Hopp til innhold

Frp-politiker mener «kronisk norsk» heller bør lede 17. mai-komiteen

Inger-Marie Ytterhorn (Frp) mener Oslos varaordfører ikke bør lede 17. mai-komiteen i hovedstaden. I en kommentar på Facebook skriver hun at hun heller vil ha en med «kronisk norsk bakgrunn» som leder.

Kamzy Gunaratnam og Raymond Johansen

Varaordfører i Oslo-kommune, Kamzy Gunaratnam (Ap) hetses på nettet etter at hun det ble kjent at hun skal lede Oslo kommunes 17. mai-komité 2019. Her poserer hun sammen med byrådsleder Raymond Johansen på et bilde hun har lagt ut på sin Facebook-profil.

I går ble det kjent at varaordfører i Oslo kommune, Kamzy Gunaratnam (Ap), skal lede 17. mai-komiteen i Oslo. Det er flust av gratulasjoner og andre støtteerklæringer under bildet som Gunaratnam har lagt ut på sin Facebook-side.

Frp-politiker og tidligere medlem i den norske Nobelkomiteen Inger-Marie Ytterhorn er blant dem som ikke gratulerer Gunaratnam med vervet. I stedet skriver hun:

«Litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17. mai-komiteen. Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn ville være bedre skikket til akkurat dette vervet?»

Ytterhorn - svar til Gunaratnam
Foto: Facebook

Ytterhorn: Ikke ment som kritikk

En rekke personer reagerer sterkt etter uttalelsen fra Ytterhorn. Flere mener uttalelsen er rasistisk og ber Ytterhorn forklare hva hun legger i uttrykket «kronisk norsk». Til det svarer Ytterhorn:

«Hva er rasistisk, "kronisk" eller "norsk"? Kamzy er helt sikkert en dyktig og flott dame, men for meg virker det mer naturlig at en etnisk nordmann – og alle helst en Osloborger – leder 17. mai-komiteen i Oslo. Hvis det er rasistisk – så ok.»

Svar fra Ytterhorn på Facebook
Foto: Facebook

Etter gjentattet forsøk å få en kommentar fra Ytterhorn, sendte hun søndag kveld denne uttalelsen til NRK:

«Jeg ser at mange har reagert på mitt innlegg på Fb om 17. Mai komiteens ledelse. Jeg vil understreke at jeg ikke uttaler meg som FrP´er i denne saken. Jeg er ikke lengre en fremstående representant for partiet og har ikke noe mandat til å uttale meg på partiets vegne i slike saker. Min kommentar er derfor helt personlig og privat. Kommentaren synes å ha blitt oppfattet som kritikk av Kamzy Gunaratnam, varaordføreren i Oslo, noe som ikke var meningen og jeg beklager at det kunne oppfattes slik.»

Reagerer

– Jeg trodde først det var et nettroll, så jeg reagerte ikke med en gang, for jeg er vant til at folk skriver slike ting. Men så oppdaget jeg at det er en profilert Frp-politiker, sier varaordfører Gunaratnam til NRK.

– Opplever du uttalelsene til Ytterhorn som hets?

– Det er vanskelig å betegne dette som hets, siden jeg ikke tar dette personlig. Hun hetser i så fall ikke meg, men alle med flerkulturell bakgrunn i Oslo og de som forfekter det mangfoldet vi har i byen vår. Og jeg mener ytringen hennes helt klart er et uttrykk for rasisme.

Gunaratnam forteller at det kun har vært noen få ytringer som ligner dem Ytterhorn kom med. Utover det har det kommet et overveldende antall støtteerklæringer til den unge politikeren. Blant dem er Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Dette er jo en rasistisk uttalelse. Oslos varaordfører er absolutt skikket til å ta dette vervet. Det å bruke ordet «kronisk norsk» på den måten Ytterhorn gjør er langt, langt over streken. Det burde Siv Jensen, som er henne partileder, ta tak i og bekrefte eller avkrefte om er Frps syn, sier Støre til NRK.

Sender signaler

Gunaratnam mener at meldingen sender ut uheldige signaler til barn og unge. Meldinger som den Ytterhorn sendte kan gi barn og unge følelsen av å være «annenrangs borgere», mener hun.

– Jeg føler meg ikke mindreverdig, men det er mange som ser på meldingen og tenker at de i framtida ikke har rett til å bli en varaordfører, sitte i en 17. mai-komite eller ha andre ledende roller, og det takler jeg ikke og det aksepterer jeg ikke, sier hun.

Varaordføreren sier at hun gjerne vil prate med, og utfordre Ytterhorn i bakkant av meldingen. Hun sier at hun ikke har tatt stilling til om meldingen er rasistisk, men om den er det, bør det politianmeldes.

– Skal du anmelde?

– Jeg har ikke tatt de vurderingene ennå.

Frp-ere slår ring om Gunaratnam

Fylkesleder i Oslo Frp, Tone E. Ims Larssen sier hun har tatt avstand fra Ytterhorns uttalelser i hele dag.

– Jeg vil på vegne av fylkesstyret og Oslo Frp beklager hvis Kamzy nå ikke har det bra. Jeg er veldig lei meg om dette har såret henne. Vi har jo selv hatt folk med andre etnisiteter som leder av 17. mai-komiteen, sire Ims Larssen og viser til Mazyar Keshvari, som ledet komiteen i 2012.

Ims Larssen har flere ganger forsøkt å få tak i Ytterhorn på telefon i dag, men sier hun ikke har lyktes. Hun har kun fått en tekstmelding fra Ytterhorn som skriver:

«Jeg har ikke hatt noen intensjon om å skade Kamzy på noen som helst måte. Dette er min personlige ytring.»

Frps medlem i neste års 17. mai-komité, Lars Petter Solås, er også blant dem som gir sin fulle støtte til Gunaratnam:

«Kjære Kamzy Gunaratnam. Jeg gir deg min fulle og helhjertede støtte. 17. mai-komiteen for 2019 har fått en dyktig og god leder. Jobben jeg skal gjøre sammen med deg gleder jeg meg til! Inger-Marie Ytterhorns grove kommentar representerer ikke meg eller mitt parti. Jeg tar sterk avstand fra det hun har uttalt.»

Også Frp-nestleder Sylvi Listhaug mener Ytterhorn har gått langt over streken.

«Dette er grovt og langt over streken! Det er uakseptabelt. Jeg kjenner Kamzy som en dyktig politiker fra min tid i Oslo-politikken! Hun kommer til å gjøre en utmerket jobb med å lede 17. mai komiteen», skriver Listhaug på Facebook.

Siv Jensen beklager

Frp-leder Siv Jensen sier i en kommentar til NRK at hun sterkt beklager uttalelsen fra Ytterhorn.

– Jeg tar avstand fra denne kommentaren og er sterkt uenig med Inger Marie Ytterhorn. Kommentaren er grov og langt over streken. Jeg synes ikke den representerer Inger-Marie Ytterhorn slik jeg har kjent henne i mange år.

–Jeg er sikker på at varaordfører Kamzy Gunaratnam er god representant for det demokratiet og verdiene vi feirer 17. mai, sier Jensen.

Har hatt flere ikke etnisk norske ledere

Det er ikke første gang 17. mai-komiteen i Oslo har hatt en leder uten etnisk norsk bakgrunn. Blant dem er Aamir Sheikh (H), som ledet komiteen i 2008.

Sheikh gir sin fulle støtte til Gunaratnam på sine facebookside skriver han blant annet:

«I Oslo er vi på vei med 4.-5.-generasjons innvandrere. De, deres foreldre og besteforeldre er født og oppvokst i Oslo, og Norge er deres første land. Deres tilknytning til Norge er sterkere enn noen gang. Da er det veldig beklagelig at en slik debatt kommer etter at det blir offentliggjort at Kamzy vil lede 17. mai-komiteen 2019. »

Rubina Rana (Ap) var den første med ikke-norsk bakgrunn som ledet 17. mai-komiteen i Oslo i 1999. Khalid Mahmood (Ap) var leder i 2009 og Mazyar Keshvari (Frp) i 2012.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ