Hopp til innhold

Frp: – Høyre-arrogansen er tilbake

Frp går rett i strupen på det mener er et stadig mer arrogant Høyre. De truer med å droppe hele det borgerlige regjeringssamarbeidet.

Erna Solberg og Siv Jensen

Siv Jensen (t.v.) begynner å føle det hun kaller Høyre-arrogansen fra Erna Solberg og hennes partifeller.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Siv Jensen og resten av ledelsen i Frp har sett seg grundig lei på at Høyres leder Erna Solberg mener Frp kan bli en god regjeringspartner hvis de bare legger deler av sin politikk til side.

Nå går Jensen til nytt frontalangrep på den mulige samarbeidspartneren dersom de borgerlige partiene skal ha håp om å få regjeringsmakt etter valget i 2013.

– Nå ser man dessverre tendensen til den velkjente gamle Høyre-arrogansen. Den har vært borte i noen år, men nå ser den altså ut til å være tilbake, sier Jensen til NRK.

Forsvarlig politikk

Høyre-leder Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Det er spesielt Erna Solbergs utsagn om at Siv Jensen kan bli en bra finansminister hvis hun legger deler av sin egen politikk til side, som opprører.

– I likhet med Høyre kommer jo heller ikke vi til å sitte i en regjering som ikke driver en forsvarlig økonomisk politikk. Men nå er jo heller ikke vår økonomiske politikk uansvarlig. Den har bare en litt annen innretning enn den Jens Stoltenberg og de rødgrønne har, sier Jensen.

Og får støtte av Statistisk sentralbyrå (SSB). Byrået har regnet på virkningene av budsjettforslaget til Frp i 2012.

Konklusjonen er at budsjettet er forsvarlig. Videre slår SSB fast at budsjettet ville gitt:

  • Lavere rente.
  • Høyere vekst i bruttonasjonalprodukt (BNP).
  • Uendret kronekurs.
  • Høyere sysselsetting.

Truer med å droppe regjering

Per-Willy Amundsen

Per Willy Amundsen (Frp)

Foto: Kenneth Hætta

Samtidig stiller klimapolitisk talsmann Per Willy Amundsen i Frp et klimaultimatum i tirsdagens Aftenposten. Han krever at Høyre skal vrake klimaforliket på Stortinget og heller bli med på å ta klimakutt i utlandet fremfor å ta dem i Norge.

Høyre og Frp er også uenige i bruken av oljepenger.

Det har fått Jensen til å etterlyse forhandlinger slik at partiene som eventuelt skal inngå i et borgerlig regjeringsalternativ kan avklare store politiske uenigheter allerede før valget.

– Vi har sett en utvikling mot at borgerlig side finner sammen stadig oftere på Stortinget, men vi har ikke begynt å diskutere substans. Det må vi sette oss ned å gjøre, og alle må møtes med samme respekt, sier Jensen før hun avslutter:

– Frp går ikke inn i en regjering bare for å administrere Høyres politikk, særlig ikke når Høyres politikk nå ser til forveksling lik ut som Aps. Da får det heller være.

Rødgrønn enighet før valget

Video Jens Stoltenberg uttaler seg om trusselvideo

Jens Stoltenberg (Ap)

Foto: Nyhetsspiller

Statsminister Jens Stoltenberg har flere ganger pekt på uenigheten på høyresiden i norsk politikk som et problem ettersom velgerne etter hans mening ikke aner hva slags alternativ de stemmer på.

Selv sørget de rødgrønne for å rydde de vanskeligste politiske uenighetene av veien i god tid før de rødgrønne vant valget i 2009.

Dette var vanskelige spørsmål som:

  • Medlemskap i NATO skulle opprettholdes.
  • Skattenivå skulle ligge på nivå fra 2004.
  • Handlingsregelen skulle ligge fast.

AKTUELT NÅ