Hopp til innhold

Frp krever lovendring etter omstridt ulvevedtak

STORTINGET (NRK): Mens Ap, Sp og KrF anklager regjeringen for å ignorere Stortingets ulvevedtak, mener Frp løsningen er å endre loven. – Unødvendig og desperat, mener Sp.

PK om lisensfelling av ulv

SAMLET: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen, landbruks- og matminister Bård Hoksrud og helseminister Bent Høie orientere om vedtak knyttet til lisensfelling av ulv og andre tiltak i rovviltforvaltningen mandag morgen.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Nok en gang maner Frp på Stortinget til omkamp om en avgjørelse regjeringen har fattet.

Forrige uke gjaldt det FNs innvandringsplattform. Denne gangen gjelder det ulv.

Som NRK erfarte i går tillater Klima- og miljødepartementet for første gang felling av ulv i ulvesonen. Men det gjelder kun Slettås-reviret i Hedmark. Flokkene i Hobøl i Østfold og Mangen i Hedmark og Akershus får leve, stikk i strid med rovviltnemndenes anbefaling.

Mer ulv enn Stortinget har bestemt

Frp mener alle tre flokkene burde skytes.

– Jeg er veldig skuffet. Her har vi et klinkende klart rovdyrforlik, som sier vi skal holde et bestandsmål. Vedtaket fra departementet gjør at vi ikke innfrir det, sier rovdyrpolitisk talsperson i Frp, Terje Halleland, til NRK.

Terje Halleland (Frp)

MISFORNØYD: Terje Halleland (Frp) mener statsråd Ola Elvestuen bør ta initiativ til å endre loven slik at Stortingets bestandsmål kan nås.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Forliket han sikter til er en enighet mellom Høyre, Frp, Ap og KrF fra 2016 som sier at bestandsmålet for ulv skal være 4–6 ynglinger per år, hvorav tre skal være helnorske ynglinger.

Tall fra rovdata viser at det sist vinter var 10,5 valpekull i Norge, hvis man tar med halvparten av ynglingene i grenserevir. Siden har to ulvefamilier blitt skutt under lisensfelling. Dermed er det siste oppdaterte tallet 8,5 ynglinger, altså 2,5 mer enn makstallet i bestandsmålet.

– Stortinget har sagt at vi ikke trenger å endre loven for å nå bestandsmålet. Men nå er vi igjen i denne situasjonen. Da må vi endre lovverket. Vi kan ikke ha et lovverk som hindrer gjennomføring av brede stortingsflertall, sier Halleland.

– Har Frp tapt denne saken internt i regjering?

– Ja.

Kaller Frp desperate

Parlamentariske leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, deler Frps skuffelse over at flokkene i Hobøl og Mangen ikke skal skytes. Men hun tviler på at en lovendring må til for å endre på det.

Marit Arnstad (Sp)

SKUFFET: Marit Arnstad (Sp) mener regjeringen ikke forholder seg til bestandsmålet Stortinget har vedatt.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det forekommer meg at Frp er litt desperate fordi de har tapt saken i regjering, og prøver nå å trekke den inn i Stortinget. Jeg mener at det antakelig ikke nødvendig med lovendring, sier hun og viser til at Stortinget våren 2017 presiserte at loven åpner for felling innenfor ulvesonen.

– Problemet her at regjeringen ikke vil følge opp vedtakene Stortinget har gjort, sier Arnstad.

For første gang vil regjeringen skyte ulv innenfor ulvesonen.

For første gang vil regjeringen skyte ulv innenfor ulvesonen.

Ap om krav om lovendring: – Useriøst

Den oppfatningen deler også Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti, partiene som vedtok bestandsmålet sammen med Høyre/Frp-regjeringen i 2016.

– Regjeringen følger ikke opp ulveforliket. Vi har vedtatt et bestandsmål, og vi har sagt at loven tillater felling i ulvesonen dersom det er behov for det, sier Tore Storehaug (KrF) til NRK.

Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust sier det ikke er nødvendig å endre loven for at Stortingets vedtak skal følges.

– Vi mener det er helt useriøst at Bård Hoksrud holder en pressekonferanse om regjeringens syn, og så går det en halvtime og så mener Frps stortingsgruppe noe annet. Dette er med på å øke konfliktnivået og det er ikke en god måte å styre landet på, sier han.

Betent

Bakgrunnen for dagens ulvevedtak er at en rekke organisasjoner klaget på anbefalingen fra rovviltnemndene om å ta ut 17 ulv fordelt på tre revir innenfor ulvesonen. Da er det Klima- og miljødepartementet som får det siste ordet.

Regjeringens avgjørelse ble offentliggjort klokken 10 mandag. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen fra Venstre hadde med seg landbruksminister Bård Hoksrud fra Frp og Høyre-nestleder Bent Høie for å vise at dette er en avgjørelse regjeringspartiene står sammen om.

Ulv på Langedrag.

JAKT: Når det gjelder de 26 ulvene rovviltnemndene ville skyte i utenfor ulvesonen, er det tidligere kjent at ingen av klagene ble tatt til følge (illustrasjonsfoto).

Foto: Heiko Junge / NPK

Under pressekonferansen viste Elvestuen til paragraf 18 c i Naturmangfoldloven da han forklarte hvorfor de tillater felling av de tre ulvene i Slettåsreviret.

Loven tillater lisensfelling av ulv dersom det foreligger «offentlige interesser av vesentlig betydning». Her spiller blant annet konfliktnivået lokalt inn.

På spørsmål om hvorfor de ikke tillater felling av revirene i Hobøl og Mangen, viste Elvestuen til at her er ikke konfliktnivået like høyt og at det dermed ikke finnes juridisk grunnlag for å tillate felling.

Den tolkningen deler ikke Arnstad, og viser til at Stortinget gjennomgikk Naturmangfoldloven i 2017.

– Venstre og Elvestuen mente nok at det ikke var juridisk grunnlag, men flertallet i Stortinget mener at det er det. Vi gjorde presiseringer i lovforarbeidet, og alt ligger til rette for at her kan regjeringen oppfylle Stortingets vedtak, dersom de ønsker det, sier Sp-politikeren.

Alltid kjeft å få

I 2017 fikk daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen fra Høyre kraftig kritikk da han mente lovverket hindret felling av ulv i ulvesonen.

Miljøpolitisk talsperson i Høyre, Stefan Heggelund, sier i en skriftlig kommentar til NRK at dagens vedtak er et skritt i riktig retning.

– For første gang tar vi ut ulv innenfor ulvesonen, og det er vi svært fornøyd med. Skal vi nå bestandsmålet er det essensielt at vi også åpner for felling innenfor ulvesonen.

Høyre-politikeren er derimot ikke enig med Frps krav om lovendring.

– Jeg registrerer at ingen jubler over regjeringens vedtak, verken av dem som vil skyte flere ulv, eller hos miljøbevegelsen. I rovdyrpolitikken betyr det vanligvis at man har kommet frem til en god mellomløsning, sier Heggelund.

SV:–Ulven er kritisk truet

For i denne saken er både de som vil ha mer ulv og de som vil ha mindre ulv, misfornøyde. Selv om SV er glade for at ulveflokkene i Hobøl og Mangen får leve, reagerer de kraftig på at Slettås-flokken skal skytes.

– Ulven er en kritisk truet art i Norge. Ulvesonen er det området der vi skal ta spesielt vare på ulven. I fjor fant ikke regjeringen rettslig grunn til å skyte Slettås-flokken, og vi lurer på hva som har endret seg siden den gang. Dette synes vi er svært beklagelig, sier Lars Haltbrekken.

– Men vi ligger jo over bestandsmålet. Er det ikke da rett og rimelig at man tar ut mer ulv?

– SV var ikke en del av det forliket, vi mener det innebærer en uforsvarlig lav bestand av ulv i Norge.