Hopp til innhold

Frp-topper forventer at regjeringen får Krekar utvist

Sentrale Frp-ere mener Høyre-/Frp-regjeringen nå må levere og få sendt mulla Krekar ut av Norge «fortere enn juling».

Per Sandberg / Mulla Krekar / Jan Arild Ellingsen

Mulla Krekar løslates fra fengsel om knappe tre uker. – Nå må vi vise at vi er i stand til å gjennomføre egen politikk, sier Frps Jan Arild Ellingsen (t.h.) om å få sendt ut Krekar. Også Per Sandberg (t.v.) er utålmodig.

Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX/ HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX

Mulla Krekar har sonet ferdig fengselsdommen og løslates 24. januar. Det bekrefter hans advokat Brynjar Meling overfor NRK. Krekar har sonet en dom på to år og ti måneder, etter at han ble dømt for trusler mot blant andre Erna Solberg og tre kurdere.

– Jeg forutsetter at Anders Anundsen som justisminister gjør alt han kan for å få mulla Krekar ut fortere enn bare juling, sier Jan Arild Ellingsen, medlem av Stortingets justiskomité for Fremskrittspartiet.

– Samtidig er det slik at selv Fremskrittspartiet har akseptert at ingen skal sendes ut av landet for å bli tatt livet av etterpå. Derfor er vi helt avhengige av å få en avtale mellom et mottakerland og Norge, der man garanterer at mulla Krekar ikke blir hengt eller på annen måte blir tatt av dage.

– Handler om hvor stor ambisjon du har

Har dere noen andre muligheter enn den forrige regjeringen hadde?

– Det har vi sikkert ikke, men jeg tror det handler om hvor stor ambisjon du har for å få dette til. For min del vil jeg si at hvis Fremskrittspartiet i regjering skulle få til å få mulla Krekar ut, ville det være en enorm politisk gevinst. Det er jeg rimelig sikker på at også Anders Anundsen er klar over, sier Ellingsen.

Ellingsen har tidligere uttalt at en rask utsendelse av Krekar er knyttet til Fremskrittspartiets troverdighet, ettersom partiet har vært så tydelige på dette da de var i opposisjon.

Det står han fremdeles fast på.

– Må være i stand til å gjennomføre egen politikk

Hva forventer du av eget parti i regjering nå?

– At vi gjør alt vi kan, og litt til, for å få mulla Krekar ut, sier Ellingsen.

Tror du det er sannsynlig at dere klarer det i løpet av denne regjeringsperioden?

– Ja.

Hva legger du til grunn da?

– Nettopp fordi ambisjonen vår er så tydelig. Siv Jensen, Per Sandberg, jeg og flere andre har vært tydelig på at mulla Krekar er et problem, og mulla Krekar skal ut av landet. Når vi har vært så tydelige på det, er det opp til oss nå å levere og vise at vi er i stand til å gjennomføre vår egen politikk. Derfor er jeg helt sikker på at dem av våre folk som sitter i regjering, er minst like klar over at dette må løses som det jeg er.

Sandberg: – Har vært utålmodig i 14 år

– Regjeringen vil ikke sende noen rett til galgen, men spørsmålet er om det finnes andre muligheter, sier Per Sandberg i Fremskrittspartiet til NRK.

Den tidligere lederen av justiskomiteen på Stortinget sier han har forventninger om at regjeringen ikke har latt saken ligge mens mullaen har sittet i fengsel. Sandberg håper de har forberedt seg og at kontakter er blitt holdt ved like slik at man kan få til en frivillig retur.

– Denne saken fikk jeg på bordet mitt første gang i 2001. Nå har jeg vært utålmodig i 14 år. Både mulla Krekar og advokaten hans, Brynjar Meling har uttalt at han ønsker å reise tilbake, så nå håper jeg saken løser seg, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Per Sandberg om Mulla Krekar

Per Sandberg har tidligere stilt spørsmål om hvor mye penger mulla Krekar har kostet norske myndigheter og sier han fremdeles er interessert i få vite det.

– Nå har han kostet nok. Det er viktig å unngå videre rettsprosesser nå. Vi har et rettssikkerhetssystem som mange utnytter og som bare koster penger, nå holder det. Denne farsen kan ikke fortsette, sier Sandberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger