Hopp til innhold

Regjeringen og Frp enig om ny iskantgrense

Regjeringspartiene og Frp er enig om grensen for oljeaktivitet i nord. Dermed går det mot et solid flertall for regjeringens forslag til ny iskantgrense på Stortinget.

Isbjørn og fugler langs iskanten i Arktis

DEN FAKTISKE ISKANTEN: Området rundt kanten av isen i Arktis er viktig for det biologiske mangfoldet, og er derfor beskyttet av iskanten. Hvor den grensen skal gå, er et betent politisk stridstema.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi har kommet til en enighet med Fremskrittspartiet. For oss var det naturlig å gå til Frp først. De er vår nærmeste og viktigste samarbeidspartner, sier Høyres Stefan Heggelund til NTB.

Kvelden før varslet også Ap at de kan gå god for regjeringens foreslåtte iskant, som skal sette grensen for hvor langt nord man kan lete etter olje.

– Nå har våre fire partier en enighet som er utgangspunkt for dialog med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, legger Heggelund til.

Regjeringen foreslo tidligere i år å flytte den politiske iskanten til der det i snitt er is 15 prosent av dagene i april. I områdene nord for dette skal det ikke igangsettes ny petroleumsvirksomhet.

Iskanten, iskantsonen ved Svalbard

Iskantsonen ved Svalbard.

Foto: Margret Helland / NRK

Trosset miljøfaglige råd

Grensen regjeringen nå får Frps støtte for, er i strid med de miljøfaglige rådene regjeringen fikk på forhånd. I gruppen Faglig forum mente de at grensen burde settes ved 0,5 prosent sannsynlighet for is, altså mye lenger sør.

I Faglig forum var det bare Oljedirektoratet som ønsket en grense lenger nord – ved 30 prosent sannsynlighet.

– Regjeringen kan grønnvaske dette så mye de vil. Men de kommer ikke utenom at de svikter sårbar natur og klima gjennom å ignorere forskerne, skriver Greenpeace-leder Frode Pleym i en e-post til NRK.

iskant-og-leteområder

Saken er politisk betent, fordi definisjonen av iskanten i praksis handler om hvor langt nord i Barentshavet det kan åpnes for boring etter olje og gass.

– For oss har det vært viktig å få landet et grunnlag for forvaltningsplanen som trygger arbeidsplassene i oljeindustrien, som legger grunnlag for videre vekst, og som ivaretar norske interesser i våre havområder. Det opplever vi at vi har fått til nå, sier Frps Jon Georg Dale til NTB.

– Vi har kommet fram til gode løsninger med regjeringspartiene på flere områder. Og de er basert på at næringen selv har ønsket et bredt forlik i Stortinget på dette. Så har vi også sagt at vi naturligvis er villige til å snakke med de andre partiene, basert på at vi nå har enighet oss fire imellom, sier Dale.

Ikke detaljer

Verken regjeringspartiene eller Frp vil derimot ut med flere detaljer om hva de er blitt enige om.

– For oss er det ikke naturlig å gå ut med det. Nå har vi et utgangspunkt som er grunnlag for videre dialog med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Da tar vi det der, sier Heggelund.

Venstres Ketil Kjenseth, som er saksordfører og leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sier partene hele tiden har siktet mot en bred løsning.

– Jeg er veldig glad for at Fremskrittspartiet vil være med på slik forutsigbar forvaltningsplan, der 15 prosent står seg. Det gir også trygghet for viktige sårbare miljøverdier, sier han.

Astrid Randen forklarar kva iskanten er.

Astrid Randen forklarar kva iskanten er.

AKTUELT NÅ