NRK Meny
Normal

FrP kutter minimalt i formuesskatten

FrP kutter langt mindre i formuesskatten enn partiet tidligere har gjort. Partiet har rett og slett ikke råd til å prioritere ett av sine aller viktigste valgløfter. Norges mestbetalende skatteyter, Olav Thon, er litt skuffa.

Ketil Solvik-Olsen

Finanspolitisk talsperson i Frp, Ketil solvik Olsen, sier de ikke hadde råd til store kutt i formueskatten i sitt alternative budsjett.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Frp har lenge framstått som garantisten for å fjerne skatt på formue, men i sitt alternative budsjett for 2013 gjør de kun minimale endringer i formuesskatten.

Årsaken er det ikke ble råd til noen store kutt.

– Vi har et rykte på oss om at vi ikke klarer å prioritere. Vårt budsjett viser at vi prioriterer veldig godt. Det er mange av de tingene vi ønsker å gjøre noe med, som vi ikke gjør noe med, rett og slett fordi pengene ikke strekker til, sier finanspolitisk talsmann i Frp Ketil Solvik Olsen.

I Politisk kvarter på NRK P2 sier Solvik Olsen at partiet aldri har hatt som mål å fjerne formuesskatten i et enkelt statsbudsjett, og at det ikke er en hovedsak for partiet.

Moderat endring

I det alternative budsjettet foreslås det riktignok å øke innslagspunktet for formuesskatten litt: Fra regjeringens foreslåtte 870.00 kroner, til 1 millioner kroner.

Med Frps forslag må altså færre betale formuesskatt, og de som må betale får den senket med cirka en tusenlapp.

Men de må likevel betale langt mer enn de hadde måttet etter tidligere Frp-forslag.

– Vi gjør en moderat endring i formuesskatten, sier Solvik Olsen.

I FrPs alternative budsjett for 2012 foreslo partiet å redusere formuesskatten fra 1,1 prosent til 0,9 prosent av netto formue.

For 2013 holdes skatteprosenten uendret.

Det hadde ikke partiet råd til, siden Frp bruker penger på en rekke andre ting i budsjettforslaget sitt.

– Sminket versjon

Olav Thon

Olav Thon

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Norges mestbetalende skatteyter, Olav Thon, betaler mer enn 100 millioner kroner i formuesskatt i året.

Forrige uke sto han fram som Frp-støttespiller.

– Jeg har vel regnet med at Frp kommer til å gjøre noe både med skatter og avgifter. Deriblant kanskje også formuesskatten, men da har de åpenbart ikke tenkt å gjøre det nå da, sier Thon til NRK.

Han vedgår at han er litt skuffa, men er tydelig på at han fortsatt kommer til å støtte Frp.

Leder for Stortingets finanskomité, Torgeir Micaelsen (Ap), synes det er interessant at Frp er nødt til å prioritere bort kutt i formuesskatten.

Torgeir Micaelsen

Torgeir Micaelsen, leder for Stortingtes finanskomité.

Foto: Knut Falch

– Det er en sminket utgave av Frps skattepolitikk, for å gjøre det lettere å bære dette budskapet fram ved valget neste år, sier han.

– Jeg tipper at det vi får nå, er den utgaven som kommer folk flest til gode. Den dagen Frp eventuelt skulle få regjeringsmakt, kommer nok alle de andre, og meget usosiale skattekuttene, sier Micaelsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger