Hopp til innhold

Frp om nikab-forbud: – Velkommen et tiår etter

Frps innvandringspolitiske talsmann mener opposisjonens forslag om å jobbe mot hijab og forby nikab vitner om «virkelig og dyptfølt desperasjon». – Vi kan ikke ha islamistenes fremste uniformering i den norske skolen, sier Maryan Keshvari.

Mazyar Keshvari, innvandrerpolitiske talsmann i Frp. Blå bakgrunn

FORNØYD: Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari har iransk opphav. Det gjør ikke at han er positiv til verken niqab eller hijab i skolen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Jette Christensen (Ap)

STRAMMER GREPET: Jette Christensen (Ap) vil jobbe mot hijab i norsk skole.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Venstresiden og sentrums tankesmie Agenda tok i fjor høst initiativ til integreringsutvalget, som har vært ledet av SVs Bård Vegar Solhjell. Onsdag la utvalget, der også Venstre, Arbeiderpartiet og KrF er representert, fram sine ti forslag til en bedre integreringspolitikk.

Utvalget vil blant annet forby nikab ved offentlige institusjoner og jobbe mot hijab i norsk skole.

– For å få en bedre integrering, må vi få til en større deltagelse i det offentlige. Da kan vi ikke dekke til ansiktet, sier Jette F. Christensen (Ap) på pressekonferansen der forslagene ble lagt frem.

– Mister all troverdighet

Forslagene er - kanskje ikke uventet - som musikk i ørene til Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari. Han viser til at partiet har kommet med lignende utspill tidligere.

– Hjertelig velkommen, et tiår etter Frp. Det er veldig gledelig at dette kommer nå, selv om det er ti eller elleve år etter at vi foreslo det samme første gang, hevder Keshvari overfor NRK.

Han er særlig opptatt av at det sitter flere medlemmer fra Arbeiderpartiet i utvalget, og mener forslaget vitner om virkelig og dyptfølt desperasjon fra det tidligere regjeringspartiet.

Bård Vegar Solhjell

LEDET UTVALG: SVs Bård Vegar Solhjell.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Dette kommer fordi de er i ferd med å miste all troverdighet på dette området. De har snakket med to tunger, og når de selv ser konsekvensene av den massive innvandringen de har vært ansvarlige for, må de reagere.

– Islamistenes fremste uniformering

– Hvorfor er det viktig å forby nikab?

– Det å tillate radikal islamismes fremste uniformering ved norsk skole og norske arbeidsplasser vil være et knefall for radikale islamister.

– Dessuten hemmer det integrering, og det hemmer kommunikasjon. Spesielt nikab, der man ikke kan se noe annet enn øynene til den man har å gjøre med ved et offentlig kontor – det sier seg selv hvorfor det ikke går an. Det vil være som å ha offentlig ansatte med finlandshette.

Høyre: Ikke på forbudslinjen

Ingjerd Schou (H) i Transport- og kommunikasjonskomiteen

MOT FORBUD: Ingjerd Schou sier Frps regjeringspartner Høyre er i mot et forbud mot heldekkende hodeplagg.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

Ingjerd Schou er innvandringspolitisk talsmann for Høyre. Hun mener det er mye i det opposisjonen la frem i dag som allerede er en del av integreringsforliket fra desember i fjor.

Samtidig er Høyre uenige med sin regjeringspartner Frp når det gjelder forbud mot niqab, sier Schou.

– Vi har ikke vært på forbudslinjen. Det er mange ting man ikke liker, og forbud er ikke nødvendigvis svar på alt. Det er mer et holdnings – og verdispørsmål, for eksempel at et barn skal være en del av sitt skolemiljø, sier Schou, som samtidig påpeker at hun ikke mener at niqab er «et godt plagg å ha i skolen».

– Hva tenker du om Keshvaris beskrivelse av niqab som de «radikale islamistenes uniformering»?

– Jeg har ikke noe behov for å bruke verken adjektiv eller adverb til det. Vi har så langt ikke på forbudslinjen når det gjelder de heldekkende hodeplaggene, men hatt en mer praktisk tilnærming til det.

Kvinne med nikab

VIL FORBY DETTE: Utvalget ønsker å forby ansiktstildekking som niqab i skolen.

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / Afp

Venter på Stortings-forslag

Keshvari synes ellers dagens pressekonferanse var preget av «snakk og selvfølgeligheter», men er nå spent på om hijab - og nikab-forslagene resulterer i konkrete forslag i Stortinget.

– Det er heller ikke første gang det kommer lignende signaler fra SV og AP. Kristin Halvorsen og Helga Pedersen har sagt mye av det samme, men da vi tok dem på ordet og fremmet forslag i Stortinget, sa de at det måtte avgjøres lokalt.

– Det gjenstår å se om det blir noe konkret av dette, eller om det bare er prat, sier Keshvari, som selv er fast møtende stortingsrepresentant siden 2013, som vara for statsråd Siv Jensen.

Eksempler på (fra venstre) hijab, nikab og burka.

SLIK SER DET UT: Eksempler på (fra venstre) hijab, nikab og burka.

AKTUELT NÅ