NRK Meny
Normal

Frykter at superbakterie sprer seg

En ny, resistent bakterie kan gjøre all antibiotika uvirksom om 10 år, sier norske leger. Bakterien er også påvist i Norge.

Resistente bakterier sprer seg

Video: Antibiotikaresistente bakterier skaper nå frykt i helsevesenet.

Bakterien som nå sprer seg over hele verden, skaper frykt.

Den nye formen for bakterier bærer et spesielt gen, kalt NDM-1, og gjør bakterien motstandsdyktige også mot en rekke medisiner som pleier å bli brukt som siste utvei mot resistente bakterier.

Bakterien ble først oppdaget i Sverige like før jul etter at en reisende hadde pådratt seg den i India. Hittil er to tilfeller oppdaget i Norge - ett i Drammen og ett i Levanger. Begge skal ha mottatt medinisk behandling i India, skriver Aftenposten.

- Vi blir banka tilbake 60 år i tid

Dag Berild, overlege i infeksjonssykdommer ved Aker Sykehus

Dag Berild, som er overlege i infeksjonssykdommer ved Aker Sykehus, mener det er grunn til bekymring.

Foto: Sindre Løkstad

- Disse såkalte superbakteriene sprer seg nå i kjempefart, og fortsetter det sånn, er antibiotika ubrukelig om 10 år, sier overlege Dag Berild i infeksjonssykdommer ved Aker Sykehus til NRK.

Overforbruk av antibiotika har fått de resistente baketeriene til å blomstre. Norge er blant landene som bruker minst antibiotika - men det er likevel for mye.

- Det er veldig alvorlig at vi ikke kan behandle infeksjoner. Det blir da vanskelig å fortsette med cellegift, transplantasjoner og kirurgi. Hvis vi ikke kan behandle infeksjonssykdommer, så blir vi banka tilbake 60 år i tid, sier han.

- Er det grunn til bekymring?

- Ja, det har det vært mange år fordi antibiotikabruken har økt med 30-40 prosent de siste årene, sier overlegen.

Kan bli et stort problem

Tidligere denne måneden ble utviklingen omtalt i en studie publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet. Internasjonale eksperter advarer mot en spredning av genet, som kan finnes i E.coli eller andre tarmbakterier.

NDM-1s potensiale til å bli et verdensomspennende helseproblem er stort, og koordinert internasjonal overvåkning er nødvendig, heter det i artikkelen.

BBC melder at om lag 50 tilfeller blitt påvist i Storbritannia. Landets helsevesen sendte i 2009 ut en nasjonal advarsel, etter at flere pasienter med NDM-1 døde.

Grunnen til at Storbritannia har vært hardt rammet, kan være at mange pasienter har mottatt medisinsk behandling i Asia, og spesielt India, skriver Aftenposten.

Som NRK.no tidligere har fortalt, liker indiske helsemyndigheter dårlig at den nye «superbakterien» NDM-1, som forskerne mener kan bli en ny global helsetrussel, har fått navn etter den indiske hovedstaden New Dehli.

- Ikke utøv press

Gunnar Skov Simonsen, som er leder ved avdeling for mikrobiologi og smittevern ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), sier til NRK at det finnes to hovedstrategier for å hindre resistente bakterier i å blomstre opp.

- Det ene er å hindre spredning av bakteriene ved hjelp av tradisjonelt smittevern. Det andre er å være nøktern i antibiotikabruken. Det gjelder både mengde og ulike typer antibiotika, sier han.

Skov Simonsen oppfordrer pasienter til å ikke utøve press på legen til å få skrevet ut antibiotika, dersom det ikke er strengt nødvendig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger