de de har, sier Høie.

Les også: Høyre: – Velg behandlingssted selv
Les også: – Bør være stort problem for Ap

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger