Hopp til innhold

Frp om bredt asylforlik: – Ikke viktig

Flere partier vil ha et bredt forlik i asylpolitikken, men for Frp er det viktigst å sikre et flertall for partiets ønske om en rekke innstramminger. Også Høyre mener innstramminger er viktigere enn bred enighet.

Per Sandberg og Harald Tom Nesvik i Frp

PÅ STORTINGET: Frps representanter Per Sandberg og Harald Tom Nesvik.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det viktigste er tiltakene, og ikke hvem som setter navnetrekket sitt under. Norge trenger nå innstramminger på dette feltet, sier Harald T. Nesvik, parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet.

Fredag la regjeringen fram tilleggsnummeret til Statsbudsjettet for 2016, der de lister opp en rekke innstrammingstiltak for å redusere kostnadene knyttet til asylsøkerne i Norge og for å redusere antallet som kommer hit. Det gjelder blant annet reduksjon i ytelser og kutt i norskopplæringen (se faktaboks).

Flere partier vil ha bredt flertall

Nærbilde av Hadia Tajik (Ap)

FOR FREMTIDEN: Hadia Tajik (Ap) mener det er viktig å treffe planken i tiltakene som fattes nå.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum ytret i forkant av tilleggsmeldingen et ønske om et bredt forlik på innvandrings- og integreringsfeltet.

– Det beste i norsk politikk er når vi på tvers av politiske skillelinjer klarer å finne sammen. Vi har klart det i pensjonsforlik, barnehageforlik og klimaforlik og mange andre krevende spørsmål, sa Vedum til NRK.

Han fikk raskt støtte fra sine tidligere regjeringskolleger i SV og Ap. I mandagens Politisk kvarter understreket nestleder Hadia Tajik Arbeiderpartiets synspunkt.

– Vi er innstilt på å finne gode løsninger sammen med de andre partiene. Det handler troverdigheten til tiltakene og kraften bak gjennomføringen, så tiltakene kan stå seg over lengre tid. Nå er det viktig at vi treffer planken og tar kloke valg, sier Tajik.

Se hele Politisk kvarrter:

Politisk kvarter 02.11.15

Hadia Tajik og SV-leder Audun Lysbakken i Politisk kvarter. Programleder er Astrid Randen.

Ikke noe mål om et bredt flertall

For Frp handler det altså ikke om et bredest mulig forlik. Det handler om å sikre et flertall for å sikre betydelige innstramminger.

– Er det et mål for Frp å få med flest mulig partier i et bredt forlik om dette?

– Nei, det som er et mål knyttet til framtida er å få på plass betydelige innstramminger. Det har ikke med antall partier å gjøre, men hvilke type tiltak man får på plass. Regjeringen har fremmet en rekke tiltak i forbindelse med fremleggelsen av tilleggsmeldingen fredag. Det er viktig at vi nå sørger for at det kommer en rekke innstrammingstiltak.

Trond Helleland

FAST OG RETTFERDIG: Trond Helleland sier at Norge må vise en forutsigbar innvandringspolitikk.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Senere mandag møtes de alle de parlamentariske lederne på Stortinget for å diskutere innvandrings- og integreringspolitikken. Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, sier seg enig med Nesvik i at det viktigste er å få vedtatt innstramminger.

– Vi går ikke inn i disse samtalene med sikte på å legge opp til en mer liberal innvandrings- og asylpolitikk. Nå trenger vi å vise fasthet, vi trenger å vise en forutsigbar og rettferdig asylpolitikk, sier han.

– Men vi må også vise at vi kan drive godt integreringsarbeid, for det er utrolig viktig at de som får opphold kommer ut i arbeidslivet og ut i produktivt arbeid.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger