NRK Meny
Normal

Frp: – Glem norske bakkestyrker mot IS

Sjefen for E-tjenesten sier at kampen mot IS ikke kan vinnes uten bakkestyrker. – De kommer ikke til å være norske, sier Frps forsvarspolitiske talsperson.

tybring-gjedde

Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener IS må fjernes fra jordens overflate.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Nei.

Christian Tybring-Gjedde, forsvarspolitisk talsperson i Frp, er kategorisk når han skal besvare spørsmålet om Norge bør bidra med eventuelle bakkestyrker for å bekjempe terrororganisasjonen IS i Syria og Irak.

Hvorfor ikke?

– Fordi det norske bidraget uansett vil være helt marginalt. Dersom vi skal bidra, mener jeg det bør være i den svake enden av dette. Det vil si støtte innen logistikk, etterretning og sanitet. Vi bør ikke bidra i den spisseste enden, sier Tybring-Gjedde.

– Vanskelig å tvinge IS ut uten bakkestyrker

Mandag morgen gikk sjefen i den militære etterretningen i Norge (E-tjenesten), Kjell Grandhagen, ut og sa at Vesten ikke kan vinne kampen mot IS uten bruk av bakkestyrker.

Han hadde ingen mening om hvilket land som burde bidra, men slo fast at man ikke vinner krigen mot IS utelukkende fra luften.

– Det er vanskelig å se for seg at du kan tvinge IS ut av de områdene de kontrollerer uten bakkestyrker. De er infiltrert med sivilbefolkningen hele veien. Det gjør det utrolig vanskelig å gjennomføre presise operasjoner som svekker kapasiteten deres over tid, sa Grandhagen.

Støttes av tidligere forsvarssjef

– Det er ingen tvil om at IS er svekket i forhold til hva de var for bare et halvt år tilbake, at de har mindre handlerom. Men derfra til at de opphører å være en kraft er et ganske langt stykke, understreket sjefen for E-tjenesten.

Tidligere denne måneden gikk tidligere forsvarssjef Sverre Diesen ut i Klassekampen med samme budskap.

Tybring-Gjedde støtter oppfatningen av behovet for å bekjempe IS.

– Jeg har tidligere uttalt at IS må bort fra jordens overflate, og jeg mener man må vurdere bakkestyrker dersom ikke luftangrep er tilstrekkelig, sier Tybring-Gjedde.

– Norge er et lite land med et lite forsvar

Det er imidlertid langt fra å se et mulig behov for bakkestyrker til å si at Norge skal bidra med slike styrker.

Må ikke andre allierte da ta støyten for tiltak også Norge tjener strategisk på?

– Jeg synes det er feil å vurdere det slik ettersom vi allerede bidrar. Dette blir snakk om størrelsen på et eventuelt bidrag. Norge er et lite land med et lite forsvar som har behov for opprustning. Da mener jeg det vil være uklokt å gå inn med et større bidrag enn vi allerede gjør, sier Tybring-Gjedde.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger