Hopp til innhold

Frp vil hindre at færre asylsøkere fører til flere kvoteflyktninger

STORTINGET (NRK): Ferske tall viser at færre asylsøkere kommer til Norge. Nå vil Frp fjerne punktet i regjeringsplattformen som åpner for at det betyr flere kvoteflyktninger.

Syriske flyktningbarn i flyktningleir i Libanon

FLYKTNINGSTRID: Frp og sentrumspartiene KrF og Venstre står på hver sin side i spørsmålet om hvor mange kvoteflyktninger Norge skal ta imot. Norge har blant annet bestemt å hente ut syriske flyktninger fra leire i Libanon. Dette bildet fra januar 2019 viser syriske barn som leker i en leir i Bar Elias i Libanon.

Foto: Bilal Hussein / AP

– Det er ingen som sier at vi må opprettholde en viss tilstrømning til Norge. Jo færre som kommer, jo bedre er det. Det er bra om det kommer færre asylsøkere, det skulle også ha kommet færre kvoteflyktninger, sier Jon Engen-Helgheim til NRK.

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Engen-Helgheim

FERDIG: Jon Engen-Helgheim (Frp) vil ikke at lave ankomsttall for asylsøkere skal medføre flere kvoteflyktninger til Norge.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Mandag deltok Frps innvandringspolitiske talsperson i møter på Gran på Hadeland der regjeringsforhandlingene med KrF pågår. Da Venstre gikk inn i regjering for ett år siden, ble partiene enige om denne formuleringen om kvoteflyktninger:

  • «Videreføre det vedtatte nivået på kvoteflyktninger og øke det ytterligere hvis dagens ankomsttall fortsetter».

– Ikke lenger relevant

Helgheim mener dette punktet er kvittert ut, og viser til at Venstre i statsbudsjettet for 2019 fikk gjennomslag for å øke antall kvoteflyktninger til 3000.

– Det kan ikke brukes til å øke antall kvoteflyktninger ytterligere, sier han.

Tirsdag presenterte Utlendingsdirektoratet (UDI) tall som viser at antall asylsøkere til Norge går ned (se faktaboks). Til sammen søkte 2654 personer om asyl i Norge i fjor, noe som er det laveste antallet siden midten av 1990-tallet.

Men Helgheim avviser at det kan brukes som argument for å øke antall kvoteflyktninger i årene som kommer. Frp-toppen mener hele punktet må ut dersom det blir enighet om en ny regjeringsplattform.

– Dette punktet kom inn i forrige regjeringsplattform, og det er jo nå gjennomført. Man økte til 3000, og da ser jeg ikke det punktet som relevant lenger. Det bør da selvfølgelig fjernes, sier Frp-politikeren.

KrFU krever 5000

Mens antall kvoteflyktninger vedtas av Stortinget, er antall asylsøkere som kommer til Norge med ønske om opphold vanskeligere å kontrollere.

Uansett mener Helgheim det er en dårlig idé å bruke lave ankomsttall på asyl som argument for å ta imot flere flyktninger gjennom FN.

FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi

5000: FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, har tidligere bedt Norge ta imot 5000 overføringsflyktninger i året.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

På motsatt side står KrF, som nå kan bli regjeringspartner med Frp.

I sitt alternative statsbudsjett for 2019 ville partiet ta imot 4000 kvoteflyktninger, altså 1000 mer enn regjeringen. Det fikk de ikke gjennomslag for i budsjettforhandlingene.

Men ungdomspartiet KrFU krever nå at moderpartiet i regjeringsforhandlingene skal kjempe for at Norge skal ta imot 5000 kvoteflyktninger i året.

– Vi må ta det internasjonale ansvaret vi har. Det er rekordmange på flukt i verden, selv om det kommer rekordfå til Norge. Jeg forventer at regjeringsplattformen viser tydelig at vi tar internasjonal solidaritet på alvor, sier KrFU-leder Martine Tønnessen, som sammen med de andre ungdomspartilederne besøkte forhandlerne på Gran tirsdag.

Frp: – Uaktuelt med 5000

Jon Engen-Helgheim har vanskelig for å se for seg at Frps forhandlere går med på det.

– Frps mening er at 3000 er for mange. Det er vårt ståsted. Det er uaktuelt for Frp å gå inn for 5000. Det er helt klart.

Venstres Abid Raja ønsker ikke å kommentere hva han mener om at Frp vil fjerne punktet om at antall kvoteflyktninger kan økes dersom de lave ankomsttallene fortsetter.

«Jeg seg ingen grunn til å kaste brannfakler inn i pågående gode regjeringsforhandlinger. Også Helgheim bør gi de som forhandler arbeidsro og tillit. De vil finne en god balanse i dette slik vi gjorde på Jeløya,» sier han i en skriftlig kommentar til NRK.

AKTUELT NÅ