Frp ville ikke hente IS-kvinne – tar dissens i regjeringen

– Vi vil ikke løfte en finger for denne kvinnen, sier Frps nestleder Sylvi Listhaug.

FrP legger frem rapport om innvandring og integrering.

DISSENS: Jon Engen-Helgheim og Sylvi Listhaug forteller at Frp ikke står bak beslutningen om å hente kvinnen og to barn tilbake til Norge.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at Norge henter tilbake en IS-siktet mor og hennes to barn på tre og fem år fra Syria.

Nå opplyser Frp at de vil ta dissens i regjering.

– Frp vil holde fast ved at vi ikke vil løfte en finger for at IS-krigere og IS-kvinner skal komme tilbake til de frie, vestlige samfunnene de hater. IS-krigere og deres sympatisører har vendt det norske samfunnet ryggen og kjemper mot vårt land og våre verdier, sier Sylvi Listhaug.

Norsk IS-kvinne og hennes to barn

Den terrorsiktede kvinnen (29) og barna på tre og fem år er på vei tilbake til Norge.

Foto: Christine Svendsen / NRK

– Ekstraordinære forhold

På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at det er ekstraordinære forhold som gjør at de henter IS-kvinnen og hennes to barn tilbake til Norge.

– Det har ikke vært et ønske fra regjeringen å bidra til retur av voksne som har slutta seg til IS. Men når det var nødvendig for å hente hjem et antatt sykt barn, gikk Høyre, KrF og Venstre inn for en ekstraordinær assistanse.

Hun ønsker ikke å kommentere kritikken fra regjeringsfellene i Frp.

– Det har jeg ingen kommentar til. Vi har gjort vurderingen basert på kunnskapen vi har om et antatt sykt barn og da var den eneste muligheten å ha med mor og søster, sier Søreide.

Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, kommenterer at regjeringen henter hjem IS-siktet kvinne.

Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, kommenterer at regjeringen henter hjem IS-siktet kvinne.

– Viktigst å beskytte norske innbyggere

Kvinnen og de to barna ble geleidet over grensen mellom Syria og Irak ved 14.40-tiden norsk tid tirsdag, skriver Aftenposten.

Den 29 år gamle kvinnen fra Oslo er dermed den første kvinnen som aktivt blir hentet tilbake til Norge, etter å ha vært i IS-kontrollert område.

29-åringen har vært gjenstand for debatt på toppnivå i norsk politikk, fordi sønnen på fem år er alvorlig syk.

– Vi har hele tiden sagt at vi kan hjelpe barnet med helsehjelp i Norge uten mor, dersom det er behov for det. Vi har kommet med en rekke tilbud som mor har avslått, noe vi anser som uansvarlig, sier Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen- Helgheim til NRK.

– Hva med hensynet til barna, dersom det å hente tilbake mor er eneste mulighet til å gi helsehjelp til femåringen?

– Vi har en rekke hensyn å ta, og det viktigste hensynet vi som politikere har er å beskytte norske innbyggere mot terrorfare. Det hensynet må komme foran hensynet til barnet. Vår viktigste oppgave er å beskytte norske innbyggere i Norge, derfor tar vi dissens.

Den norske IS-kvinnen ber myndighetene i Norge om å få barna og henne hjem.

Den norske IS-kvinnen ber myndighetene i Norge om å få barna og henne hjem.

Listhaug mener den IS-siktede kvinnen kynisk bruker sitt eget barn for å komme hjem til Norge, og forteller at Frp tar det for gitt at IS-kvinnen arresteres og straffeforfølges når hun eventuelt ankommer Norge, sier Listhaug.

Fpr-politiker Sylvi Listhaug sitter i stortingssalen under Trontaledebatten 2019.

RASER: – IS-krigere skal ikke komme tilbake til de frie, vestlige samfunnene de hater, mener Listhaug.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Mor ansvarlig

Helgheim mener også det er mor som er ansvarlig for situasjonen som har oppstått ved å ha satt sine egne barn i en farlig situasjon.

– Disse barna er norske statsborgere, hva med norske myndigheters forpliktelse til å hjelpe dem?

– De kunne ha fått hjelp av Norge dersom mor hadde latt dem få helsehjelp uten henne selv. Barna er ikke norske innbyggere, ved å hente kvinnen utgjør det en potensiell risiko for norske innbyggere, sier Helgheim.

Fremleggelse av statsbudsjett og nasjonalbudsjett for 2020

MORS FEIL: Jon Engen-Helgheim mener norske myndigheter først og fremst må prioritere hensynet til norske innbyggere og deres sikkerhet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Hvis kvinnen ankommer Norge vil hun vel straffeforfølges, mener du hun vil utgjøre en risiko dersom hun sitter i fengsel?

– Det er relativt lave straffer i Norge – og det er ingenting som tyder på at man blir avradikalisert av å sitte noen få måneder eller noen år i fengsel i Norge.

Helgheim forteller at det nå er opp til de andre partiene i regjering hva de foretar seg.

Venstre: Intenst arbeid over lang tid

Venstre-leder Trine Skei Grande forteller at partiet er glad og lettet over at barna og deres mor er trygt på vei tilbake til Norge.

– Dette har Venstre i regjering jobbet intenst med over lang tid. Barn skal ikke straffes for foreldrenes ugjerninger uansett hvor grufulle de måtte være, sier Grande til NRK.

– En stor takk til våre folk i utenrikstjenesten og alle involverte som sørger for at barna kommer hjem til trygghet etter en lang og krevende prosess, sier Grande.

NHO årsmiddag

GLAD: Trine Skei Grande er stolt over at de har klart å få hentet hjem de to barna fra Al-Hol-leiren i Syria.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Generalsekretær i Redd Barna, Birgitte Lange, er også glad for at familien blir hentet hjem fra Al-Hol-leiren i Syria.

– Det er fantastisk at den syke femåringen, hans søster og moren nå hentes hjem til Norge. Det er på høy tid, og det eneste rette, sier Lange til NRK.

Redd Barna har siden februar arbeidet for at de norske barna skal få komme hjem til Norge.

– Det er viktig å understreke at disse barna er i en svært sårbar situasjon og de har levd under ekstreme forhold over veldig lang tid. Barna har behov for rask og tett oppfølging og vi forventer at myndighetene har en plan for å ivareta disse barna på en god måte, sier Lange.

Kvinnens advokat Nils Christian Nordhus forteller at han vil takke alle som har bidratt i kampen for å redde livet til femåringen og hans lillesøster.

– Mor vender hjem for å sikre barnas liv, helse og fremtid. Grunnet sikkerheten til og behovet for skjerming av barna, vil vi ikke kommentere saken ytterligere før de er landet på norsk jord, sier han til NRK.

KrF: – Uskyldige barn

KrF-leder, Kjell Ingolf Ropstad, sier han blir veldig glad dersom regjeringen lykkes med å hente moren og de to barna hjem til Norge.

– Det er barn som er helt uskyldige for det foreldrene har gjort av grusomme ting. Når det ikke var mulig å få barna hjem uten mor, er jeg veldig glad for at det ble regjeringens beslutning.

Han presiserer at det er viktig at mor straffeforfølges når hun kommer til Norge

Også Arbeiderpartiet er enige i regjeringens avgjørelse.

– Ingen norske borgere som har slutter seg til IS har rett til å bli hentet hjem av norske myndigheter, men i denne saken er det snakk om et sykt barn. Jeg er derfor enig med utenriksministeren, og mener det var riktig å hente familien til Norge, sier Anniken Huitfeldt (Ap).

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger