Hopp til innhold

Sjef for spesialkommando frustrert over uendret terrorberedskap

Forsvaret mener det er på høy tid at spesialstyrkene får en viktigere rolle i terrorberedskapen i Norge.

Forsvaret mener spesialstyrkene bør få en viktigere rolle i terrorberedskapen i Norge.

SE VIDEO: Sjef for Forsvarets spesialkommando Eirik Kristoffersen er frustrert over at det fortsatt ikke er gjort endringer i beredskapsplanene – ett og et halvt år etter 22. juli.

Soldater fra Forsvarets spesialkommando har bekjempet terror i en av verdens farligste byer, Kabul. Men til tross for heder og ære fra Afghanistan er det frustrasjon blant de norske spesialsoldatene. De vil i større grad være en del av terrorberedskapen her i Norge.

Sjefen for Forsvarets spesialkommando Eirik Kristoffersen er frustrert over at det fortsatt ikke er gjort endringer i beredskapsplanene – ett og et halvt år etter 22. juli.

– Det er ikke godt nok at vi ikke kan stille alle spesialstyrkene tilgjengelig for nasjonal beredskap, sier Kristoffersen til NRK.

Kristoffersen sier spesialstyrken har relevant erfaring og trening til å håndtere krisesituasjoner i Norge, og mener spesialstyrkene bør få en viktigere rolle i beredskapsplanene.

– Reaksjonstiden bør bli kortere

I dag kan det ta mer enn tolv timer fra alarmen går, til Forsvarets spesialkommando er på plass. Det er ikke godt nok, mener Kristoffersen.

– Reaksjonstiden bør absolutt bli kortere, den bør være så kort som mulig. Samtidig må vi innse at det er politiets ansvar å bekjempe terror på norsk jord. Men vi må også stille nok ressurser som står til rådighet for politiet, slik at når deres ressurser ikke strekker til, så er Forsvaret på plass, sier Kristoffersen.

– Det vil være veldig trist å erkjenne i ettertid at man ikke har gjort alt man kan gjøre for å få den samlede norske spesialstyrkekapasiteten tilgjengelig for politiet, sier han.

Beredskapsbaser skal etableres i Stavanger, Trondheim, Bodø og Banak i Finnmark. Rådgivere blir i Oslo, hovedkvarteret på Rena, og mannskaper blir stasjonert på Rena og i Bergen.

– Men vi opplever som frustrasjon at de grepene som trengs for å gjøre norske spesialstyrker bedre i stand til å møte en terroraksjon, ikke er blitt tatt, sier han.

Artikkelen fortsetter etter klippet.

– Jeg deler utålmodigheten, og det gjør vel hele regjeringen, i forhold til hvordan vi kan styrke beredskapen, sier statssekretær i Forsvarsdepartementet Eirik Øwre Thorshaug.

SE VIDEO: – Jeg deler utålmodigheten, og det gjør vel hele regjeringen, i forhold til hvordan vi kan styrke beredskapen, sier statssekretær i Forsvarsdepartementet Eirik Øwre Thorshaug.

– Deler utålmodigheten

Statssekretær i Forsvarsdepartementet Eirik Øwre Thorshaug sier han deler utålmodigheten med spesialstyrken.

– Jeg deler utålmodigheten, og det gjør vel hele regjeringen i forhold til hvordan vi kan styrke beredskapen, sier statssekretær i Forsvarsdepartementet Eirik Øwre Thorshaug.

– Derfor har vi bedt forsvarssjefen komme med et råd, som han har kommet med. Det går på hvordan vi bedre kan bruke forsvarets spesialstyrker som har relevant erfaring. Det er viktig at Forsvaret kan stille opp når politiet ber om det, fortsetter han.

– 22. juli er veldig lenge siden, hvorfor blir ikke dette vurdert før nå?

– Jeg tror vi må huske på at veldig mange beredskapstiltak allerede er iverksatt. Transportkapasitet med helikopter er gjenopprettet, man øver og trener i regjeringen jevnlig, sammen med politiet og forsvaret. Det er viktig at vi ikke snakker ned beredskapen. Vi har en beredskapstropp i politiet som er i verdensklasse, sier Thorshaug.

– Bør Forsvarets spesialkommando få en tydeligere rolle?

– Ja, jeg tror vi skal se nøye på det. Det er derfor vi har fått et fagmilitært råd som vi behandler i departementet nå. Jeg er helt sikker på at vi skal se på hvordan vi skal benytte oss av styrkene til det beste for beredskapen over hele landet, sier Thorshaug.

AKTUELT NÅ