Frp: – Ille at SV «Hitler» oss

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell ba Frp ta oppgjør med egen tidligere apartheidkontakt fra Stortingets talerstol. – Prøver å klistre en hitlerbart på oss, svarer Frp.

Kristian Norheim

Stortingsrepresentant Kristian Norheim (Frp) reagerer kraftig på utspillet fra SV.

Foto: Sjur Ø. Knudsen

Solhjell pekte på at Frp og forgjengeren Anders Langes parti har støttet og hatt kontakt med apartheidregimet som holdt nobelprisvinner Nelson Mandela som politisk fange i 27 år.

Han sa blant annet at Frp bør frigi eget arkiv for å dokumentere at de ikke fikk støtte av apartheidregimet under valgkampen i 1973.

Det fikk stortingsrepresentant Kristian Norheim (Frp) til å gå i taket fra samme talerstol.

– Det er drøyt at Solhjell trekker frem dette nå, og jeg ber Solhjell dokumentere at Anders Langes parti mottok støtte fra dette regimet, sa Norheim før han fortsatte:

– Det er ille at SV «Hitler» oss.

Ga Solhjell innsyn i Frp-arkiver

Samtidig tok representanten et kraftig oppgjør med de i eget parti som har støttet apartheidregimet.

– Jeg er den siste til å forsvare regimet som hadde makten i Sør-Afrika, og jeg blir kvalm ved tanken på at et slikt regime har eksistert. At noen har hatt tvilsomme og idiotiske meninger om dette tidligere, må de stå for selv, sa Norheim.

Samtidig ga han SV fullt innsyn i arkivene til Frp.

– Solhjell er hjertelig velkommen til å gå i vårt arkiv og lese til øyet blir stort og vått. Kanskje han finner noen bra saker der også.

Ba SV feie for egen dør

Samtidig passet Norheim på å be SV feie for egen dør. Han pekte på at partiet til Solhjell selv har støttet autoritære regimer rundt om i verden.

– SV har hatt nok av kontakter med diktaturer og autoritære stater gjennom tiden, og Berit Aas kalte Sovjetunionen for et fredsprosjekt, sa Norheim.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger