Hopp til innhold

SV og KrF: Ap må velge side i Utsira-saken

STORTINGET (NRK): KrF og SV frykter at Arbeiderpartiet allerede er utro mot avtalen om at hele Utsirahøyden skal få strøm fra land fra starten av.

Feirer Utsira-avtale i Stortinget

DEN GANG: 16. mai annonserte Ap, Venstre, KrF, SV, Sp og Miljøpartiet de Grønne at hele Utsira-området skal få kraft fra land allerede i oppstartsfasen. Nå er de uenige om hva «oppstartsfase» egentlig betyr.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
419,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,08 °C
Les mer  om klima

– Ap må velge side. Enten står de ved oss som de har inngått en avtale med, eller så må de heie på Tord Lien som skyver hele elektrifiseringen ut i det blå, sier SVs Heikki Holmås.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) reagerer sterkt på det han oppfatter som en kursendring fra Ap.

Foto: Margret Helland / NRK

– Vi var enige om at det skulle være en områdeløsning fra oppstartsfasen. Nå opplever vi at Ap nesten går god for en fase 2- løsning, og det er noe helt annet enn det vi var enige om, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Bakrus etter fest

16. mai spiste Holmås og Ropstad kake sammen med Arbeiderpartiets Terje Aasland og resten av opposisjonen for å feire at de sammen hadde presset regjeringen til å gå inn for elektrifisering av Utsirahøyden allerede i oppstartsfasen.

Men nå hersker det full uenighet rundt hva oppstartsfasen er.

I et brev til energi- og miljøkomiteen på Stortinget i dag skriver energiminister Tord Lien at Stortingets krav kan føre til kraftige forsinkelser og tap av arbeidsplasser.

Frp-statsråden argumenterer samtidig for at en elektrifisering av Utsirahøyden kan realiseres uten forsinkelser «hvis det gjøres ved byggetrinn to i Sverdrup-feltets oppstartsfase».

Terje Lien Aasland

Terje Lien Aasland (Ap) har skapt uro i resten av opposisjonen etter å ha åpnet for å utsette elektrifiseringen til 2022.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Som Aftenposten skrev tidligere i dag sier Aps talsmann Terje Lien Aasland at han støtter Liens syn. I en pressemelding skriver han at Ap kan gå med på at elektrifisering ikke trenger å skje før tre til fem år senere enn oppstarten av Johan Sverdrup-feltet, altså tidligst i 2022.

Krever svar fra Ap

«Det er fullt mulig å få til en kraft fra land-løsning på Utsira uten risiko for utsettelse av produksjonsstart for Sverdrup-feltet, hvis det gjøres ved byggetrinn to i Sverdrup-feltets oppstartsfase», skriver Aasland.

NRK vet at pressemeldingen fra Ap førte til hektisk møtevirksomhet blant resten av opposisjonen på Stortinget.

Ropstad i KrF krever nå en avklaring fra Arbeiderpartiet.

– Nå skal vi sette oss ned og diskutere. Vi var tydelig på at det ikke skulle være elektrifisering fra dag én, men heller ikke fase to. Derfor er det viktig for KrF å få en avklaring på hvor Ap står i denne saken. Er de på miljøsiden, eller velger de å høre på oljeselskapene og Frp?

– Ap har hele tiden vært tydelig på at avtalen mellom opposisjonspartiene forutsetter at det ikke oppstår forsinkelser. Hvor viktig er det for dere?

– Det er viktig å unngå forsinkelser, men det er enda viktigere å nå og holde klimamålene. Vi har en tydelig målsetting om å kutte klimagassutslippene innen 2020, og da må vi få til en områdeløsning på Utsirahøyden.

Frykter for klimamålene

Ropstad viser til at det som kalles fase 2 av Utsira-utbyggingen ikke skjer før midten av 2020-tallet. Ifølge KrF-politikeren er det umulig å nå klimamålene dersom forurensende gassturbiner, og ikke kraft fra land, skal forsyne plattformene med energi fram til da.

Også Holmås, som for én og en halv uke siden varslet at han skulle sprette en champagnekork for å feire at Utsira-avtalen sikret klimamålene, er klar på at fase 2 umulig kan regnes som oppstartsfasen.

– For meg er det i begynnelsen av feltets operasjonstid, ikke skjøvet langt ut i tid, slik Tord Lien legger opp til, sier han.

– Husk at hele vitsen med kabelforbindelse mellom feltene på Utsira er å sikre CO2-kutt før klimaforliket i 2020. Med dette opplegget kuttes det ikke ett ekstra gram CO2 før 2020. Da bidrar man ikke til å nå klimaforliket, og jeg mener det er litt av poenget.

– Var Ap også enig i at dette var et poeng?

– Det var bred enighet i at elektrifisering skulle bidra til å kutte utslipp før 2020 og oppfylle klimaforliket, svarer SV-politikeren.

AKTUELT NÅ