Frp: – Budsjett helt uten retning

Regjeringen bruker penger på «en himla mye» uten retning, mener Fremskrittspartiet. Forskning og fattigdomsbekjempelse er de store taperne, sier Venstre.

Ketil Solvik-Olsen Frp

Finanspolitisk talsmann i Frp, Ketil Solvik-Olsen, mener regjeringen vil gjøre alle litt fornøyde i stedet for å prioritere noen områder fremfor andre.

Foto: Petter Olden / NRK

– Regjeringen bruker veldig mye penger og smører det tynt utover, slik at alle skal bli litt fornøyde. Men gjennomføringsevnen mangler på veldig mange områder.

Det er Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsens første reaksjon på regjeringens forslag til neste års statsbudsjett.

Han trekker frem forslaget til å bevilge 50 millioner kroner mer til Bergensbanen.

– Alle gleder seg, men med den investeringstakten vil det ta 64 år før de er i mål med banen, sier Solvik-Olsen til NRK.no.

Han mener regjeringen hadde stått seg på å prioritere tydelig fremfor det han kaller å «ukritisk prioritere alt».

Venstre: – Her er budsjettaperne

Trine Skei Grande, Venstre-leder

Trine Skei Grande

Foto: NRK
Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner

Foto: Tone Staude / NRK

Heller ikke Venstres leder Trine Skei Grande er fornøyd med budsjettet.

– Hvor ble det av fattigdomssatsingen, spesielt rettet mot barn? Vi er også skeptiske til tallene når det gjelder forskning. Vi frykter at mye av disse pengene skal brukes til å bygge hus, ikke på faktisk forskning, sier Skei Grande.

Hun peker blant annet på at økningen i forskningsbudsjettet er lavere enn økningen på det totale budsjettet.

– Det er helt klart at kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) heller ikke denne gangen vant budsjettkonferansen i regjeringen. Det er trist for forskningen og for høyere utdanning, sier Venstre-lederen.

Hun får støtte av Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

– Dette betyr at kunnskap og forskning er taperne i neste års budsjett. Høyre mener at dette igjen svekker konkurransevnen til norsk næringsliv, sier Sanner.

Tok finansministerens plass

Da Ketil Solvik-Olsen skulle komme med sitt innlegg og vurdering av statsbudsjettet i Stortinget i dag, tok han plass ved statsrådens talerstol, der finansminister Sigbjørn Johnsen skulle stå, mens Johnsen gikk til talerstolen der stortingsrepresentanten skal stå.

– Vi bare forbereder oss til neste år, sa Solvik-Olsen med et smil da stortingspresidenten påpekte feilplasseringen - med klar henvisning til opposisjonens mål om at det er de som skal legge frem statsbudsjettet etter valget neste år.

Det samme gjentok seg da det ble Jan Tore Sanners tur.

– Representanten Sanner får vente med å bruke statsrådsplass til han eventuelt blir statsråd, korrigerte stortingspresident Dag Terje Andersen til latter i salen.

– Det var litt rolleforvirring i dag, svarte Sanner leende.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Vi øver oss til neste år, spøkte Frps Ketil Solvik-Olsen.

Det ble latter i Stortinget da opposisjonspolitikerne tok finansministerens plass.

Frp: – Grunn til bekymring

Fremskrittspartiet mener også at regjeringen skuffer både når det gjelder å få folk i arbeid, og på områder som å utvikle infrastruktur.

– Det som bekymrer meg mest, er at man sier man mangler arbeidskraft i Norge. Samtidig bruker man penger på å betale folk til å være mer utenfor arbeidslivet i stedet for å stimulere dem til å jobbe mer, sier Solvik-Olsen før han avslutter.

– På infrastruktur skuffer de også. De setter i gang en masse prosjekter med småbeløp, men har ikke den store satsingen som faktisk klarer å gjennomføre det de har påbegynt. Og det er jo det som gjelder. Folk er ikke opptatt av å se på at folk står og bygger, de er opptatt av å få veiene ferdig, og å få jernbanen ferdig, og da kan du ikke ha perspektiv som går over mange tiår.

– Hva mener du er de største manglene i budsjettet?

– Den største mangelen er at vi bruker himla mye penger uten egentlig å ha noen retning på det, sier Solvik-Olsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger