Frp kommer med fergepris-krav til regjeringen

En drøy måned etter at daværende samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) avviste at han kunne gjøre noe med fergeprisene, krever Frp at regjeringen setter ned billettprisene gjennom autopassordningen.

Sylvi Listhaug blir intervjuet

KRAV: Sylvi Listhaug (Frp) krever tiltak fra regjeringen i revidert statsbudsjett for å få ned prisene på fergebillettene.

Foto: Ole Berg-Rusten / Ole Berg-Rusten

– Takstene på fergene skal ned, og der vil vi komme med krav til regjeringen i forbindelse med revidert statsbudsjett, sier Sylvi Listhaug, nestleder og finanspolitisk talsperson i Frp, til NRK.

Sammen med Bård Hoksrud, samferdselspolitisk talsperson i Frp, og Helge André Njåstad, kommunalpolitisk talsperson i Frp, møtte hun i dag lokalpolitikere fra fergeprotestfylkene for å diskutere fergeopprøret.

Krever tiltak i revidert budsjett

Etter møtet gjør hun det klart at Frp vil komme med krav til sine tidligere kolleger i regjeringen.

– Vi vil gjennomgå autopassordningen og se på hvordan vi kan få inn mer rabatter i det systemet, slik at vi kan sørge for å få billettprisene ned både for pendlere og for næringslivet, sier Listhaug.

– Det blir en sak vi kommer tilbake til i forbindelse med revidert statsbudsjett. Vi kommer til å forlange at vi skal få inn mer penger i dette systemet for å få ned billettprisene.

Innebærer ikke det statlig finansiering?

– Det innebærer at vi må ta et ansvar når vi ser at enkelte fylker bruker pengene feil. Det kan vi ikke sitte stille og se på. Vi ønsker sterke distrikter i hele Norge, og da må vi gjøre noe med ekstraregningen som er sendt til bilister som er avhengige av ferger, sier Listhaug.

Regjeringen legger frem det reviderte statsbudsjettet 12. mai.

Hevder arbeidet var i gang før Frp gikk ut av regjering

Både i Nordland og i Møre og Romsdal har fergetakstene økt kraftig.

Det er ikke mer enn en drøy måned siden Frps daværende samferdselsminister Jon Georg Dale møtte flere av dem som protesterer mot de økte fergeprisene. Beskjeden som 45 kystordførere stilte seg bak, var klar: Prisene er så høye at folk må flytte.

Dale avviste imidlertid den gang at han kunne legge føringer på prisene.

– Jeg forstår frustrasjonen. Å detaljregulere hvordan fylkeskommunen skal regulere sine takstsoner, kan jeg ikke gjøre, sa Dale da.

Han la til at han mente takstøkningen var kommet på grunn av prioriteringer fylkespolitikerne har gjort, og han avviste at det ville komme mer penger fra staten.

Nå sier Listhaug at dagens krav fra partiet ikke går på tvers av det Dale gjorde da Frp styrte samferdselsdepartementet.

– Jeg vet at han jobbet med å se på autopassordningen i departementet, for han fikk tydelige meldinger fra landet rundt. Så vi er fullt ut enige om at vi må se på autopassordningen, og det var han i gang med allerede før han forlot samferdselsdepartementet, sier Listhaug.

Hvem skal ta regningen, lokalpolitikerne eller staten?

– Vi har sagt at vi ønsker å se på autopassordningen, og at staten skal kunne bidra til det. Men da ikke gjennom at fylkespolitikerne skal få mer penger mellom hendene, men gjennom at pengene skal gå til å redusere billettprisene for næringslivet og pendlerne.

Erna Solberg: – Er enig i at prisene er blitt veldig høye

Statsminister Erna Solberg vil ikke forskuttere hva som kommer i revidert budsjett, men minner om at hun allerede har sagt at regjeringen skal på nytt gjennomgå elektrifiseringen av fergene.

– I tillegg er det fire statsråder som skal ha møter med fylkene for å diskutere hvordan man kan sørge for kostnadsdekning, og hvordan gjennomfører systemet med autopass på fergene – det er jo litt av det som gjør at bilistene får det dyrere, mens passasjerene reiser gratis, sier Solberg.

– Vi skal behandle statsbudsjettet med revideringen i år, og jeg kan ikke begynne å forskuttere hva vi legger av penger i det. Men vi har en god prosess hvor fire statsråder skal møte fergefylkene for å snakke om hvordan man kan sørge for at folks hverdag blir bedre, for jeg er helt enig i at disse prisene er blitt veldig høye. Noen får regninger som er uoverkommerlige.

Det er bare en drøy måned siden Jon Georg Dale, din daværende samferdselsminister, sa at han ikke kunne gjøre noe med fergeprisene, og nå forlanger Frp at du ser på dette. Hvordan reagerer du på det?

– Det har jeg ingen mening om. Når man kommer på Stortinget, har man kanskje følt seg fri fra det ansvaret man hadde før. Vi har laget et godt budsjett, og så vet jo Frp at hvis man får mer penger på ett område, så blir det mindre penger på et annet.

Erna Solberg gestikulerer mens hun snakker i Vandrehallen på Stortinget

VIL IKKE FORSKUTTERE: – Vi har budsjettbehandling når vi har budsjettbehandling, sier statsminister Erna Solberg og sier at hun ikke vil forskuttere hvilke endringer, eller hvilke tiltak, som kommer i revidert statsbudsjett.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Senterpartiet: – Vi ser frem til støtte fra Frp

Liv Signe Navarsete (Sp) påpeker at Senterpartiet har lagt frem et forslag i Stortinget om at staten må kompensere fylkene for ekstrakostnadene de har innen båt- og fergetilbudet.

– Det gjelder på kort sikt forslag om at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett legger frem forslag til en finansieringsordning som kompenserer fylkene fullt ut, i tillegg til å utrede en nasjonal makspris på båt- og fergebilletter med full statslig kompensasjon for kostnadene, sier Navarsete.

Hun mener regjeringen må endre inntektssystemet de innførte for fem år siden.

– Frp satt med samferdselsministeren frem til januar 2020 og har ikke løftet en finger for å komme fylkene i møte. Vi ser frem til støtte fra et Frp i opposisjon, sier Navarsete.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger