NRK Meny
Normal

Frps regjeringsprogram er klart

Fremskrittspartiets 100-dagersprogram presenteres førstkommende lørdag kl. 12.30 på Ringvåltunet sykehjem i Trondheim.

Siv Jensen
Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Partiet har brukt over ett år på å sette sammen programmet, som inneholder det Frp skal ha gjennomført etter de første 100 dagene med eventuell regjeringsmakt.

- Da Frp først begynte å snakke om programmet, snakket de om hvordan de kunne endre Norge drastisk uten å gå veien om Stortinget. Det skapte drastiske endringer i hva det skulle inneholde, sier NRKs politiske kommentator Kyrre Nakkim.

Kyrre Nakkim, kommentator

NRKs politiske kommentator Kyrre Nakkim.

Foto: Emrah Senel / NRK

Det mye omtalte programmet har vært varslet i lang tid. I fjor sommer skrev Frp til alle departementene for å få oversikt over hva slags fullmakter og forskrifter de har.

Programmet skulle presenteres i god tid før valget, og i mai varslet partiet at det skulle legges fram på valgkampåpningen i juni.

Lillas valgblogg: Mens vi venter på de 100 første Frp-dagene

Innholdet har, med få unntak, vært ukjent for offentligheten.

- Det virker som om Frp har dempet mange av de radikale grepene, men programmet vil fortsatt fortelle oss om de vil fremstå som et annerledes parti, eller likt de andre, sier Nakkim.

- Vil påvirke valgkampen

Partiet har tidligere varslet at forslagene i 100-dagersplanen skal iverksettes umiddelbart dersom Frp kommer i regjering.

- Nyutnevnte statsråder pleier å si at de skal ta seg god tid til å tenke nøye igjennom hva de skal gjøre i regjering. Men vi skal ikke bruke de første 100 dagene til å tenke oss om. Vi skal sette i gang med en gang og jobbe for at en rekke endringer kommer raskt, sa Siv Jensen da hun åpnet valgkampen i Bø i juni.

Les også: «Statsminister» Jensens problem
Nett-TV: Se partilederutspørringen av Siv Jensen

- Dette er det nærmeste Frp har kommet en regjeringserklæring. Det er ikke tvil om at andre partier vil sitte klare til å prøve å plukke dokumentet fra hverandre. Det vil påvirke debatten i valgkampen fremover, sier Nakkim.

Frps Per Sandberg

Nestleder Per Sandberg vil fjerne lisensen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Dette inneholder 100-dagersplanen:

Blant forslagene som kommer til å være en del av Frps plan, er forslaget om å fjerne NRK-lisensen .

Nestleder Per Sandberg vil at NRK først skal finansieres over statsbudsjettet, deretter privatiseres og reklamefinansieres.

Partiet vil også utnevne en egen eldreminister , for å sikre de eldre bedre rettigheter. Samtidig vil de slå sammen flere departementer for å skape et mer effektivt byråkrati.

Frp har også gått til angrep på permisjonsordningen for fanger i norske fengsler. Partiet mener innsatte slipper ut alt for tidlig, og mener fanger først skal få innvilget permisjon når fire femdeler av straffen er sonet. Dette ble behørig debattert i Oslo fengsel mandag.

Les også: Sandberg med feil soningspåstand

Direkte fra fengselet

Knut Storberget og Per Sandberg i Oslo fengsel.

Foto: NRK

Frp er mot bompenger, og ønsker større utbygging av veinettet. Per Sandberg åpnet imidlertid for folkeavstemninger før eventuelle bompengeprosjekter .

- Lekkasjene til nå har vært mange, og det kan synes som om partiet har en så ambisiøs plan at mye neppe lar seg gjøre i løpet av 100 dager. Samtidig tar det tid å lage programmet, og det kan skyldes at man prøver å få bort de mest radikale forslagene, sier Kyrre Nakkim.

Les også: Frp - Skattehateren klar for makt?

Sammenlign partiene her

Hvilket parti passer for deg? Prøv NRKs valgomat

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger