NRK Meny
Normal

Nesvik ber Sandberg bestemme seg

Sentrale Frp-ere er svært overrasket over at Per Sandberg åpner for å bli sittende som nestleder, likevel. – Per må bestemme seg, han kan ikke vingle fram og tilbake.

Harald T. Nesvik under budsjettforhandlingene

FORBAUSET: Harald T. Nesvik er overrasket over at Per Sandberg signaliserer at han åpner for å fortsette som nestleder fram til 2015. – Inntil videre forholder jeg meg til det han har sagt tidligere, om at han trekker seg.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Per Sandberg

SIGNAL: Per Sandberg åpner for at han ikke vil trekke seg som nestleder til våren. Mens mange i partiet jubler, reagerer andre på det de mener er en uryddig prosess.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, Harald T. Nesvik, kommer med en klar oppfordring etter at den frittalende partikollegaen nylig signaliserte at han åpner for å fortsette som nestleder i partiet.

– Jeg håper at Sandberg bestemmer seg, slik at partiet vet hva situasjonen er. Det siste vi trenger er å lete etter en ny nestleder om den sittende nestlederen ikke skal trekke seg likevel, sier Nesvik til NRK.no.

Formelt sett er ikke Sandberg på valg før i 2015. Men i slutten av oktober i fjor gikk han ut i Dagbladet og varslet at han ville gå av som nestleder til våren på grunn av mangel på motivasjon.

Lørdag åpnet han for at motivasjonen kan være på vei tilbake.

– Altså, jeg har signalisert at jeg trekker meg som nestleder. Men nå føler jeg på situasjonen at jeg kanskje skal revurdere det, sa Sandberg under en journalistkonferanse på Hell.

På direkte spørsmål fra salen om han ønsker å fortsette, svarte Sandberg «nei, jeg er jo valgt til 2015».

Ulike meninger blant fylkeslederne

Mer ville han ikke si. Det har heller ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Sandberg søndag, men han har varslet at han skal si mer om saken mandag.

En ringerunde til Fremskrittspartiets fylkesledere tyder på at partiet er delt i synet på Sandbergs mulige «comeback». Av de 14 NRK har snakket med, er seks positive til tanken om at Sandberg skal fortsette, mens fem uttrykker frustrasjon over det de oppfatter som dårlig timing, rot og vingling. Tre har ingen mening om saken eller ønsker ikke uttale seg.

Roy Angelvik

GLAD: Roy Angelvik mener det vil være positivt for fylket om Per Sandberg, som representerer Sør-Trøndelag på Stortinget, fortsetter i ledelsen.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Anders Kylland på landsmøte

POSITIV: Anders Kylland i Aust-Agder sier Frp trenger «slike som Per Sandberg i ledelsen».

Foto: NRK Sørlandet/ Svein Sundsdal
Christian Tybring-Gjedde under valgkampen 2013

FORSTÅELSE: Christian Tybring-Gjedde sier han forstår at Sandberg var sliten i høst.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Én av dem som klapper i hendene over tanken om at Sandberg kan fortsette i partiledelsen, er fylkeslederen i Sør-Trøndelag.

– Jeg er råglad for det. Jeg synes det er kjempefint hvis han føler at han har lyst til å fortsette. Jeg var ikke forberedt på dette, for jeg trodde han hadde tatt valget. Det er gledelig, men jeg ble tatt litt på senga, sier Roy Angelvik til NRK.no.

Også Anders Kylland, som leder Aust-Agder Frp, sier han ser på det som «veldig positivt» dersom Sandberg ombestemmer seg.

– Det er lov til å endre standpunkt. Det er ingen som vet hvor mye han jobbet før valget og under regjeringsdannelsen. Jeg skjønner godt at han var sliten da, sier Kylland.

Oslos avtroppende fylkesleder, Christian Tybring-Gjedde, mener det er et pluss for Fremskrittspartiets folkelige profil og kontakt med grasrota dersom Sandberg fortsetter som nestleder.

– I så tilfelle håper jeg at han får reell innflytelse på andre deler av partiet. Jeg er bekymret for utviklingstrekkene. Høyre finnes allerede, vi må fortsatt ha vårt særpreg, sier Tybring-Gjedde.

– Vanskelig for partiet

Men ikke alle er like glade for at Sandberg åpner for å fortsette etter at han i oktober gjorde det klart at han trekker seg.

Kristian Norheim

ROT: Kristian Norheim mener Sandbergs håndtering av nestlederspørsmålet framstår som litt rotete.

Foto: Sjur Ø. Knudsen
Hans Andreas Limi, Fremskrittspartiet

NYTT BLOD: Hans Andreas Limi sier partiet er innstilt på å finne en ny nestleder.

Foto: Pressebilde

– Jeg er veldig overrasket. Jeg har et utmerket forhold til Per, jeg, men dette framstår som litt rotete. Mer vil jeg ikke si om saken nå, sier stortingsrepresentant og fylkesleder i Telemark, Kristian Norheim.

Hans Andreas Limi, som er Frps fylkesleder i Akershus, mener Sandberg skaper en unødvendig usikker situasjon for partiet dersom han nå ønsker å fortsette.

– Han kan nesten ikke gå ut og inn av tillitsverv på denne måten. Det er lov til å ombestemme seg, men det er vanskelig nå som partiet allerede har innstilt seg på å finne en ny nestleder, sier Limi.

For diskusjonen om hvem som skulle ta over etter Sandberg startet allerede i desember i fjor. Så langt er det justisminister Anders Anundsen, statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet og Os-ordfører Terje Søviknes som oftest er blitt nevnt i nestlederdiskusjonen. I det siste har flere også tatt til orde for at sentralstyremedlem og varaordfører i Bodø, Tom Cato Karlsen, er en egnet kandidat.

Om Sandberg nå gjør det klart at han likevel ikke trekker seg, blir jakten på en ny nestleder trolig avblåst.

– Jeg trodde Sandbergs begrunnelse om å trekke seg var gjennomtenkt, men han sitter jo i vervet. Han er valgt i to år, så sånn sett så har han jo en angrefrist, sier Limi.

Ikke første gang Sandberg trekker seg

Dersom Sandberg nå gjør det klart at han ønsker å bli værende i nestlederstolen, vil det ikke være første gang han ombestemmer seg.

Bare uker før landsmøtet i mai i fjor skrev Sandberg en e-post til gruppestyremedlemmene der han trakk seg fra alle verv.

I selvbiografien som kom i høst forklarer Sandberg at utbruddet skyldtes en opprivende uenighet rundt ansettelsen av Frp-traineer på Stortinget. Sandberg skriver i boken at det ble satt i gang et «enormt apparat fra Siv og de andre» for å få ham til å ombestemme seg. Men han sto på sitt. Han var lei.

«Det var én person som fikk meg til å endre mening, som fikk meg til å føle på samvittigheten overfor mine støttespillere og partiet, og det var FpU-leder Himanshu,» skriver Sandberg.

Himanshu Gulati, som nå er statssekretær i Justisdepartementet, ønsker ikke å kommentere Sandbergs signaler om at han åpner for å fortsette som nestleder også denne gangen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger