Hopp til innhold

Frp-topp ber Brende være lojal mot Frp

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han stiller seg bak alt Erik Solheim (SV) sa da han styrte bistandsarbeidet. Det får Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde til å reagere.

Christian Tybring-Gjedde

OPPGITT: Christian Tybring-Gjedde fra Frp reagerte negativt på intervjuet Børge Brende (H) ga til Adresseavisen om utviklingspolitikk. Brende bedyrer at han tar Frps innspill på feltet på alvor.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Børge Brende sier i intervjuet med Adresseavisen også at det er bred politisk enighet om hovedlinjene i utviklingspolitikken i Norge.

– Opp gjennom årene er det Frp som har skilt seg litt ut. Slik sett var det ganske historisk da et samlet storting i høst gikk inn for et bistandsbudsjett der Norge gir 1 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI), sier Brende til Adresseavisen.

Christian Tybring-Gjedde representerer Frp i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Han reagerte sterkt da han leste Adresseavisens intervju med Brende i dag.

– Jeg er skuffet over uttalelsene. De hører ikke hjemme i en samarbeidsregjering, mener Tybring-Gjedde.

I intervjuet sier Brende at han kan slutte seg til «hvert eneste ord av det jeg har sett Erik Solheim (SV) si om utviklingspolitikk de siste årene».

Solheim var utviklingsminister fra 2005 til 2012, da han ble erstattet av SVs Heikki Holmås. Høyre/Frp-regjeringen droppet en egen utviklingsminister, og utenriksminister Brende fra Høyre har nå ansvaret for bistandspolitikken.

– Det er vi som sitter i regjering

Høyres regjeringspartner Frp har flere ganger stemt for kraftige kutt i norsk bistand, og har programfestet at den statlige bistanden bør begrenses.

Artikkelen fortsetter under grafikken:

Fremskrittspartiets Tybring-Gjedde liker derfor dårlig at Brende gir uttrykk for at regjeringens bistandspolitikk ligger nærmere den Solheim førte.

– Jeg reagerte sterkt, og jeg sendte straks en e-post til Per (Sandberg, journ. anm.) og Christian (Nordheim, journ. anm.), som er mine kolleger i komiteen, sier han til NRK.

Han mener det hadde blitt ramaskrik dersom en Frp-statsråd hadde uttalt seg på samme måte om Høyres politikk.

– Vi må prøve å ha lojalitet til hverandre, og jeg synes disse uttalelsene er lite fornuftige for et samarbeid, sier Tybring-Gjedde.

– Frp har lenge skilt seg ut i bistandspolitikken. Er det da så overraskende at Brende legger seg opp til den forrige regjeringens retorikk og politikk?

– Ja, det er det. Det er Frp sammen med Høyre som sitter i regjering, og vi skal ikke i utgangspunktet ta hensyn til de som ikke sitter i regjering og føre deres politikk, svarer han.

Frp-politikeren understreker at det ikke står noe om det såkalte ett-prosentmålet i regjeringsplattformen mellom Høyre og Frp. Men da regjeringen først la fram et budsjettforslag der de brukte mindre enn én prosent av bruttonasjonalinntekten på bistand, presset støttepartiene Venstre og KrF gjennom en økning.

Utenriksminister Børge Brende

PROVOSERER: Børge Brende (H) provoserte Tybring-Gjedde.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Brende: – Legger vekt på Frps innspill

Da NRK kontakter Børge Brende fredag ettermiddag, avviste han at regjeringens bistandspolitikk ligger nærmere SV enn Frp.

Han står imidlertid ved rosen av forgjengeren Erik Solheim.

– De siste årene har jo Erik Solheim understreket viktigheten av handel, og at det er like viktig som utviklingshjelp. Han har understreket dette med gode styresett, og dette er poenger jeg er helt enig i.

Ifølge Brende er ikke Solheims uttalelser nødvendigvis i tråd med SVs politikk. Dermed betyr ikke støtten til Solheim en støtte til SV, mener han.

Brende bedyrer at han legger stor vekt på innspillene fra Frp når det kommer til regjeringens bistandspolitikk.

– Frp har vært veldig opptatt av dette med at næringslivet er en motor i enhver utvikling, og ikke minst dette med handel og viktigheten av at u-land skal slippe til i de vestlige markedene.

Hva er forskjellen på bistandspolitikken Høyre/Frp-regjeringen fører og den bistandspolitikken de rødgrønne førte?

Det er enighet i Norge om at man skal et høyt nivå på bistanden framover, men det er nok slik at forskjellen mellom dagens regjering og SV er at vi har et noe sterkere fokus på konsentrasjonen av bistanden, og det å løfte menneskerettigheter og utdanning for jenter, svarer Brende.

AKTUELT NÅ