Frp vurderer å ekskludere Godskesen fra partiet

Sentralstyret i Frp skal ta stilling til om Ingebjørg Godskesen skal ekskluderes eller få andre reaksjoner etter at hun stemte mot sin egen gruppe i spørsmålet om kommunesammenslåing.

Godskesen

Ingebjørg Godskesen i stortingssalen da hun stemte mot kommunesammenslåinger og regionreformen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Etter det NRK erfarer vil stortingsgruppen fremlegge en disiplinærsak mot Godskesen for sentralstyret tirsdag.

En slik disiplinærsak kan ende med at hun suspenderes, ekskluderes eller får en formell advarsel.

Godskesen, som har havnet i en bitter strid om tvangssammenslåing i sitt fylkeslag, trosset tidligere denne måneden Frps stortingsgruppe ved å stemme mot regionreformen og tre tvangssammenslåinger av kommuner.

Fulgte folkeavstemninger

Godskesen har blitt bedt om å sende en skriftlig redegjørelse til sentralstyret for å forklare hvorfor hun stemte som hun gjorde. Å stemme mot stortingsgruppen er et tydelig brudd på Fremskrittspartiets vedtekter.

– Jeg har helt siden jeg kom inn på Stortinget sagt at jeg vil følge folkeavstemninger om kommune- og fylkessammenslåing. I Aust-Agder har vi hatt folkeavstemning, som var klart imot. Jeg har fulgt det jeg har gått til valg på og lovet Aust-Agder befolkning, sier hun til NRK.

Hun ønsker ikke å kommentere disiplinærsaken før den har vært til behandling i sentralstyret.

Avstemining

Her stemmer Ingebjørg Godskesen mot tvangssammenslåing av kommuner.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Ville frata verv

Frps stortingsgruppe vedtok forrige uke å frata Godskesen vervene som varamedlem til Nordisk råd og Europarådets parlamentariske forsamling, og erstatte henne med partikollegene Helge André Njåstad og Christian Tybring-Gjedde

Det viser seg imidlertid at Europarådets regler gjør det umulig å kaste Godskesen fra vervet der. Men parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik står fast ved at han vil skifte ut Godskesen fra Nordisk råd etter åtte år med verv i rådet.

– Dette er ingen hevnaksjon, men et ønske om et nytt medlem som følge av den situasjonen som har oppstått knyttet til tillit, sier Nesvik til Stortinget, og advarer andre partier mot å stemme mot utskiftningen. Det vil bryte med dagens praksis der partiene velger egne representanter til slike verv, mener han.

Njåstad

Frps stortingsgruppe ønsker å erstatte Godskesen med Helge André Njåstad som varamedlem i Nordisk råd.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SV-støtte

Godskesen får imidlertid støtte fra uventet hold i saken. SVs stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell vil nemlig stemme mot forslaget når det kommer til votering sent mandag kveld.

– Jeg har ikke noe med det hvis Frp internt ønsker å behandle Godskesen dårlig. Men det som ikke er greit, er hvis de benytter seg av viktige internasjonale verv til sine interne straffereaksjoner, sier han til NRK.

Han mener det er åpenbart at forslaget ikke handler om mistillit, men om straff for Godskesens stemmegivning.

– Det er ikke greit at de lar det gå ut over våre valg til viktige internasjonale verv, sier han.

Betent strid

Godskesen tapte i vinter en bitter nominasjonsstrid mot Åshild Bruun-Gundersen, som ble valgt til Aust-Agder Frps stortingskandidat for høstens valg. Dermed er det klart at Godskesen ikke fortsetter på Stortinget etter høsten.

Tre dager etter at Godskesen tapte nominasjonen, valgte Bruun-Gundersen å stemme for sammenslåing av Aust- og Vest-Agder. Det fikk mange i fylkeslaget til å reagere, og flere lokallag krevde nytt nominasjonsmøte. På dette møtet valgte Godskesen å trekke seg.

Den bitre konflikten blusset opp igjen tidligere i vår, da Bruun-Gundersen valgte å trekke seg tilbake og ikke delta på partiets landsmøte. Forrige uke valgte styret i Aust-Agder Frp å ta over kontrollen over lokallaget i Arendal.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger