Frykter at demente pasienter blir utlevert på nett

Flere institusjoner deler bilder av pasienter med demens på sosiale medier. – Nedverdigende og respektløst, sier Aud Furuberg, som har varslet Datatilsynet.

Beboer på sykehjem i Hole

ILLUSTRASJONSBILDE: NRK har sett den åpne Facebook-siden til en institusjon som har lagt ut over 3000 bilder av demente pasienter.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Aud Furuberg er en av flere personer bak en Facebook-side, som har engasjert seg i personvernet for mennesker med demens.

– Det bildet jeg husker aller best er et bilde av en eldre dame, som jeg tolker har vært i en vannspreder, og som drar opp kjolen sin. For meg er det nedverdigende og også litt respektløst å dele slike bilder, sier hun.

Furuberg varslet Datatilsynet da hun så det store omfanget av bilder fra demensinstitusjoner som lå ute på nettet.

– En venninne av meg sjekket sykehjemmet hvor hennes mormor er pasient, og fant både bilder av mormor og moren sin som var på besøk.

NRK har vært i kontakt med sykehjemmet som har publisert bildene. De sier de har innhentet tillatelse fra pårørende. Facebook-siden som NRK har sett på er bare en av flere som publiserer bilder av personer med demens.

Mangler samtykkekompetanse

Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon, ser mange problemer knyttet til publisering av bilder av personer med demens på sosiale medier.

– Det er situasjoner som absolutt ikke bør på nett. Det er en problematikk knyttet til samtykke, for flere av de demente har ikke samtykkekompetanse, sier han.

Bjørn Erik Thon

DATATILSYNET: Bjørn Erik Thon mener det kan være problematisk å dele bilder av personer med demens.

Foto: Åsa Mikkelsen

Han påpeker også at de pårørende burde trekke sine egne vurderinger på om bildene som publiseres er ufarlige og hyggelige, eller nedverdigende.

– Jeg har sett bilder på forskjellige sider, og noen av disse bildene er fine og viser hyggelige situasjoner, men jeg vet også at det er andre bilder som figurerer rundt omkring, som ikke er fullt så bra og som er uverdige for de det gjelder, sier Thon.

Hoksrud: – Må respektere privatlivet

Bård Hoksrud, Frp

Bård Hoksrud, eldrepolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, mener hverdagen til de eldre er det viktigste.

Foto: Håkon Eliassen/NRK

Eldrepolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud, mener man bør være varsom med bilder av eldres hverdag på sykehjem.

– Man må ikke glemme at sykehjem er de eldres hjem og at man må respektere privatlivet til eldre – på lik linje med alle andre, sier Hoksrud til NRK.

Frp-politikeren mener samtykke fra pårørende er spesielt viktig.

– Det viktigste er tross alt ikke at alt skal deles på sosiale medier, men at de eldre har en verdig og innholdsrik hverdag på sykehjemmet, avslutter Hoksrud.

Brudd på taushetsplikt

Aud Furuberg mener at bildene som blir publisert på nettet er altfor avslørende.

– Jeg kan ikke se annet enn at dette også er brudd på taushetsplikt, selv om man ikke navngir så er det folk som er lett gjenkjennelig, sier hun.

Thon i Datatilsynet mener de enn så lenge ikke trenger å blande seg inn. Han kommer med en enkel oppfordring til alle private og offentlige eiere av demensavdelinger.

– De aller fleste som driver institusjoner kommer veldig langt ved å sette seg ned og gjøre fornuftige og kloke vurderinger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger