Frp mener Venstre bruser med fjærene om søndagshandel

Frp har liten forståelse for at Venstre – én uke før høringsfristen går ut – slår fast at de sier nei til regjeringens forslag om søndagsåpne butikker.

Sivert Bjørnstad (Frp) i Vandrehallen

MÅ HA MED VENSTRE: Sivert Bjørnstad (Frp) vet at regjeringen er avhengig av Venstres støtte i saken om søndagsåpne butikker. – Når lovforslaget kommer til Stortinget, må vi finne løsninger sammen.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Det er litt rart at de går ut på denne måten og hevder sin rett, helt mot slutten av høringsperioden, sier Fremskrittspartiets Sivert Bjørnstad til NRK.

Han er overrasket over at Venstre-leder Trine Skei Grande nå slakter høringsforslaget som regjeringen har sendt ut om endringer i helligdagsloven.

Bjørnstad viser til at det var nettopp på grunn av Venstre at regjeringen sendte ut to alternativer på høring. Ett som går inn for søndagsåpne butikker over hele landet, slik Høyre og Frp vil, og ett som sier at lokalpolitikerne skal avgjøre.

– Det er litt spesielt at Venstre bruser med fjærene på denne måten få dager før fristen går ut, sier Frp-politikeren i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Mer makt

Men ifølge Skei Grande har regjeringen bommet grovt dersom målet var å blidgjøre Venstre, som har programfestet at kommunene bør avgjøre spørsmålet om søndagshandel. Hun står fast ved at saken bør avgjøres kommunalt, men mener at lokalpolitikerne i tillegg bør få stenge butikker som i dag holder åpent den sjuende dagen i uken.

– Vår kamp har handlet om å flytte makt ned, og ikke holde alle butikker åpne alle dager, sier Skei Grande til NRK.

– Hva skal til for at dere går med på en lovendring om søndagsåpne butikker?

– Kommunene må få makt til å definere hva som er et turiststed i en kommune, og de må få større makt til å definere hvilke typer butikker de ønsker å ha mer fleksible åpningstider på, sier hun.

– Bedre med «face to face»

Bjørnstad, som sitter i komiteen som skal behandle saken i Stortinget, sier det er nytt for han at Venstre sabler ned regjeringens «Venstre-forslag».

– Det går an å snakke om dette «face to face», fortrinnsvis ikke gjennom media. De er opptatt av at vi gjør det, og da bør vi kunne forvente det samme tilbake, sier han.

Over 3000 høringssvar er kommet inn så langt. Privatpersoner har engasjert seg kraftig, og flesteparten av svarene advarer mot å åpne for mer søndagshandel.

– Jeg håper ikke Venstre har latt seg påvirke. Man bør styre på den politikken man er valgt inn på. 3000 er ingenting mot det store flertallet som ikke har sendt inn svar, sier Bjørnstad i Frp.

– Må lære seg å lese Venstres program

Ifølge Trine Skei Grande har Frp ingen grunn til å være overrasket. Venstre har alltid ment det de mener nå, fastholder hun.

– Før de sender ting ut må høring må de lære seg å lese Venstres program, slik at de finner ut hva de eventuelt kan få flertall for, sier hun til NRK.

Det er ikke staten, men de lokale folkevalgte som best kan vurdere åpningstidene for tjenestetilbudet i sin kommune. Det bør derfor ikke være statlige begrensninger på åpningstider i butikker eller for salg og skjenking av alkohol.

Venstres stortingsvalgprogram 2013-17

Da NRK snakket med pressesjefen i Venstre tidligere tirsdag kveld, uttalte han at partiet ikke forholder seg til Stortings-Frp i denne saken.

– Vi forholder oss til regjeringen, sa Jan Christian Kolstø.

Venstre er derfor fornøyd med at kulturminister Thorhild Widvey (H) sier til DN at hun gjerne møter Venstre-lederen til en «samtale om hvordan vi kan bidra til at resultatet gir flere søndagsåpne butikker».

Både statsråden og Venstre åpner nå for å finne andre løsninger enn de to alternativene som er sendt ut på høring.

– Den eneste måten regjeringen kan få flertall til å endre åpningstidsloven er gjennom Venstre. Da må de sette seg ned ved bordet med oss, sier Skei Grande.

KrF utenfor

Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande gir hverandre en klem

STØTTEPARTIER: Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide er gode venner, men har ulikt syn på søndagshandel. Her får Hareide en gratulasjonsklem etter at han fikk en sønn tidligere i vår.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Men en slik samtale er det andre støttepartiet, KrF, lite interessert i å være en del av.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier til NRK at partiet kommer til å kjempe mot alle lovendringer som bidrar til at flere butikker enn i dag kan holde åpent på søndager.

– Jeg tolker signalene fra Trine Skei Grande positivt. Men bekymringen er fortsatt at regjeringen og Venstre kan finne sammen i et forslag som gir flere søndagsåpne butikker.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger