Hopp til innhold

Gir ikke opp håpet om mer søndagshandel

Planene om mer søndagshandel bør ende i makuleringsmaskinen, mener Knut Arild Hareide. Men Siv Jensen sier regjeringen fortsatt vil jobbe for en oppmykning av regelverket.

Finansminister Siv Jensen smiler

HELLIGDAGSLOVEN: Frp-leder Siv Jensen erkjenner at regjeringen ikke får viljen sin fullt ut når det gjelder søndagsåpne butikker. Nå håper hun på en «mildere løsning».

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Skal butikkene selv få velge om de skal holde åpent på ukens siste dag?

Spørsmålet var én av valgkampens heteste saker.

Men så ble det stille.

Delvis skrinlagt

Økt arbeidsledighet og en enorm vekst i antall asylsøkere tok både medias og politikernes oppmerksomhet. Dessuten gjorde den store folkelige motstanden at regjeringen ikke hadde noe å vinne på å sette inn et ekstra gir for å finne en løsning.

– Jeg må være så ærlig å si at jeg hadde håpet at regjeringen hadde glemt denne saken, ikke bare lagt den i en skuff, men faktisk også makulert forslaget, sier KrF-leder Hareide til NRK.

Person bærer hvite, oransje og gule shoppingbager

SHOPPING PÅ SØNDAG?: Meningsmålinger og valgomater har vist flertall mot søndagsåpne butikker. Da forslaget var på høring kom det hele 7000 svar, og flertallet var negative.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Han har delvis fått oppfylt ønsket sitt.

Allerede før sommeren ble det klart at Venstre snudde ryggen til forslagene regjeringen hadde sendt ut på høring.

Venstre avgjør

Da Linda Hofstad Helleland (H) ble utnevnt som ny kulturminister sist uke sa hun til NTB at hun hadde lagt regjeringens opprinnelige forslag i en skuff.

Men hun sa samtidig at regjeringen ville se på andre løsninger i samråd med støttepartiene på Stortinget.

Knut Arild Hareide

PÅ VAKT: Hareide tør ikke innkassere seieren selv om regjeringen har skrinlagt sitt opprinnelige forslag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

KrF har fra starten av gjort det klinkende klart at de ikke vil gå med på endringer i helligdagsloven. For at Høyre/Frp-regjeringen skal oppfylle valgløftet om søndagshandel må de dermed finne andre løsninger med Venstre.

KrF advarer mot «hybridløsning»

Da Siv Jensen møtte Hareide til debatt i Politisk kvarter på P2 julaften (sendingen var gjort i opptak 18.12.15) minnet hun om at det står i regjeringsplattformen at de vil tillate butikker å holde åpent på søndager.

– Det er riktig at det ikke er flertall for synspunktet som regjeringspartiene har, så da må vi i så fall finne en mildere løsning sammen med Venstre.

Regjeringen vil blant annet vurdere om turistområder kan få muligheten for søndagsåpne butikker, slik Venstre har foreslått tidligere.

KrF går heller ikke med på denne løsningen, og Hareide har tidligere kalt den en snikinnføring av søndagsåpne butikker.

– Spørsmålet nå blir om Venstre og regjeringen finner fram til en hybridløsning. Jeg vil advare mot det. Hvis enkelte kommuner eller distrikter får lov, da blir det et regelverk som er konkurransevridende. Dagens modell er ikke fullkommen, men to tredjedeler av befolkningen sier at det er den de vil ha, sier KrF-lederen.

Krf-lederen fikk sin motstander Siv Jensen til å trekke på smilebåndet under debatten om søndagsåpne butikker.

LATTER OG ALVOR: KrF og Frp er rykende uenige om søndagsåpne butikker. Men under denne debatten i valgkampen fikk Hareide Jensen til å le da han innrømmet at også han hadde «syndet». Klippet er fra partilederdebatten i Arendal 18.08.2015.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger