Hopp til innhold

Frp: Stortinget må gå med på innstramminger

Opposisjonen ønsker et bredt flyktningforlik. Fremskrittspartiet svarer med å kreve tilslutning til regjeringens forslag til innstramminger.

Harald T Nesvik går med en dokumentmappe i armen. Siv Jensen kommer bak ham

INNSTRAMMINGER: Frp var mer opptatt av å snakke om behovet for innstramminger enn behovet for et bredt forlik. Her forlater Harald T. Nesvik og Siv Jensen møtet onsdag ettermiddag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Nå er vår jobb å prøve å få tilslutning til en kraftig innstramming. Jeg håper selvsagt at de andre partiene ser betydningen av å stramme inn, sa Siv Jensen til pressen etter onsdagens gruppemøte.

Innstramming, innstramming, innstramming

Før møtet var det knyttet spenning til om Frp vil være med på forhandlinger om et bredt flyktningforlik, slik en samlet opposisjon og statsminister Erna Solberg har tatt til orde for.

– Det er helt underordnet hvor mange som er med. Det vi ønsker en en tilslutning til en innstramming i asyl- og innvandringspolitikken, og det haster, svarer Siv Jensen.

Målet er å få til tilstramminger, sier partileder i Frp, Siv Jensen, om asylforliket.

VIDEO: - Nødvendig å stramme inn, sier Siv Jensen.

Som NRK erfarte tidligere i dag ønsker Christian Tybring-Gjedde at regjeringen dropper alle former for forhandlinger om asylpolitikken.

Etter onsdagens gruppemøte fikk Jensen gjentatte spørsmål om partiet ønsker å delta i brede forhandlinger og om partiet er villig til å gå med på kompromisser. Det eneste svaret Jensen ville gi var at Frp ønsker innstramminger og at det haster.

Mye tyder dermed på at Frp holder muligheten åpen for å delta i forhandlinger med resten av partiene på Stortinget, og at stortingsgruppen ikke har gitt ordre om å avvise forsøk på dette.

Da Høyre og Frp inviterte resten av partilederne til et møte om hvordan det politiske Norge skulle svare på asylveksten, ble de verken enige om veien videre eller hvordan eventuelle forhandlinger skal foregå.

Må innom Venstre og KrF

Parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, sier til NRK etter møtet at de nå skal snakke med Høyre om hvordan de skal gå fram.

– Det vi skal gjøre nå, er å utforme og fremme konkrete forslag. Så må vi sette oss ned sammen med Høyre og snakke om hvordan vi praktisk gjør det.

Men uansett hva de to partiene blir enige om, så må de ha flertall i Stortinget.

Samarbeidsavtalen, som regulerer hvordan regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre skal jobbe sammen, er klar på at regjeringen skal «konsultere samarbeidspartiene i Stortinget før viktige saker».

Dersom det ikke fører fram, står regjeringen imidlertid fritt til å søke flertall med andre partier. I innvandringspolitikken er det særlig Sp og Ap som kan tenkes å stille seg bak innstramminger.

Både KrF og Venstre har imidlertid sagt at de ønsker et bredest mulig forlik. Etter onsdagens spørretime i Stortinget sa KrF-leder Knut Arild Hareide at det haster å få på plass tiltak.

– Derfor håper jeg nå at det blir en fortgang, sånn at vi kommer i gang med de viktige politiske samtalene i den krevende situasjonen som landet vårt er i nå.

Hvem er proppen i systemet?

– Akkurat nå virker det som om Frp er usikre på om de ønsker å delta i de brede samtalene som statsministeren har invitert til. De skal ha sitt møte i dag, og jeg håper at de vedtar at de er klare til å delta. Vi har sagt at også vi vil se på innstramminger, men vi må også gjøre integreringen bedre, sa Hareide onsdag formiddag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger