NRK Meny
Normal

Frp vil bare kutte ute

Alle klimakutt regjeringen har lovt må bli tatt i utlandet. Det sa formann i Fremskrittspartiet Siv Jensen på pressekonferansen foran helgens landsmøte.

Siv Jensen griller
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Etter at Frp er blitt stemplet som et parti for campingfolk i grilldress, ønsket partiformannen velkommen til  selvgrillede pølser.

I tillegg til å grillingen, brukte Siv Jensen mest tid på å snakke om klimapolitikk.

- I den grad vi skal gjøre noe, så skal alt gjøres i utlandet. Det mener jeg er fornuftig og derfor sa vi også at det var mye fornuftig i Jens Stoltenbergs klimaløfter i landsmøtetalen han holdt. Der påpekte også han det poengløse i å tallfeste nasjonale utslipp, sa partiformann Jensen.

Hun brukte også anledningen til å rose Ap-veteran, og tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

- Han sier rett ut at det ikke spiller noen rolle i klimasammenheng hvor utslippskuttene skjer. Gro Harlem Brundtland har sagt akkurat det samme. Det er ikke noe poeng å drive med selvpining. Poenget må være å gjøre noe som har effekt, sa Siv Jensen.

Norske tiltak billigere 

– Det ville være direkte ulønnsomt for Norge å ta alle utslippsreduksjoner ved kvotekjøp i utlandet, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Fremskrittspartiets nye klimapolitikk.

– Allerede i dag er det mange tiltak som kan gjennomføres i Norge til en lavere pris enn den vi må betale for kvoter. Dette forholdet vil forsterkes etter hvert som de internasjonale kvotene blir dyrere, sier Stoltenberg til NTB.

Han har vanskelig for å ta utspillet fra Frp-formann Siv Jensen alvorlig, men sier det viser hvordan partiet driver klimapolitikk etter innfallsmetoden.

Bevegelig mål

– I vinter ville Frp bruke milliarder på gasskraftrensing her hjemme. Nå vil partiet at alle utslippsreduksjoner skal skje ved kvotekjøp i utlandet. Å forholde seg til Frp i klimaspørsmål er som å skyte på bevegelige mål. Partiet endrer standpunkt hele tiden. Ikke noe annet parti skifter standpunkt så ofte som Frp, og dermed blir partiet helt useriøst i klimaspørsmål, sier Stoltenberg.

– Alle tiltak som koster mindre enn den internasjonale kvoteprisen bør gjennomføres i Norge. Å la være å gjøre det, er direkte dumt. Dagens kvotepris vil utløse mange tiltak her hjemme rett og slett fordi det lønner seg, sier Stoltenberg.

Han viser i tillegg til den miljøbonus Norge får for eksempel ved å satse på jernbanen. Det blir mindre støy og mindre lokal forurensning i tillegg til det man oppnår ved lavere CO2-utslipp, sier statsministeren.

I tillegg vil Norge kunne være i front med en ny renseteknologi basert på det prosjektet som skal gjennomføres på Mongstad.

Han mener det er en avgrunn mellom Frp og Arbeiderpartiet i klimapolitikken.

Rikdommens forpliktelse

Stoltenberg er enig i at nordmenn er så rike at vi kan kjøpe kvoter i utlandet, men sier rikdommen skal brukes til å overoppfylle våre forpliktelser.

– Vi skal påta oss større forpliktelser enn andre land. Vi er det eneste land i verden som vil gå lenger enn Kyoto-avtalen og vi er det eneste land som vil gå for nullutslipp i 2050, sier statsministeren.

Senterpartiet

Også Senterpartiet reagerer sterkt på Frps nye klimapolitikk. I en pressemelding sier miljøpolitisk talsmann, Ole Borten Moe, at Frp dyrker den individuelle egoismen og vrir seg unna det moralske ansvaret.

Han mener det er overraskende at Frp nå ønsker å bruke penger til å løse et problem partiet til nå har ment ikke eksisterer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger