Frp-politiker erkjenner ikke besittelse av overgrepsbilder

Den siktede Frp-politikeren blir fratatt sine oppgaver som verge på grunn av siktelsen. – Han har det vanskelig, sier forsvareren hans.

Gunhild Lærum

FORSVARER: Gunhild Lærum forsvarer den siktede Frp-politikeren.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Frp-politikeren på Østlandet har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet 9. mai.

Mannen, som er i 40-årene, er siktet for oppbevaring av narkotika og for besittelse av overgrepsbilder av barn, skriver VG, som omtalte saken først.

– Han erkjenner deler av dette som dreier seg om narkotikalovgivningen, men ikke det andre. Det er for tidlig å si noe om straffskyld, sier forsvarer Gunhild Lærum til NRK.

Vil avslutte hans oppdrag som verge

Mannen er i dag advokat på Østlandet og jobber med familie og barnevernssaker i praksisen sin. Han er også profesjonell verge, men ikke for mindreårige i dag.

Fylkesmannen, som ansetter verger, hentet inn vandelsattest da han ble ansatt for tre år siden og det var ikke noe galt med den. Mannen har 10 aktive oppdrag i dag.

Det er ikke kjent at det er kommet noen klager på han.

Fylkesmannen i det aktuelle fylket er i ettermiddag kjent med siktelsen.

– Vi vil avslutte alle hans oppdrag som verge umiddelbart og oppnevne nye verger. Vi vil ikke vente på en eventuell straffesak. En siktelse i en så alvorlig sak kan vi ikke ha på en av våre verger, fordi de har ansvar for sårbare personer, sier en avdelingsleder hos fylkesmannen til NRK.

Lederen sier at det at mannen har erkjent delvis narkotikalovbrudd er nok til å frata han oppdrag som verge, inntil han eventuelt blir frikjent.

Har trukket seg fra alle verv

Helge André Njåastad (Frp) utenfor Stortinget

STORTINGSREPRESENTANT: Helge André Njåstad (Frp) sier den siktede har trukket seg fra alle verv.

Foto: Andrea Øien Sæverud / NPK

Frp-politikeren har hatt rikspolitiske verv og satt inntil nylig i kommunestyret i en kommune på Østlandet.

Han har nå trukket seg fra alle verv, sier stortingsrepresentant og leder i organisasjonsutvalget i Frp Helge André Njåstad.

– Vedkommende varslet partiet om saken i henhold til våre rutiner. Han har trukket seg fra alle verv og meldt seg ut av partiet. For øvrig er dette nå en sak for politiet, sier Njåstad.

Forsvarer Gunhild Lærum sier det er tidlig i etterforskningen og at hun ikke er gjort kjent med deler av overgrepsbeslaget.

– Han erkjenner ikke at han har hatt noe bevisst forhold til dette, eller at han har vært i viten om at han har hatt overgrepsbilder av barn. Vi vet ikke ennå hva dette dreier seg om, for det er så nytt at vi har ikke sett det, sier hun.

– Et stort og bratt fall

Ifølge VG er mannen siktet for å ha oppbevart en betydelig mengde narkotika, i hovedsak amfetamin og kokain.

Han ble pågrepet i forbindelse med mistanke om oppbevaring av materiale som viser overgrep mot barn, ifølge avisa, og det var under pågripelsen politiet også fant narkotika.

Lærum sier klienten hennes har det vanskelig.

– Dette er selvfølgelig et veldig stort og bratt fall. Han takler det som best han kan, men det er ikke lett. Men han prøver å ta det med fatning og prøver å gjøre noe med sine egne problemer, sier hun.

– Hva slags problemer?

– Det er en grunn til at han har vært i ulovlig besittelse av narkotika. Han prøver å bearbeide det som har vært vanskelig i livet hans, sier Lærum.

Mannen er varetektsfengslet i fire uker.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger