Hopp til innhold

Frp: – Vi kan ikke bidra med flere styrker nå

USAs forespørsel om norske militære bidrag i Syria får en lunken mottagelse i Frp. – Norge er et relativt lite land med et relativt lite forsvar, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). Han frykter at Syria kan bli en militær hengemyr.

tybring-gjedde

FRYKTER MILITÆR HENGEMYR: – Vi kan bidra med informasjon på overvåking, men ikke flere styrker, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Som 2. nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget vil han de nærmeste dagene måtte ta stilling til hvordan Norge skal respondere.

– Ikke overrasket

– Jeg er ikke overrasket over at amerikanerne kommer med en slik forespørsel, men jeg er skeptisk til å utvide norsk deltakelse, sier Christian Tybring-Gjedde til NRK.

Han mener Norge allerede bidrar i kampen mot terror, og at det er begrenset hvor store ressurser som kan avgis.

– Jeg mener at vi bidrar på en god og relevant måte i dag med opplæring av Peshmerga-styrkene i Irak. Men det vil ikke si at vi ikke kan bidra på annet vis. Vi kan bidra med informasjon, overvåking og så videre, men ikke flere styrker, sier Tybring-Gjedde.

Gate i Homs avbildet 6. august 2013

Ødeleggelsene i Syria er enorme, som her i den krigsherjede byen Homs.

Foto: YAZAN HOMSY / Reuters

– Frykter hengemyr

– Hva frykter du kan skje hvis Norge går inn militært i Syria?

– Foreløpig er dette en luft til bakke-krig. Det er foreløpig lite bakkestyrker i Syria. Men det er mer naturlig at de styrkene som hører hjemme i Syria og Irak fører sin egen krig på bakken, og at vi ikke engasjerer oss i dette, svarer Tybring-Gjedde.

Det er mer naturlig at de styrkene som hører hjemme i Syria og Irak fører sin egen krig på bakken

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp)

Han liker ikke tanken på hva som kan skje dersom norske soldater og materiell skal inn på syrisk jord.

– Jeg frykter litt at vi kommer i en hengemyr slik som vi har gjort tidligere i andre land i området. Jeg mener jo at IS må knuses. Det er sterke Nato-allierte som har styrker og kapasiteter som er nødvendig å bruke til dette, sier Frp-politikeren.

– Ikke troverdig

Marit Arnstad Sp

Marit Arnstad (Sp)

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

Marit Arnstad (Sp) og Bård Vegar Solhjell (SV) er begge kritiske.

– Det å gå inn militært i Syria nå vil være å begå den samme feilen, antakelig, som vi gjorde i Irak og i Libya, sier Marit Arnstad.

– Nå har vi bombet IS fra lufta i ett år allerede. Å tro at mer av det skal bekjempe en organisasjon som kontrollerer enorme områder og har store inntekter, fremstår ikke troverdig på meg, sier Solhjell til VG.

– Diplomatisk løsning

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, sier til NTB at han forventer at Stortinget får saken på sitt bord.

Trond Helleland

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg regner med at Stortinget blir konsultert i et så viktig spørsmål, sier Helleland, som mandag kveld ikke hadde rukket å sette seg ordentlig inn i saken.

1. nestleder i stortingets utenriks- og forsvarskomité, Øyvind Halleraker (H), er avventende.

– Kampen mot ISIL er blitt et anliggende for svært mange land. Å slå tilbake deres fremstøt, deres finansieringskapasiteter og ødelegge infrastruktur, er viktig. Men denne kampen vil ta tid. Til slutt er det en politisk og diplomatisk løsning som må til for å sikre varig fred, sier Halleraker til NRK.

– Viktig å stå samlet

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre (Ap)

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier de vil ta stilling til forespørselen når den kommer til Stortinget.

– Det er viktig at verdens land står samlet i den internasjonale kampen mot ISIL. Vi ser fram til å høre regjeringens vurderinger av eventuelle nye anmodninger fra våre allierte, sier Støre.

AKTUELT NÅ