Hopp til innhold

Frp om klimapolitikere: – Sosialistiske formyndere

Frp mener politikken til MDG fører en sosialistisk formynderpolitikk som har som mål å rive ned det som er bygget opp i Norge gjennom generasjoner. – Det reneste vås, sier MDG.

Sylvi Listhaug på Frps landsmøte 2019.

Frps nestleder Sylvi Listhaug mener MDG driver formynderpolitikk.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

På et partilederforedrag på Litteraturhuset i Oslo, tok partileder Siv Jensen i Frp et oppgjør med venstresidens miljøpolitikk.

I foredraget, som Dagbladet først omtalte, sa hun blant annet:

– Det siste nå er at vi skal føle skam. Vi skal skamme oss for å bruke bilen. Vi skal skamme oss for å spise kjøtt. Vi skal skamme oss for å ta fly på ferietur. Vi skal skamme oss for oljeeventyret. Vi skal skamme oss i hverdagen vår. Dette er sosialisme i nye klær. En kollektiv følelsestvang ment til å styre våre valg.

Det er en så desperat og ufattelig nedrig tankegang at det nesten ikke er til å tro

Arild Hermstad / Nasjonal talsperson i MDG

Nå følger Frps nestleder Sylvi Listhaug opp med et angrep på Miljøpartiet de grønne (MDG).

– Problemet er denne formynderpolitikken som miljøpartiet fører. Det er en formynderpolitikk som skal påtvinge oss andre de valgene de har gjort selv ved å påføre folk skam. Men er det en ting vi i Norge ikke skal gjøre, så er det å skamme oss over hvor fantastisk godt vi har det. Det er bygget opp gjennom generasjoner. Alt det ønsker MDG å rive ned, sier Listhaug til NRK.

Det får nasjonal talsperson Arild Hermstad i MDG til å riste på hodet.

SE VIDEO. Frps Syvli Listhaug møtte MDGs Arild Hermstad til debatt i Politisk kvarter.

SE VIDEO. Frps Syvli Listhaug møtte MDGs Arild Hermstad til debatt i Politisk kvarter.

Beskylder Frp-ledelsen for å fremme konspirasjonsteorier

Arild Hermstad (MDG)

Nasjonsl talsperson Arild Hermstad i MDG er lite imponert over Frps utspill om «klimasosialisme».

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Dette er det reneste vås fra Siv Jensen og Sylvi Listhaug. Det er slik at vi har et annet prosjekt enn det Frp har. Vi er et miljøparti som oppstod fordi Norge ikke er i stand til å løse de miljøutfordringene vi står overfor.

Hermstad tolker det han hører fra Frp-ledelsen som at de mener klimautfordringen er funnet på av marxister for å innføre sosialisme. Det mener han er helt hinsides.

– Det er en så desperat og ufattelig nedrig tankegang at det nesten ikke er til å tro, sier Hermstad.

Han er himmelfallen over det han mener er en konspirasjonsteori fra Frp-ledelsens side om at Parisavtalen som ble signert av verdens ledere i 2015 i realiteten også er iscenesatt av marxister for å innføre sosialisme.

Hermstad reagerer også sterkt på at Listhaug tillegger ham en rekke meninger han ikke har.

– Tydelig at vi har truffet en øm tå

Listhaug avviser at hun tillegger Hermstad og MDG meninger de ikke har.

– Men det er tydelig at vi har truffet en øm tå som de ikke liker å snakke om. Den politikken de fører er i praksis sosialisme. I Oslo har de innført eiendomsskatt som rammer mest dem som har minst, de har latt det poppe opp bomstasjoner over hele byen, og de har brukt penger på vås og tull samtidig som de har lagt ned flere hundre sykehjemsplasser. Det er intet annet enn sosialisme, og det er den politikken jeg snakker om, sier Listhaug.

Frp-leder Siv Jensen reagerer dessuten på at Hermstad omtaler det hun har sagt som konspirasjonsteorier:

– MDG tillegger meg utsagn fra foredraget som ikke er der. Jeg har aldri sagt noe i nærheten av at klimaendringene er funnet på av marxister eller at Paris-avtalen er en marxistisk konspirasjon - det er uredelig å hevde det. Jeg sa tvert imot at jeg tror på klimaendringene og at det finnes oppriktig miljøengasjerte mennesker. Men at blant disse så er det sosialister som bruker miljøutfordringene for å fremme en sosialistisk politikk.

Se Politisk kvarter fra Arendal.

AKTUELT NÅ