NRK Meny
Normal

Frp med tøffere forsvarskrav enn Høyre

GARDERMOEN (NRK): Fremskrittspartiet foreslår et forsvarsbudsjett på to prosent av BNP innen 2024. Partiet ser dermed ut til å gå enda lenger enn Høyre på å sikre en større budsjettpost til Forsvaret.

Siv Jensen

VIL STYRKE FORSVARET: Partileder Siv Jensen tok opp forsvaret i sin tale

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Per Willy Amundsen

TYDELIG: Per Willy Amundsen mener forsvarsbudsjettet må styrkes betydelig innen 2024.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Innleggene fra talerstolen var klare. En etter en snakket Frp-delegater om at partiet må vedta forpliktende mål om når forsvarsbudsjettet skal være to prosent av brutt nasjonalprodukt. I hvert fall innen 2024. Helst så snart som mulig.

– Forsvarsbudsjettet må økes til to prosent, som vi har lovet våre allierte. Det må seneste være på plass i 2024. Arbeidet starter nå og må være synlig i neste års statsbudsjett, sier Troms-representant og statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet Per Willy Amundsen fra talestolen.

Oslo-representant Geir Hågen Karlsen går enda litt lenger

– I Oslo vil vi prioritere Forsvaret foran andre velferdsgoder, sier Karlsen.

Mange forslag på forsvar

Carl I. Hagen

KLART KRAV: Carl I. Hagen vil nå målet om to prosent snarest mulig.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Landsmøtes redaksjonskomité har fått inn flere resolusjonsforslag som går på de nevnte kravene. Komiteen har kommet fram til én resolusjon som nå er blitt offentlig, med krav om to prosent, senest innen 2024. Ifølge resolusjonen skal det brukes 180 milliarder kroner på forsvaret de neste 20 årene.

Det er også målene til Nato. Søndag skal resolusjonen opp til behandling og avstemning.

Frp ligger dermed an til å vedta en tydeligere og mer forpliktende krav til regjeringen enn det Høyre gjorde på sitt landsmøte for to uker siden. Regjeringskollegaen vedtok også to prosent, men ikke noe konkret tidspunkt for når kravet skal være oppfyt.

Også partileder Siv Jensen nevnte forsvaret i landsmøtetalen lørdag.

– Vi må styrke det norske forsvaret som er blitt uforsvarlig nedbygget år etter år med regjeringer før oss, sa Jensen.

– Jeg er veldig glad for det Siv sa om forsvaret, fro det varsler i realiteten at dette landsmøtet, i motsetning til Høyre, vil vedta en resolusjon om to prosent-målet av BNP til forsvaret. Det er tidspunktet vi må ha, og det må være snarest mulig, sier Carl I. Hagen.

– Må ikke bli tomme ord

Onsdag skrev Dagens Næringsliv om forsvarsminister Ine Eriksen Søreides planer om å kutte 1.500 stillinger i forsvaret.

– Dette skjer på vår vakt, sier Buskerud-representant Trond Røed.

– For at dette ikke skal bli tomme ord så må vi se handling og konkrete tiltak. Dette landsmøtet er Forsvarets siste skanse. To prosent må nås snarest mulig, og vi må få se klare økninger i budsjettet allerede fra 2017. Vi må være konkrete nok i den resolusjonen vi skal vedta.

– Kjære finansminister, du har fått en marsjordre fra landsmøtet. Du må finne pengene allerede neste år, sa stortingsrepresentanten fra talerstolen til kraftig og til dels stående applaus fra salen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger