Frykter at nazister vil påvirke valget i Sverige

Sjefen for sikkerhetspolitiet i Sverige frykter at nazister vil forsøke å påvirke valget i landet til høsten. Medlemmer i organisasjonen som kaller seg «Den nordiske motstandsbevegelsen» har tidligere gjennomført bombeangrep mot asylmottak og meningsmotstandere.

Nazi-demonstrasjon i Stockholm november 2016

DEMONSTRERER: Nazistorganisasjonen "Den nordiske motstandsbevegelsen" har varslet at de ønsker å delta i valget i Sverige til høsten.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Det finnes en kjerne av individer som er klare til å bruke vold eller trusler om vold, samtidig som organisasjonen forsøker å stille opp i et demokratisk valg. Det er en balansegang for en sikkerhetstjeneste naturligvis, når det er ulovlig og når det ikke er det, sier Anders Thornberg sjef for sikkerhetspolitiet i Sverige (Säpo) til NRK.

– Det er utrolig viktig for en sikkerhetstjeneste å ha kontroll på slike grupper om de skulle utgjøre noen trussel mot vårt demokrati og grunnloven.

Sto bak bombeangrep

Gøteborg

ÅSTED: En ung mann ble alvorlig skadet da det eksploderte ved dette asylmottaket i Frölunda i januar.

Foto: SVT/NRK

På en konferanse i Sälen i Sverige denne uka brukte sikkerhetssjefen navnet på nazistorganisasjonen som kaller seg Den nordiske motstandsbevegelsen.

Gruppa har varslet at de ønsker å delta i Riksdagsvalget i Sverige i september. Samtidig ble tre medlemmer i organisasjonen i høst dømt for tre bombeangrep mot to asylmottak og en kafe i Göteborg for rundt ett år siden.

– Dette er svært alvorlig og vi kommer til å følge dette veldig nøye. Vi skal gjøre alt vi kan for å stoppe disse individene før det kommende valget i Sverige, sier Thornberg.

Sikkerhetstjenestene i Norden

SAMARBEIDER: Sjefene for sikkerhetspolitiet i Norden var denne uka samlet på en konferanse i Sälen i Sverige. Alle landene har sett en vekst i de høyreekstreme miljøene de siste årene, selv om utgangspunktet var lavt i Norge, Finland og Danmark.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Man får si hva man vil i Sverige, men man får ikke begå lovbrudd. Så vi leter etter enkeltindivider som er forberedt på å begå lovbrudd og vi forsøker å avbryte dem før de har gjort noen ting.

Kan de påvirke valget på noen måte?

– Det kan de gjøre, og vi vil jo ha et trygt og sikkert valg i Sverige. Vi vil ikke at mennesker skal være redde, vi vil at mennesker skal få uttrykke sine synspunkter og utøve sine demokratiske frie rettigheter, og det er en oppgave for oss og politiet, sier Säpo-sjefen.

Svensker demonstrerte i Kristiansand

Säpo anslo for noen år siden at nazistorganisasjonen hadde et hundretalls medlemmer i Sverige. Sikkerhetstjenesten vil ikke gi noen eksakte tall nå, men sier de har blitt flere.

Et stort flertall av dem som deltok i den omstridte demonstrasjonen i Kristiansand i sommer var svensker. Det viser NRKs opptelling. Den norske delen av nazistorganisasjonen er helt avhengig av støtte fra Sverige, sier Politiets sikkerhetstjeneste.

– Det norske miljøet er lite og de henter styrke, kunnskap og kompetanse fra det svenske miljøet, sier sjef i PST Benedicte Bjørnland.

– Det norske miljøet er ikke i stand til i vesentlig grad å organisere store demonstrasjoner, sånn at det vi har sett i Norge har vært understøttet av svenske høyreekstreme.

– Løgner og skremselspropaganda

Haakon Forwald

BOR I SVERIGE: Haakon Forwald er leder for den norske delen av nazistorganisasjonen som kaller seg "Den nordiske motstandsbevegelsen".

Foto: NRK

Lederen for den norske delen av nazistorganisasjonen bor selv i Sverige. Haakon Forwald svarer i en e-post til NRK at han mener Bjørnland forsøker å bagatellisere deres styrke.

– Hvorvidt det var mest svensker, nordmenn eller finner i demonstrasjonen i Kristiansand, er helt irrelevant for min del. Samtlige var nordiske aktivister som kjemper for sitt folk, det er hva som teller, skriver Forwald.

Forwald stiller spørsmål ved om Säpo-sjefen og svenske myndigheter vil forhindre det han sier er et lovlig registrert parti fra å påvirke valget. Det tror han i tilfelle bare vil føre til økt rekruttering for dem.

– Løgner og skremselspropaganda er alt de har å komme med, skriver Forwald.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger